Σε συλλογή υπογραφών, προκειμένου να έχουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στα συγγράμματα, προχωρούν πανεπιστημιακοί της χώρας. Στο κείμενο που υπογράφουν αναφέρονται τα εξής:“Οι φοιτητές χρειάζονται άμεσα τα βιβλία τους, οι εκδότες είναι πρόθυμοι να τα στείλουν επωμιζόμενοι οι ίδιοι την οικονομική επιβάρυνση, όμως το Υπουργείο Παιδείας κωλυσιεργεί!
Βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι το βιβλίο και δη το έντυπο βιβλίο· στηρίζει τον δάσκαλο, όντας απαραίτητο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, όλες οι σχετικές επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το έντυπο βιβλίο έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το ηλεκτρονικό ως προς την κατανόηση.
Από την καθημερινή επαφή μου με τους φοιτητές αντιλαμβάνομαι την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία τους σχετικά με τα διδακτικά συγγράμματα του τρέχοντος εξαμήνου.
Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) έχει ήδη ενημερώσει τον υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη σχετικά με την πρόθεση των εκδοτών να παραδώσουν τα συγγράμματα κατ’ οίκον στους φοιτητές μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών – με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των εκδοτών.
Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις και στη δυναμική των αποστολών είναι έτοιμες να συμμετάσχουν οι εταιρείες ταχυμεταφοράς Γενική Ταχυδρομική, ACS, Speedex, ΕΛΤΑ courier, Turnaround, Easy mail, Courier center, Speedcourier, Beat, κ.ά.) καθώς και εταιρείες Logistics (Δίας, Βεϊνόγλου κ.ά.).
Ωστόσο, ο κ. Διγαλάκης χθες είπε ότι δεν προφταίνουν οι εταιρείες courier να παραδώσουν τα βιβλία! Κι όμως, οι εκδότες είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εγγυώνται ότι η παράδοση των συγγραμμάτων κατ’ οίκον είναι εφικτή για όλους τους φοιτητές!
Αναφορικά δε με την ηλεκτρονική πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, αυτή προς το παρόν δεν υφίσταται καν ως επιλογή. Για να μπορέσουμε στον ελληνικό χώρο να κινηθούμε ψηφιακά (χωρίς έντυπα συγγράμματα), θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο (νομικό και θεσμικό), που να προστατεύει το υλικό που θα αναρτάται, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών (αλλά και μεταφραστών, εικονογράφων κλπ.).
Χρειάζεται μακρόχρονη διαβούλευση γύρω από πολλά και σύνθετα ερωτήματα: π.χ. τι μέτρα προστασίας θα έχει η πλατφόρμα, τι κυρώσεις θα έχει όποιος «χακάρει» / παραβιάσει τα συστήματα, ποια θα είναι η αμοιβή των παραγωγών του βιβλίου, ποιος και πώς θα το κοστολογεί κλπ. Μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, με πλάνο και χρονοδιάγραμμα – και όχι πρόχειρα και εσπευσμένα, υπό την πίεση του εξαμήνου που έχει φτάσει ήδη στη μέση του. Άλλωστε, διακυβεύονται γραμμικά και πνευματικά δικαιώματα εκδοτών και συγγραφέων.
Υπογράφουμε το παρόν καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να μη χρονοτριβεί άλλο. Η διανομή μπορεί να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου. Το μόνο που μένει είναι η σχετική υπουργική απόφαση – έγκριση… Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και, κινούμενο με γνώμονα τη λογική, να δώσει το πράσινο φως στους εκδότες να ξεκινήσουν.