Μεγάλο στοίχημα για τους υποψηφίους για μία θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αποτελεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου μιλούν στην «Π» για τις «παγίδες» που κρύβονται αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Ο πρόεδρος του Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Ν.Η. και διευθυντής του φροντιστηρίου Ορόσημο κ. Μανόλης Καζαντζάκης εξηγεί ότι αν και δεν έχουμε ακόμα τις τελικές επιλογές των μαθητών, καθώς και δεν ξέρουμε ακριβώς τον ρόλο που θα παίξει η κατάργηση των Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και η δημιουργία αντ΄ αυτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του οποίου οι σχολές δεν μπαίνουν στις αντιστοιχίες για τις μετεγγραφές, μπορούμε να έχουμε μία πρώτη σχετικά καλή εικόνα για τις βάσεις, στηριζόμενοι στα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών.
Όσον αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές), οι χαμηλές επιδόσεις στην Ιστορία εξισορροπούνται από υψηλές επιδόσεις στα Λατινικά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια σχετική σταθερότητα των βάσεων ή μικρές αυξομειώσεις.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες), οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική, στα Μαθηματικά και στην Χημεία προοιωνίζουν πτώση των βάσεων στο σύνολο των Σχολών του πεδίου.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική καθώς και η σημαντική μείωση των αριστούχων στη Βιολογία, δείχνουν πτώση στις σχολές του πεδίου ακόμα και στις ιατρικές σχολές.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), οι επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά ήταν περίπου ίδιες με τις περυσινές, στην Α.Ε.Π.Π. οι επιδόσεις ήταν χαμηλότερες, όμως στο μάθημα Α.Ο.Θ. που είναι το μάθημα, με τον υψηλότερο συντελεστή στο πεδίο, οι βαθμολογίες ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις περυσινές με αποτέλεσμα μια πολύ πιθανή αύξηση των μορίων των τμημάτων του πεδίου.
Τέλος, όσον αφορά τα τμήματα δασκάλων – νηπιαγωγών, η κατανομή τους στο σύνολο των τεσσάρων πεδίων, καθώς και η κατάργηση των μαθημάτων Ιστορίας Γενικής Παιδείας και Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, απαραίτητα μέχρι πέρυσι για την εισαγωγή των υποψηφίων, δείχνουν τάση ανόδου των βάσεων στα τμήματα αυτά, για την οποία υπάρχει η πιθανότητα να είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Καλή επιτυχία στους μαθητές και συνιστούμε μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Ο διευθυντής του φροντιστηρίου ”Θεμέλιο” κ. Γιώργος Μακράκης αναφέρει πως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών την Παρασκευή 29 Ιουνίου το ενδιαφέρον των υποψηφίων και όχι μόνο εστιάζεται στην πορεία που θα ακολουθήσουν οι φετινές βάσεις. Περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα βέβαια θα μπορούμε να βγάλουμε όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά των μορίων των υποψηφίων. Μπορούμε όμως να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση για την άνοδο ή πτώση των βάσεων.
Την πιο θολή εικόνα παρουσιάζει το 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές), καθώς οι βαθμοί σε Αρχαία και Ιστορία σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων οδηγούν σε πρόβλεψη για μικρές αυξομειώσεις σε όλες τις σχολές του πεδίου.
Στο 2ο πεδίο (Πολυτεχνεία) οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Χημεία είναι ίδιες με πέρυσι. Επειδή στη Φυσική όμως σημειώθηκε μείωση αριστούχων, αναμένουμε πτώση των βάσεων στις σχολές του πεδίου αυτού.
Στο 3ο πεδίο (ιατρικές σχολές) οι αριστούχοι, δηλαδή όσοι συγκέντρωσαν βαθμούς 19-20, είναι λιγότεροι από τους περσινούς. Αιτία είναι οι χαμηλότερες επιδόσεις σε Φυσική, Βιολογία και Νεοελληνική Γλώσσα. Αναμένεται λοιπόν πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα) .
Στο 4ο πεδίο (οικονομικές σχολές) έχουμε ίδιες επιδόσεις στα Μαθηματικά σε σχέση με πέρυσι αλλά πολύ καλύτερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των βάσεων του πεδίου που ήταν πολύ χαμηλές.
