Τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα ήταν οι τρεις άξονες, στους οποίους κινήθηκε η πρώτη ημερίδα για την «Ειδική» Οικογένεια στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός εμβληματικού προσώπου του 3ου Λυκείου, τον Κωνσταντίνο Κριτζά.
Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο κ. Μιχάλης Δελάκης, η Μαριρένα Χατζησεβαστού, εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας, ο α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ.
Η παιδοψυχολόγος Ελένη Καρτσωνάκη ανέλυσε τα στάδια αποδοχής της αναπηρίας του ατόμου από την οικογένειά του. Ο λογοθεραπευτής Γεράσιμος Μηλαθιανάκης, παρουσίασε την περίπτωση του επαγγελματία υγείας ως αρωγού του ατόμου με αναπηρία αλλά και της οικογένειάς του. Για μια «ειδική» ισορροπία μέσα στην οικογένεια έκανε λόγο η Αλκινόη Μοσχίδου, καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ, που πρέπει να κρατείται ευλαβικά ανάμεσα σε όλα τα παιδιά ώστε κανένα να μην νιώσει παραμελημένο.
Για τη μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία “Το Αριστερό μου Πόδι” μίλησε ο κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Νίκος Τσαγκαράκης.
Μια υπέροχη ομιλία, γεμάτη ευαισθησία έκανε η πρώην απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ και σημερινή γιατρός της Εντατικής Παίδων του ΠΑΓΝΗ, κυρία Μαριάννα Σπανάκη. Μίλησε για τις μάνες των παιδιών ΑμεΑ που βρέθηκαν κατά καιρούς στην εντατική, τη δύναμη, τη ζωντάνια τους. Και την παρακολουθούσαν εκεί, στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ.
Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ κυρία Μικαέλα Παπαδάκη έκανε τη διερμηνεία όλων των ομιλιών στη νοηματική, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της κοινότητας κωφών.
Για τους κωφούς γονείς του μίλησε με μεγάλη περηφάνια ο μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης. Με γλαφυρό τρόπο διηγήθηκε την καθημερινότητά του, όταν ήταν μικρός με τον άξιο πατέρα του και την πανέμορφη μητέρα του αλλά και τη θεία του, που επίσης ήταν κωφή.
Οι μαθήτριες (Μαρίνα Παπαδοφραγκάκη, Κατερίνα Σκούρα, Μαριάννα Ζωάκη, Ιατράκη Μαρία, Πηρουνάκη Μαρία, Γαβριλάκη Δέσποινα, Πλευράκη Δένια, Καλλέργη Άρτεμις, Ανδριανάκη Χρυσάνθη, Εριστέλα Φουντουλάλη, Μαρίνα Ξενογιαννάκη, Μαρία Γαλάτεια Παπαδάκη) ερεύνησαν τον όρο «ειδική» οικογένεια είτε ως συμμετέχουσες στην καθημερινότητα μιας «ειδικής» οικογένειας, είτε ως συγγραφείς, είτε ως αναλύτριες σχετικών λογοτεχνικών κειμένων, φωτογράφος της εκδήλωσης ήταν η Ελευθερία Ταμπούκου, η μαθήτρια Μαριλύδα Φουντάκη συντόνιζε την εκδήλωση μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Κώστα Τσαλουχίδη, τις καθηγήτριες Ειρήνη Βελιβασάκη και Αλκινόη Μοσχίδου.
Οι μαθητής Άγης Γωνιανάκης συγκλόνισε με το ποίημά του, ενώ ο μαθητής Γιάννης Κονδύλης «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση με το φλάουτό του. Απ’ όλη την εκδήλωση δεν έλειψαν λεπτό η μητέρα του Κωνσταντίνου Κριτζά, Λία, και ο αδερφός του, Μάνος.
Η «παρουσία» του Κωνσταντίνου ήταν έντονη όχι μόνο μέσα από την οικογένειά του αλλά και από τις αναφορές των καθηγητών του, όπως της κυρίας Μαρίας Φούρφη που ανάγνωσε αποσπάσματα των τετραδίων του.
Κορύφωση της εκδήλωσης ήταν η βράβευση οικογενειών που υιοθέτησαν παιδιά με αναπηρία.
Τιμήθηκε η οικογένεια του Δημήτρη Βαμβούκα και της Στέλλας Μαρή, που υιοθέτησαν τη μικρή Μαρία αν και είχαν τρία παιδιά
. Η κυρία Μαρή πήρε το βραβείο συγκινημένη και είπε πόσο περήφανη νιώθει για τη Μαρία που κάθε μέρα εκπλήσσει θετικά όλη την οικογένεια και η μικρή Μαρία έκανε μια… υπόκλιση!
Και η επόμενη τιμητική πλακέτα έγραφε: «Στον Μαχαίρα Ελευθέριο που δεν είναι ο βιολογικός μπαμπάς της Ρεγγίνας, αλλά είναι όλα τ’ άλλα» αποδίδοντας έναν φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που μεγαλώνει ένα παιδί με αναπηρία που δεν είναι δικό του αλλά της συντρόφου του και δεν θέλησε να κάνει δικά του για να δώσει όλη του την αγάπη στη μικρή Ρεγγίνα.
Οικοδεσπότες της όλης εκδήλωσης ήταν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ, ο κος Μιχάλης Δελάκης και η κα Εμμανουέλλα Μπίμπα.