«Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων» από το Λύκειο Μοχού
«Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων» από το Λύκειο Μοχού

Για έναν κόσμο, όπου δεν υπάρχει πείνα, όλοι θα σέβονται τους φυσικούς πόρους, και δε θα υπάρχουν ανισότητες μάχονται μαθητές του Ηρακλείου που αξίζουν ένα μεγάλο «Μπράβο».

Η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου απέσπασε πολλές διακρίσεις στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό Bravo Schools 2019 για τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών διακρίθηκε στο στόχο 10, Λιγότερες Ανισότητες, με την ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές και συνδημιουργούς τα νήπια του σχολείου με τίτλο «Φελίτσια, ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό».

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου διακρίθηκε στο στόχο 6, Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, με την εργασία «Είσαι τα πάντα για μένα.. Νερό και Γη, μια σχέση Ζωής».

Το Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα αναδείχτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στο Στόχο 2,  Μηδενική Πείνα, στην κατηγορία Μαθητικές Δημιουργίες με τίτλο «Ενυδροπονεία: Μια θρεπτική… Συμβίωση» και εντάσσεται στο Δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Γενικό Λύκειο Μοχού αναδείχτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στο Στόχο 14,  Ζωή στο Νερό, στην κατηγορία Σχέδια Μαθήματος με τίτλο «Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων» και εντάσσεται στο ίδιο δίκτυο.

Συνολικά, μετείχαν 294 σχολεία που με 738 σχολικές προσεγγίσεις κατέγραψαν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Σκηνή από την ταινία «Φελίτσια, ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό»
Σκηνή από την ταινία «Φελίτσια, ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό»

«Φελίτσια, ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό»

Το 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως «στο νηπιαγωγείο μας  ασχοληθήκαμε με θέματα όπως ή διαφορετικότητα, η μετανάστευση,   οι κοινωνικές ανισότητες,  ο σχολικός εκφοβισμός -,τα είδη του και οι συνέπειες του,- και μιλήσαμε,  ζωγραφίσαμε, παίξαμε,  είπαμε,  για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις (σχολικού εκφοβισμού  κ.λπ.).  Επίσης φτιάξαμε ποίημα, το οποίο ακούγεται στην ταινία,  για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά όταν δέχονται βία, κακοποίηση, ή εκφοβισμό .

Διαβάσαμε την ιστορία της «Φελίτσιας» η οποία  άγγιξε  και ευαισθητοποίησε τα παιδιά ( την οποία έγραψε, διασκεύασε και δραματοποίησε η νηπιαγωγός Μ. Περάκη Μακρή ).   Αρχικά την δραματοποιήσαμε και μετά αποφασίσαμε  όλοι μαζί,  να την κάνουμε ταινία,  για να μπορέσουμε αυτό που δραματοποιήσαμε να το δείξουμε και σε άλλους  και να μεταδώσουμε τα μηνύματα  αυτά σε πολλά παιδιά,  γονείς,  εκπαιδευτικούς και ενήλικες».

Προσθέτει, ακόμα, πως «η ταινία μας βραβεύτηκε στον “9ο Διαγωνισμό Μαθητικών ταινιών μικρού μήκους Σινεμά  διάβασες;” παίρνοντας το 3ο Βραβείο Μυθοπλασίας. Στην απονομή το βραβείο μας παρέδωσε ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Γαβρόγλου. Στο σχολείο η απονομή των βραβείων έγινε παρουσία των γονέων  ενώ το κάθε παιδί πήρε και το ατομικό του «Oscar» για την συμμετοχή του στην ταινία. Όλοι μαζί φωνάξαμε “Μίλα τώρα, μη φοβάσαι”. (ποίημα που δημιουργήσαμε μαζί με τα νήπια ).

Η ταινία μας έχει πάρει καλές κριτικές από γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει   σε 3 μήνες πάνω από 1550 προβολές στο  You Tube. H ταινία  «λέει» :όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό, όχι στις κοινωνικές ανισότητες  και όχι στη βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) στα παιδιά».

Ψηφιακή τέχνη από μαθήτρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου
Ψηφιακή τέχνη από μαθήτρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου

«Είσαι τα πάντα για μένα.. Νερό και Γη, μια σχέση Ζωής»

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου αναφέρει πως “Η γη και το νερό θεωρούνται ζευγάρι… Νομίζω ότι φαίνονται χαριτωμένα μαζί αλλά αυτό συμβαίνει επίσης επειδή ο πλανήτης μας ΧΡΕΙΑΖΕTAI το νερό. Η Γη λέει ότι “είσαι τα πάντα”, γιατί χωρίς νερό, η γη θα ήταν ένας μεγάλος βράχος που επιπλέει στο διάστημα, χωρίς λόγο…”

Πρόκειται για ψηφιακή τέχνη που δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη μαθήτρια Γιώτα Ανωγειανάκη, τάξη Α, στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, η οποία εμπνεύστηκε από το έργο # Erasmus +, Eco Schools: Τα μικρά βήματα κάνουν μεγάλη διαφορά. Μαζί φροντίζουμε το σπίτι μας!

Έγινε μαθητική εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του Νερού στον άνθρωπο και στον πλανήτη γενικότερα.

Η κ. Κυριακή Κυδωνιέως

Ήταν μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου που στόχο έχει  να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη σημασία του νερού και να προωθήσει τη βιωσιμότητα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κ. Κυδωνιέως Κυριακή (αγγλικής γλώσσας).

Η ίδια αναφέρει πως «στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας, δίδεται έμφαση στη διαφοροποιημένη μάθηση, τον ψηφιακό γραμματισμό και την ενεργητική μάθηση μέσα από καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας.