Επίσης στα παιδαγωγικά τμήματα θα σημειωθεί σημαντική άνοδος των βάσεων εισαγωγής.
Ευχόμαστε στους υποψηφίους να οπλιστούν με υπομονή και με ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» κ. Γιώργος Μανδαλάκης επισημαίνει ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την ανακοίνωση των βαθμών τους, καλούνται να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η υποβολή των μηχανογραφικών γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του κάθε υποψηφίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 16/7. Το μηχανογραφικό είναι μία λέξη που τρομάζει πολλά παιδιά αλλά αδίκως. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να σκέφτονται ότι είναι το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών που έχουν καταβάλει χρόνια τώρα κατά τη σχολική τους θητεία – και ειδικά κατά την τελευταία χρονιά- γι’ αυτό και πρέπει να το συμπληρώσουν λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια. Το μηχανογραφικό καθορίζει εν πολλοίς το επάγγελμα που πρόκειται να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι, γι’ αυτό και απαιτείται πρωτίστως οι νέοι να συμπληρώσουν τις σχολές με βάση τις επιθυμίες και τις προσωπικές τους προτιμήσεις και όχι επηρεαζόμενοι από τα θέλω του περιγύρου τους (γονείς, καθηγητές κλπ.). Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητήσουν και να λάβουν υπόψη τους τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η κάθε σχολή και το επαγγελματικό μέλλον που τους υπόσχεται, γιατί δυστυχώς συχνά παρατηρείται ότι πολλοί υποψήφιοι, εκ του αποτελέσματος και αργά πλέον, συνειδητοποιούν ότι το τμήμα που επέλεξαν δεν ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές βλέψεις τους. Οφείλουν, λοιπόν, οι μελλοντικοί φοιτητές και εργαζόμενοι να μελετήσουν το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής που τους ενδιαφέρει αλλά και τις προοπτικές που τους παρέχει και όχι να κινηθούν «στα τυφλά». Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι υποψήφιοι ότι το επάγγελμα σφραγίζει τη ζωή του ανθρώπου και έτσι να επιλέξουν με την καρδιά τους αλλά και έχοντας προβεί σε ενδελεχή έρευνα, ώστε να επιλέξουν τη σχολή που τους ταιριάζει. Τέλος, είναι χρήσιμο να λάβουν τη βοήθεια εκπαιδευτικών και συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού, για να έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση. Καλή φοιτητική ζωή σε όλα τα παιδιά και καλή σταδιοδρομία!
Ο διευθυντής του φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου κ. Μανόλης Μαυράκης αναφέρει πως οι υποψήφιοι, προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό δελτίο δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις συζητήσεις για την πιθανή μετακίνηση των βάσεων προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Το απόλυτο και μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι οι πραγματικές τους επιθυμίες, τα αληθινά τους ενδιαφέροντα. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι πρέπει να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους σαν να έχουν «καταφέρει» το απόλυτο άριστα, 20.000 μόρια!
Εξάλλου οι βάσεις των τμημάτων δεν διαμορφώνονται μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και από τις θέσεις των εισακτέων καθώς και από τη ζήτηση των σχολών, όπως πρόκειται να αποτυπωθεί στα μηχανογραφικά δελτία.
Όσον αφορά τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων αλλά και τη συγκριτική τους ανάγνωση σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι σίγουρο ότι φέτος δεν τα κατάφεραν τόσο καλά όσο πέρυσι. Συνολικά λοιπόν θα σημειωθεί μία πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι σημαντικότερη στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
Οι μόνες σχολές που αναμένεται να «ανεβάσουν» τα μόριά τους είναι τα παιδαγωγικά, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά μπορούν να δηλωθούν από όλους τους υποψήφιους, ανεξαρτήτως προσανατολισμού.
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, από τον Φροντιστηριακό Όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει ότι οι βαθμοί των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων αναρτήθηκαν και τώρα οι υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου καλούνται να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συμπλήρωση του δελτίου πρέπει να γίνει σωστά, με σοβαρότητα και προσήλωση, έχοντας πάντα κατά νου ότι η σειρά προτίμησης των σχολών μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσει το επαγγελματικό μέλλον και τη σταδιοδρομία των παιδιών.
