40 μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου από το ελληνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Ντύσσελντορφ βρέθηκαν στην Κρήτη

Κάποιοι γεννήθηκαν στη Γερμανία, άλλοι ξεκίνησαν τη ζωή τους στην Ελλάδα αλλά για κάποιους λόγους, κυρίως λόγω κρίσης, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τη χώρα μας. Σήμερα, είναι σε μια ηλικία που κάνουν σχέδια για το μέλλον, το οποίο, δυστυχώς, δεν θεωρούν πως θα το απολαύσουν στην Ελλάδα…

Η φιλόλογος κ. Χαρά Κυριακάκη
Η φιλόλογος κ. Χαρά Κυριακάκη

Συνολικά, 40 μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου από το ελληνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Ντύσσελντορφ, με τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Βασιλική Βλάχου, και τέσσερις συνοδούς εκπαιδευτικούς, βρέθηκαν στην Κρήτη το διάστημα από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου.

Η κ. Χαρά Κυριακάκη, φιλόλογος του Γυμνασίου/Λυκείου Ντύσσελντορφ, με καταγωγή από το Ηράκλειο, ανέλαβε τη διοργάνωση της εκδρομής με βασικό στόχο τα παιδιά να απολαύσουν όλες τις ομορφιές του νησιού μας, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν τις δυνατότητες για σπουδές που τους παρέχουν τα ΑΕΙ της Κρήτης.

Με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας τόνισε το σπουδαίο ρόλο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε μια εποχή που όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Η καρδιά τους ανήκει στην Ελλάδα, αλλά το μέλλον τους το «κλέβει» η Γερμανία
Η καρδιά τους ανήκει στην Ελλάδα, αλλά το μέλλον τους το «κλέβει» η Γερμανία

«Για τα παιδιά αυτών των νεομεταναστών, το ελληνικό σχολείο αποτελεί τη μόνη λύση εκπαίδευσης, αφού δε γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και είναι αυτό που διασφαλίζει ότι τα παιδιά, σ’ αυτήν τη δύσκολη ηλικία της εφηβείας, θα ενταχθούν ομαλά στο νέο τους περιβάλλον, χωρίς να αισθάνονται ότι χάνουν τους δεσμούς με την Ελλάδα», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν στιγμιότυπα από την ορκωμοσία των πτυχιούχων του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Επισκέφτηκαν, επίσης, την έκθεση με τίτλο “Όψεις της ελληνικής αρχαιότητας σε νομίσματα, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα του νεοελληνικού κράτους” στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον Εμμ. Χαλκιαδάκη, ο οποίος διδάσκει μόνιμα Ιστορία (ως Ε.ΔΙ.Π.) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε.) και με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να ενημερώσει τα παιδιά για τις σπουδές στο Π.Τ.Δ.Ε. καθώς επίσης και για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση, του οποίου είναι μέλος.

40 μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου από το ελληνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Ντύσσελντορφ βρέθηκαν σττο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τον κ. Εμ. Χαλκιαδάκη
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τον κ. Εμ. Χαλκιαδάκη

Ζωή σε δύο χώρες

Μοιράζουν την καρδιά τους ανάμεσα σε δύο χώρες, την Ελλάδα που αποτελεί τον τόπο καταγωγής τους αλλά και τη Γερμανία που τους προσέφερε ένα νέο σπίτι. Όσο και να τους λείπει η ελληνική πραγματικότητα, ο ανέμελος τρόπος ζωής, η παράδοση και τα έθιμά μας, οι περισσότεροι θέλουν να έρθουν πίσω για σπουδές, αλλά τα επαγγελματικά σχέδιά τους δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Η Ζωή Κομματά

Το διάστημα που βρέθηκαν στο Ηράκλειο, μίλησαν στην «Π» για τη ζωή τους. Η Ζωή Κομματά είναι από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ζει στη Γερμανία τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι γονείς της θέλησαν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στην ίδια και τον αδελφό της.

Όπως λέει, η ζωή στο Ντύσσελντορφ είναι πιο οργανωμένη, είναι μια μεγάλη πόλη, από τις πιο εύπορες της Γερμανίας με υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Σε μικρότερη ηλικία, η Ζωή ονειρευόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, τώρα θεωρεί πως εκτός θα έχει περισσότερες επιλογές.

Στην Κρήτη πέρασε πολύ όμορφα και από άποψη ομορφιάς ξεχώρισε τα Χανιά.