Στόχος είναι να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και να προσαρμόσουμε τις διδακτικές πρακτικές στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες τους, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη μάθηση».

 

«Ενυδροπονεία: Μια θρεπτική… Συμβίωση» είναι το θέμα της εργασίας του Γυμνασίου Αγίου Μύρωνα
«Ενυδροπονεία: Μια θρεπτική… Συμβίωση» είναι το θέμα της εργασίας του Γυμνασίου Αγίου Μύρωνα

«Ενυδροπονία: Μια θρεπτική… Συμβίωση»

Στην εργασία συμμετείχαν ο φυσικός, κ. Ευστάθιος Σαββίδης, και ο καθηγητής πληροφορικής, κ. Γιάννης Διαμαντάκης και 30 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αποτελεί μια διαθεματική προσέγγιση της μεθόδου ενυδρειοπονικής καλλιέργειας μέσα από το πρίσμα του προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου και συγκεκριμένα αναφέρεται σε ενότητες των μαθημάτων των βιολογίας, φυσικής και πληροφορικής.

Ο στόχος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν κατάλληλες δεξιότητες  στην καλλιέργεια φυτών,   την εκτροφή ψαριών, τη δημιουργία σιφονιού με την εκμετάλλευση της ατμοσφαιρικής πίεσης, τη δημιουργία αυτοματισμών για  το αυτόματο τάισμα των ψαριών, την άντληση νερού από το ενυδρείο στα τραπέζια φύτευσης,  τον περιοδικό φωτισμό των φυτών για την ανάπτυξη τους.

Ακόμα, σκοπός είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τις συμβιωτικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τριών διαφορετικών οργανισμών, όπως ψάρια (ετερότροφοι οργανισμοί), φυτά (αυτότροφοι οργανισμοί) και βακτήρια (αποικοδομητές).

Να κατανοήσουν την ανακύκλωση της ύλης στα βιοτικά περιβάλλοντα μέσα από τον κύκλο του αζώτου, να ανακαλύψουν νέους τρόπους αειφόρου γεωργικής ανάπτυξης η οποία μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε αστικό περιβάλλον όσο και σε πολύ μικρές αγροτικές εκτάσεις, να παράξουν φυτά μειώνοντας το οικολογικό τους αποτύπωμα χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων, με παράλληλη μείωση της χρήσης νερού άρδευσης και προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Σημειώνεται πως η ενυδρειοπονία (Aquaponics) είναι μία βιώσιμη – συμβιωτική μέθοδος παραγωγής οργανικών τροφίμων (ψάρια & φυτά) που συνδυάζει την Υδατοκαλλιέργεια (ανάπτυξη υδρόβιων ζώων όπως ψάρια, γαρίδες, καραβίδες σε δεξαμενές) με την Υδροπονία (καλλιέργεια φυτών σε νερό, χωρίς χώμα).

Ο κ. Διαμαντάκης εξηγεί στην «Π» πως η εργασία ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του Δεκεμβρίου και μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών είχε φτάσει στην τελική της μορφή.

Το σύστημα της ενυδρειοπονίας  εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι τώρα έχοντας επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα καθώς έχουν κάνει ήδη μία συγκομιδή φυτών (μαρούλια φράουλες και κρεμμύδια )και έχουν προχωρήσει σε δεύτερη φύτευση.

Εκτός από τη συμμετοχή του σχολείου στο bravo schools όπου διακρίθηκε στην κατηγορία-στόχο Μηδενική Πείνα, έλαβε μέρος  στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής ανοιχτών τεχνολογιών και επιπλέον παρουσίασε την εργασία στο 9ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο Ηράκλειο.

 

«Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων» από το Λύκειο Μοχού
«Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων» από το Λύκειο Μοχού

«Τραγωδία Κοινόχρηστων Πόρων»

Το σχέδιο βασίζεται σε σενάριο που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας του οικονομολόγου, κ. Γιώργο Βουζαξάκη, με επιβλέποντα καθηγητή του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης Μακράκη Βασίλειο, και υλοποιήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες μου της Β’ Λυκείου (σχ. έτος 2018-2019) του Λυκείου Μοχού.

Ο καθηγητής κάλεσε τους μαθητές να παίξουν ένα παιχνίδι τριών γύρων που περιλαμβάνει μία κοινόχρηστη δεξαμενή με ψάρια ενώ οι ίδιοι γίνονται αλιείς που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Καλούνται, ουσιαστικά, να διαπιστώσουν ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Από τη μία πλευρά έχουν το προσωπικό όφελος και από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαντληθεί ο κοινόχρηστος πόρους, δηλαδή, τα ψάρια.

Συνεπώς, το προσωπικό έρχεται σε σύγκρουση με το κοινωνικό συμφέρον, κάτι που οι μαθητές αντιλαμβάνονται.

Οι λύσεις του προβλήματος είναι η κλασσική οικονομική σχολή, σύμφωνα με την οποία η αιτία είναι η έλλειψη ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Γιώργος Βουζαξάκης
Η κ. Κυριακή Κυδωνιέως

Δηλαδή, η λύση είναι η δημιουργία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για την αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Δύο ακόμα λύσεις είναι η συνεργασία αλλά και η υπεύθυνη κατανάλωση.

Ο κ. Βουζαξάκης αναφέρει στην «Π» πως ο, τι είναι βιώσιμο ενθουσιάζει τα παιδιά, έχουν αγωνία για το πού θα καταλήξει το παιχνίδι και όταν αποκαλύπτεται το τέλος, συνειδητοποιούν τη σημασία της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Τονίζει πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αν δε συνεργαστούν, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Πρόκειται για ένα σενάριο ανοιχτό στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπως και άλλα σενάρια και γενικότερα εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα https://www.teach-economics-sustainable.com/.