Αρχικά οι υποψήφιοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους στην επιλογή των σχολών. Οι γονείς και ο κοινωνικός περίγυρος ενδείκνυται να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασκούν καταναγκαστική επιρροή στην επιλογή επαγγελμάτων που αφενός συμβάλλουν στην εργασιακή αποκατάσταση αλλά αφετέρου δεν προκαλούν καν το ενδιαφέρον των νέων.
Παράλληλα οι μαθητές συμπληρώνοντας τη σειρά προτίμησης των σχολών οφείλουν να έχουν μονάχα ως γνώμονα τις περσινές βάσεις καθώς στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι η αυξομείωση τους είναι ακόμα και απρόβλεπτη. Γι’ αυτό άλλωστε η προτίμηση των τμημάτων δεν πρέπει να γίνει κατά αύξουσα σειρά, γιατί έτσι οι υποψήφιοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε «λάθος» τμήματα, που δεν αντανακλούν τις επιθυμίες τους. Συμπληρωματικά, δεν πρέπει να αποτελούν κριτήριο απόρριψης μίας σχολής τα χαμηλόβαθμα τμήματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να προσφέρουν μοναδικά και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και σίγουρη σταδιοδρομία.
Στην επιλογή των σχολών βέβαια οι μαθητές δεν πρέπει να παραβλέψουν να συνυπολογίσουν και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα μετεγγραφών, την οικονομική κατάσταση και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα της οικονομικής τους στήριξης από τους γονείς για την επόμενη τουλάχιστον τετραετία καθώς και τη δυνατότητα που προσφέρει η κάθε σχολή για μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στους εργασιακούς κλάδους.
Ο κ. Κώστας Τζανιδάκης, από το ΘΕΤΙΚΟ φροντιστήριο, αναφέρει πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι πολύ σημαντική για κάθε υποψήφιο, ο οποίος πρέπει να συνδυάσει το «θέλω να σπουδάσω…» με την επιλογή σχολών με επαγγελματική προοπτική. Απαιτεί γνώσεις, θάρρος και διορατικότητα.
Για τους παραπάνω λόγους στο Θετικό φροντιστήριο συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Career in progress.
Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο 2018 είναι:
- Το φετινό μηχανογραφικό έχει 4 Επιστημονικά Πεδία σε σχέση με το περσινό (1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, 2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, 3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής και 4ο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Έχει καταργηθεί το παλαιό 4ο Πεδίο που περιλάμβανε τις Επιστήμες Εκπαίδευσης (Παιδαγωγικά, Νηπιαγωγοί, Ειδική Αγωγή κτλ) και όλες αυτές οι σχολές έχουν ενσωματωθεί σε όλα τα Πεδία. Με λίγα λόγια αυτές τις σχολές μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα πεδία.
- Έχουμε την ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει όλες τις σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. Εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς πολλά Τμήματα έχουν “συγχωνευτεί” σε ένα ενιαίο τμήμα.
- Φέτος υπάρχει μια αύξηση 4.000 Θέσεων εισακτέων σε ΑΕΙ & ΤΕΙ πανελλαδικά (σημαντικό σημείο για την διαμόρφωση των βάσεων).
- Για τους υποψηφίους με το 10% ισχύει διαφορετικό μηχανογραφικό που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά είναι με την περσινή δομή των 5 επιστημονικών πεδίων.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι βάσεις λόγω μεγάλου αριθμού συνολικών μεταβολών σε πολλά τμήματα αλλά και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των εισακτέων πρότασή μας είναι τα παιδιά να επιλέξουν με βάση το ενδιαφέρον τους για το επιστημονικό αντικείμενο που θέλουν να φοιτήσουν. Επίσης, σημαντικό είναι, όσο γίνεται, τα παιδιά να μην προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα μηχανογραφικό με βάση την επαγγελματική απορρόφηση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την αγορά εργασίας σε 5 – 7 χρόνια.
Συνεργαζόμαστε, συμπληρώνουμε και πετυχαίνουμε.