Ο κ. Κουταλάκης και ο κ. Καζαντζάκης

Πίσω από μία οθόνη έχουν πια συνηθίσει να βλέπουν τους μαθητές τους οι καθηγητές των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, αλλά και ξένων γλωσσών. Ήδη η αρχή έγινε την περασμένη άνοιξη με την πρώτη καραντίνα και τώρα οι καθηγητές βαδίζουν πια σε γνώριμα μονοπάτια.

Ωστόσο, η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο, έχουν ήδη μπει τα πρώτα λουκέτα σε μικρότερες επιχειρήσεις ενώ έχουν γίνει και απολύσεις προσωπικού.

Δύο όψεις έχει το νόμισμα για τα φροντιστήρια της μέσης εκπαίδευσης. Από τη μία πλευρά, η πανδημία τους έχει στερήσει μαθητές και πόρους, ενώ από την άλλη πολλοί γονείς εμπιστεύονται περισσότερο τα φροντιστήρια, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Καζαντζάκης, αναφέρει στην «Π» πως η προσέλευση των μαθητών στα φροντιστήρια δεν είναι όπως των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις. Οι γονείς εμφανίζονται επιφυλακτικοί και θέλουν να περάσει η πανδημία και μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Ωστόσο, στις μεγαλύτερες τάξεις η εικόνα αλλάζει. Οι γονείς προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τα κλειστά σχολεία και ζητούν τη βοήθεια των φροντιστηρίων για να αποκτήσουν γνώσεις τα παιδιά.

Ο κ. Καζαντζάκης αναφέρει πως όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι καθηγητές αντιλήφθηκαν ότι τα παιδιά είχαν σοβαρές ελλείψεις από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αποφάσισαν για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να κάνουν επαναλήψεις, για να μπορούν να καλύψουν την ύλη.

«Οι γονείς δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σχολείο, όπως συνεχίζει να δουλεύει και θεωρούν ότι στα φροντιστήρια τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τους στόχους τους», αναφέρει.

Τα φροντιστήρια έχουν τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις διδάκτρων, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις υποχρεώσεις τους, όπως όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν μικρά φροντιστήρια στο Ηράκλειο που είναι στα όρια της επιβίωσης, κάποια σε γειτονιές έχουν ήδη κλείσει, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, για να λειτουργήσουν και προσλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.

Μεγάλες μονάδες επιβαρύνονται με μεγάλο κόστος λειτουργίας και το άγχος να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Όσο αφορά στην τηλεκπαίδευση, λειτουργεί κανονικά αυτή την περίοδο, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και τις ημέρες της καραντίνας, τα φροντιστήρια εξακολουθούν να έχουν εγγραφές.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών PALSO Ηρακλείου, κ. Νίκος Κουταλάκης, αναφέρει πως ο κλάδος είχε προετοιμαστεί προκειμένου να μεταφέρει, όσο γίνεται, τη διαδραστική τάξη σε νέες πλατφόρμες. Η προσπάθεια έχει στόχο, να μεταφέρεται στο σπίτι κάθε παιδιού ό,τι συμβαίνει μέσα στην τάξη, στο μέτρο, βέβαια, του δυνατού, γιατί η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως.

Η ηλικία των μαθητών διαφέρει, υπάρχουν παιδιά από Β΄ τάξη του Δημοτικού ως το τέλος του Γυμνασίου. Τα μικρότερα παιδιά είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν, χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους, ενώ καλύτερα συνεργάζονται οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού και άνω.

«Προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε την ύλη και τη γνώση, έχουμε μέχρι σήμερα πολύ καλά αποτελέσματα», σχολιάζει ο κ. Κουταλάκης.

Σημαντικό “αγκάθι” αποτελούν οι ταχύτητες του διαδικτύου, είναι πολύ χαμηλές, ενώ μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχτηκαν οι κάτοικοι του Δήμου Χερσονήσου, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Το διαφορετικό ωράριο που ισχύει στην τηλεκπαίδευση για τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα πρόβλημα για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών που συχνά έχουν μικτά τμήματα. Τότε, είναι πολύ δύσκολο να ορίσουν ώρα μαθήματος, ενώ τα παιδιά είναι ήδη εξαντλημένα από την εκπαιδευτική τηλεόραση και την τηλεκπαίδευση.

Σε ερώτηση κατά πόσο η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο, ο κ. Κουταλάκης αναφέρει πως έχει γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί κατά 20% με 25%, γιατί οι γονείς φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έχει παρατηρηθεί, ακόμα, το φαινόμενο, να κάνουν ιδιαίτερα άπειρα άτομα, υπάρχουν μαθητές που έχουν μόλις πάρει το Lower και κάνουν μάθημα σε μικρότερα παιδιά, κάτι που δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό.