H σύσκεψη που είχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι με κλιμάκιο των ΚΤΥΠ
Από τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι με κλιμάκιο των ΚΤΥΠ

Στο «γήπεδο» των κτηριακών Υποδομών βρίσκεται το μπαλάκι της εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης προσχολικής αγωγής του Δήμου Ηρακλείου.

Χθες, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ.  Νίκος Αγγελάκης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας, κ. Μανώλης Βασιλάκης, καθώς και στελέχη του Δήμου Ηρακλείου είχαν συνάντηση στη Λότζια με τους εκπροσώπους των ΚΤΥΠ, Σωτήριο Μάνθο και Νικόλαο Αγελαδά. Ακολούθησε αυτοψία σε οχτώ συνολικά χώρους, όπου θα τοποθετηθούν 32 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων στα όρια του Δήμου.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος από την περασμένη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε περιθώριο ως τον Σεπτέμβριο του 2020 να εφαρμόσει το μέτρο, δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί όλα τα προνήπια.

Πρέπει από την πλευρά του αλλά και από τις ΚΤΥΠ να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χερσονήσου, που από φέτος εφάρμοσε το μέτρο, ακόμα περιμένει αίθουσες από τις ΚΤΥΠ. Αρχικά, είχε ενημέρωση ότι θα έρχονταν τον περασμένο Οκτώβριο ενώ είναι Ιανουάριος και παιδιά ακόμα στοιβάζονται στα Νηπιαγωγεία. Είναι ενδεικτικά η περίπτωση του Νηπιαγωγείου Γουρνών, όπου 30 παιδιά κάνουν μάθημα στο ολοήμερο τμήμα.

Ούτε στον Δήμο Μαλεβιζίου, όμως, δεν έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες λυόμενες αίθουσες, ωστόσο, ο Δήμος έλαβε, στο παρά ένα της σχολικής χρονιάς, παράταση ενός έτους για να εφαρμόσει το μέτρο.

 

Το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου

Η «Π» είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής
Η «Π» είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Στη χθεσινή συνάντηση στη Λότζια τέθηκαν επί τάπητος τα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των 32 αιθουσών, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος, ώστε τα ακίνητα να αποκτήσουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές (παροχές ρεύματος και  αποχέτευσης), προτού ξεκινήσει η κατασκευή τους από την ΚΤΥΠ.

Αμέσως μετά την συνάντηση, τόσο ο κ. Αγγελάκης όσο και ο κ. Βασιλάκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για την υψηλή ποιότητα των αιθουσών όσο και για την καλή διάθεση των στελεχών της ΚΤΥΠ για αγαστή συνεργασία,  ενώ  δεσμεύτηκαν ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες θα κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου τον Αύγουστο του 2020 το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Η «Π» είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου όπως κατατέθηκαν στις Κτηριακές Υποδομές.

Από πλευράς Δήμου, τονίζεται πως η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται ως μια προσωρινή λύση ανακούφισης, σχετικά με το πρόβλημα στέγασης που προκύπτει από τον νόμο για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, και την εφαρμογή του νόμου στον δήμο Ηρακλείου από το σχολικό έτος 2020-2021.

Η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν ανάθεσής της από τον δήμαρχο Ηρακλείου στους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων, Γιάννη  Αναστασάκη, Παιδείας, Νίκο Αγγελάκη, Πολεοδομίας, Γιώργο Καραντινό και τον εντεταλμένο σύμβουλο Δημοτικής Περιουσίας, Μανώλη Βασιλάκη.

Ο Δήμος σημειώνει πως δεν είναι, παρ’ όλα αυτά, η επιθυμία και ο στόχος του το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών, γι’ αυτό και η παρούσα μελέτη γίνεται παράλληλα με τη μελέτη εξεύρεσης μακροχρόνιων λύσεων.

Έτσι, σε πρώτη φάση, έχουν εντοπιστεί κενά οικόπεδα, καθώς και σχολεία με επαρκείς αύλειους χώρους όπου θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι λυόμενες αίθουσες. Παράλληλα, μέλημά του είναι να παραμείνουν διαθέσιμα τα πιο κατάλληλα οικόπεδα, στα οποία είναι δυνατό να γίνουν μελέτες για την ανέγερση νέων σχολείων.

Σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως καταγράφονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, με βάση τα προηγούμενα χρόνια, στο κέντρο απαιτείται μία αίθουσα, στον Άγιο Ιωάννη τρεις, στη Θέρισσο δύο, στις Μεσαμπελιές έξι, στην περιοχή Κορακοβούνι – Κορώνη Μαγαρά δύο, στη Ν. Αλικαρνασσό δύο αίθουσες, σε Εσταυρωμένο – Γιόφυρο δύο, στις Πατέλες και Πόρο δύο, στη Φορτέτσα δύο, στον Μασταμπά χρειάζονται έξι αίθουσες, στην περιοχή Καμίνια – Τάλως δύο και, τέλος, στα Δειλινά δύο. Συνολικά, δηλαδή, απαιτούνται 32 αίθουσες.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως, αρχικά, δεν έχει βρεθεί λύση σε σχέση με το κέντρο της πόλης, όπου φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη για μία ακόμα αίθουσα. Σε επτά ενότητες περιοχών, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών εντός των ιδίων περιοχών, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, καλύπτοντας τις ανάγκες για 19 αίθουσες, σε  Άγιο Ιωάννη, Θέρισο,  Μεσαμπελιές,  Κορακοβούνι – Κορώνη Μαγαρά, Νέα Αλικαρνασσός,  Εσταυρωμένο – Γιόφυρο και  Πατέλες – Πόρο.

Σε τέσσερις ενότητες περιοχών δεν υπάρχουν κενά οικόπεδα ή υφιστάμενα σχολεία με επαρκή αύλειο χώρο και άρα προτείνεται η εξυπηρέτηση από τις προαναφερόμενες όμορες περιοχές. Συνολικά, 12 αίθουσες θα τοποθετηθούν σε γειτονικές περιοχές.

Επίσης, όσον αφορά την τοποθέτηση σε υφιστάμενα σχολεία και κενά οικόπεδα, σε δυο μόνο σχολικά συγκροτήματα υπάρχει επαρκής αύλειος χώρος ώστε να φιλοξενηθούν οι αίθουσες. Συνολικά, άρα, τέσσερις αίθουσες τοποθετούνται σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια, τo 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού όπου θα φιλοξενηθούν δύο αίθουσες και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που εξυπηρετεί τις περιοχές Εσταυρωμένο και Γιόφυρο και εξυπηρετεί επίσης δυο αίθουσες.

Οι υπόλοιπες 27 αίθουσες θα τοποθετηθούν σε έξι  κενά οικόπεδα των περιοχών που χρειάζονται.