Από τις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων
Από τις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων

Στις εργασίες της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, συμμετείχαν εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και ο γενικός γραμματέας κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις παθογένειες, όπως τις χαρακτήρισε, που προέκυψαν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας έως τον Ιούλιο του 2019 και στην ανάγκη αναδιάρθρωσής του, ώστε οι Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να διαμορφώνονται με τρόπο που να αντιστοιχεί στη συνεχή διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σημείωσε τρεις κεντρικές παραμέτρους που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη: α. η εμπεριστατωμένη προσέγγιση της ΕΘΑΑΕ λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, β.το τοπίο που διαμορφώθηκε από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γ. οι προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ για τη φυσιογνωμία που επιδιώκει να διαμορφώσει το κάθε Ίδρυμα στο μέλλον.

Θα αποσταλεί επιστολή προς τα Ιδρύματα που θα θέτει κατευθυντήριους άξονες και θα τα καλεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Νέες Ε.Β.Ε.

Σημειώνεται πως οι νέοι  βαθμολογικοί συντελεστές ανά μάθημα και πανεπιστημιακό τμήμα με βάση τους οποίους θα καθοριστεί νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ το καλοκαίρι του 2022, υπογράφηκαν επίσημα και στάλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε., όπως αυτοί προτάθηκαν από τα ΑΕΙ  και τα συναρμόδια υπουργεία και θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (Ιούνιος 2022).

Πρόκειται βέβαια για τους συντελεστές βαρύτητας που όρισαν Πανεπιστήμια για κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα οι οποίοι δεν είναι μικρότεροι του 20%, ενώ το άθροισμα τους αποδίδει το 100%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, που απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών είναι είτε 10% είτε 20%.

Έτσι, διαφορετικές σχολές επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν διαφορετικά εξεταστικά δεδομένα.

Για παράδειγμα οι ιατρικές σχολές της δεν πριμοδότησαν την Βιολογία αλλά όρισαν κοινό συντελεστή βαρύτητας το 25% σε όλα τα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι για τα προγράμματα τους, ενώ πολλές Νομικές πριμοδότησαν με 30% Γλώσσα και Αρχαία. Τα Πολυτεχνεία έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ένα τμήματα, ενώ τα οικονομικά τμήματα της Αθήνας επίσης κράτησαν ισορροπία μεταξύ όλων των μαθημάτων που εξετάζονται.