Η Ευτυχία Καζακίδου
Η Ευτυχία Καζακίδου

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια ζει στη Γερμανία η Ευτυχία Καζακίδου, από τις Σέρρες. Κατάγεται από ένα μικρό χωριό που σταδιακά άδειαζε και οι γονείς της υπήρξαν προνοητικοί και αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας.

Τόσο η μητέρα της όσο και ο πατέρας της είχαν μεγαλώσει στη Γερμανία, οπότε θεώρησαν ότι η κίνησή τους ήταν η καλύτερη για τα παιδιά τους.

Η Ευτυχία θέλει να σπουδάσει στην χώρα μας, αλλά δε νομίζει πως θα συνέχιζε τη ζωή της εδώ.

«Η Κρήτη είναι μια κούκλα, της έχω αδυναμία, μου αρέσει η κουλτούρα, η λύρα, τα  φαγητά, ο κόσμος, η προφορά…  ήθελα πολύ να έρθω», αναφέρει.

Ο Ανδρέας Κυριακίδης
Ο Ανδρέας Κυριακίδης

Ο Ανδρέας Κυριακίδης, από τα Γιαννιτσά Πέλλας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντύσσελντορφ, ο πατέρας του μετανάστευσε στη Γερμανία πριν 25 χρόνια, για οικονομικούς λόγους.

Κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν στην Ελλάδα και ο Ανδρέας θα ήθελε να ζήσει στη χώρα μας, όχι όμως μόνιμα, για να εργαστεί εδώ.

Διαπιστώνει, όμως, ότι και στη Γερμανία είναι δύσκολο κάποιος να βρει μία θέση στην αγορά εργασίας. «Υπήρξαν άτομα που θέλησαν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία, άλλαξαν, όμως, γνώμη και επέστρεψαν στην Ελλάδα», αναφέρει.

 

ο Γιάννης Γερόλυμος
ο Γιάννης Γερόλυμος

Εδώ και δύο χρόνια ζει στη Γερμανία ο Γιάννης Γερόλυμος, από την Αθήνα. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες ήταν δύσκολοι, για την προσαρμογή τους, λόγω και της ηλικίας του, αφού ήταν στην εφηβεία, όμως, πλέον έχει συνηθίσει τη ζωή στη Γερμανία.

Θετικό ρόλο έπαιξε και το σχολείο, απέκτησε φίλους, τον αγκάλιασαν οι καθηγητές. Εξάλλου, στο Ντύσσελντορφ  έχει πάρα πολλούς Έλληνες.

Ο Γιάννης αναζητά τους παλιούς του φίλους, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας

. Στην Ελλάδα θέλει να έρθει για σπουδές αλλά θα συνεχίσει για μεταπτυχιακό σε χώρα του εξωτερικού.

Η  Αθανασία Αντωνίου
Η Αθανασία Αντωνίου

Για βιοποριστικούς λόγους, η οικογένεια της Αθανασίας Αντωνίου έφυγε από την Ελλάδα πριν από δύο περίπου χρόνια.

Αναφέρει πως ήταν δύσκολη η αρχή, όμως στη Γερμανία είδε μία οργανωμένη πολιτεία, ανθρώπους χαμογελαστούς που επιβιβάζονται στο λεωφορείο και ανταλλάσσουν «καλημέρα».

Όπως λέει, οι άνθρωποι, στις περιοχές που έχουν συνηθίσει τη μετανάστευση, είναι πολύ ζεστοί και υποδέχονται τους ξένους.

Η Αθανασία θεωρεί πως θα έχει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στη Γερμανία, όμως στην Ελλάδα οι νέοι έχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση.

Ο Βασίλης Σουγιουλτζής
Ο Βασίλης Σουγιουλτζής

Ο Βασίλης Σουγιουλτζής, από τα Τρίκαλα, μεγάλωσε στην Γερμανία και κάθε καλοκαίρι έρχεται στην χώρα μας για διακοπές.

«Η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα, με πολλές ομορφιές και ξεχωριστά φαγητά.

Στην Κρήτη δεν είχα έρθει ξανά», αναφέρει.

Θέλει να σπουδάσει στην χώρα μας, αλλά θα αναζητήσει την τύχη του στη Γερμανία.

Θεωρεί ότι προσφέρει μία άνετη και, κυρίως, οργανωμένη ζωή με πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες.