«Ο μετασχηματισμός του σχολείου στον 21ο αιώνα: Θέσεις - Αντιθέσεις – Συγκλίσεις» είναι το θέμα του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνέδριου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

«Ο μετασχηματισμός του σχολείου στον 21ο αιώνα: Θέσεις – Αντιθέσεις – Συγκλίσεις» είναι το θέμα του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνέδριου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης που ξεκινάει αύριο, Πέμπτη.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως από αύριο έως τις 22 Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω του συνδέσμου https://4conf.pdekritis.gr/ live/.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, ανέφερε χθες πως τα συνέδρια της ΠΔΕ έχουν ένα αποτύπωμα στο γίγνεσθαι της περιφέρειάς μας, αποτελούν θεσμό για αυτό τον λόγο πια εμπιστεύονται την διεύθυνση εργασίες τους εκπαιδευτικοί που θα ήθελαν να τις παρουσιάσουν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνει βράβευση στον ομότιμο καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Πυργιωτάκη. Θα συζητηθεί το πώς αλλάζει το σχολείο, «το σχολείο αλλάζει κάθε μέρα, δε γίνεται αλλιώς, η κοινωνία και το σχολείο είναι σε ανοιχτό διάλογο, όλες οι πληροφορίες, η ενδυνάμωση που παίρνει η κοινωνία από το σχολείο είναι σε έναν διάλογο, μια ώσμωση για να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Καρτσωνάκης.

Οι εισηγήσεις και οι αναρτώμενες εργασίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της παιδαγωγικής επιστήμης. Περίπου 100 εισηγητές από όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής έρευνας και πρακτικής τους με έμφαση στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

– Επιστημονική Γνώση, Εκπαίδευση και Κοινωνία: Πώς οι σχέσεις αλληλεπίδρασης διαμορφώνουν το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

– Ο εκπαιδευτικός μπροστά στις προκλήσεις και τους μετασχηματισμούς του σύγχρονου σχολείου

– Σύγχρονο σχολείο και εξωστρέφεια: Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις

Το οριστικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://4conf.pdekritis.gr/. Εκτός από τις εισηγήσεις, περιλαμβάνει πέντε κεντρικές ομιλίες και ένα στρογγυλό τραπέζι.

Στρογγυλό τραπέζι:  Σάββατο, 21/5/2022, 17:15 «Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αξίες με το Erasmus+: Δημοκρατία και συμπερίληψη, αειφορία και ψηφιακός μετασχηματισμός».

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί θα συνομιλήσουν για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και θα απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών να ενισχύσουν την προσπάθεια του εκπαιδευτικού συστήματος για ένα σχολείο δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, αειφόρο και ψηφιακό.

Συμμετέχουν οι κ.κ.:  Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα Πρόεδρος ECRI, επικ. καθηγήτρια τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊσταμένη Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη στο ΙΕΠ Κύπρου,  Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών Παν/μιου Αιγαίου,  Νίκος Βιδάκης, αν. Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ). Προεδρεύει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης και συντονίζει η Αρετή Βουράκη, υπ. προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης.

 Κεντρικές Ομιλίες

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο, στις 7 το απόγευμα, με την ομιλία του κ. Κόκκου Αλέξη, Ομ. Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Μετασχηματίζουσα Μάθηση: Εφαρμογές στη σχολική πράξη» ενώ αμέσως μετά η κα. Κασιμάτη Αικατερίνη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ θα συνεχίσει με την ομιλία  «Η  καλλιέργεια Δεξιοτήτων ως κινητήριος δύναμη για τον μετασχηματισμό του σχολείου στον 21ο αιώνα». Το κρίσιμο θέμα των εργαστηρίων δεξιοτήτων προσεγγίζουν δυο προσκεκλημένοι ομιλητές.

Την Παρασκευή 20/5 στις 17:00  η κα. Θεοδώρα – Ντορέττα Αστέρη, συντονίστρια ΙΕΠ θα αναπτύξει το θέμα:  «Η μετασχηματιστική και συμπεριληπτική δυναμική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: μαθήματα από την πιλοτική εφαρμογή» ενώ το Σάββατο 21/5 στις 19:30 ο κ. Μάνος Παυλάκης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick, θα αναπτύξει το θέμα από το πρίσμα της εκπαίδευσης ενηλίκων:  «Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών: η περίπτωση της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου (22/5) στις 11:15, ο συγγραφέας-μαθηματικός κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης θα επιχειρήσει έναν συνδυασμό γλώσσας και μαθηματικών με την ομιλία του:  «Η γεωμετρία ως αρωγός για τη  γλωσσική διδασκαλία».  Στη συνέχεια θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον κ. Πυργιωτάκη Ιωάννη, oμότιμο kαθηγητή  – πρ. Αντιπρύτανη  του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα ακολουθήσει ομιλία του με τίτλο “Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία”.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με τα συμπεράσματα του συνεδρίου το μεσημέρι της Κυριακής. Πληροφορίες για το πρόγραμμα, τη διαδικασία παρακολούθησης και τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα https://4conf.pdekritis.gr/

Η ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής θα είναι διαθέσιμη με την έναρξη του συνεδρίου ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους φόρμα υποβολής ερωτημάτων.