Μία ακόμα δημιουργική συνάντηση τεσσάρων ευρωπαϊκών σχολείων πραγματοποιήθηκε στο 7ο Λύκειο Ηρακλείου, το διάστημα 15 ως 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, δράση KA2 με τίτλο “Global Schools-Local Tools” («Παγκόσμια Σχολεία-Τοπικά Εργαλεία»). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 20 μαθητές και έξι καθηγητές από Βουλγαρία, Ολλανδία και Σουηδία και ισάριθμοι μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας. Το θέμα της χώρας μας ήταν «Η Ενσωμάτωση των Προσφύγων».
Την πρώτη μέρα στον χώρο του σχολείου, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας για να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να σπάσει ο πάγος και θεατρικό παιχνίδι σχετικό με το θέμα των προσφύγων. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση από κάθε χώρα σχετικά με τη διαχείριση της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Στη συνέχεια οι μαθητές κατά ομάδες έφτιαξαν κολλάζ όπου εξέφρασαν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον προβληματισμό τους σχετικά με το προσφυγικό.
Τη δεύτερη μέρα, οι μαθητές του σχολείου, είχαν οργανώσει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν βιωματικά τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, οι μαθητές την πέρασαν με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν, ενώ οι καθηγητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο.
Την τέταρτη μέρα είχαν προσκληθεί στο σχολείο εκπρόσωποι από διάφορους οργανισμούς και φορείς που ασχολούνται με το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων: Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την Αναπτυξιακή Κρήτης που υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA για τη στέγαση των προσφύγων, το Συμβούλιο Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Ηρακλείου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των προσφύγων, την Υπηρεσία Ασύλου, τον Ερυθρό Σταυρό και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού.
Οι εκπρόσωποι μίλησαν στους μαθητές για το έργο των φορέων τους και απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους μαθητές. Αυτές οι ερωτήσεις-απαντήσεις βιντεοσκοπήθηκαν, για να δημιουργηθεί ένα βίντεο-οδηγός για τους πρόσφυγες στην περιοχή μας. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της δομής.
Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, φιλίας ,συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους και κατ επέκταση μεταξύ των λαών. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Ρέθυμνο. Την τελευταία μέρα, έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στο σχολείο όπου αποτιμήθηκαν οι δράσεις του προγράμματος και ακολούθησε πολιτιστική βραδιά με μουσική, χορό και φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου. «Ευχαριστούμε τους μαθητές μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τις οικογένειές τους για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία των παιδιών από το εξωτερικό.
Ευχαριστούμε τους εταίρους μας από το εξωτερικό για τη θετική τους διάθεση, τη γόνιμη συναναστροφή και τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, μας βοήθησαν να αναδείξουμε με ρεαλισμό τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος στην πόλη μας αλλά και γενικότερα για το κοινωνικό έργο που επιτελούν», αναφέρει η καθηγήτρια του σχολείου, κ. Ελένη Τζαβλάκη. Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ολλανδία.