Απέχουν… από τις καλοκαιρινές διακοπές οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για τις συνενώσεις των ιδρυμάτων. Αυτά, στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί στην Κρήτη… δεν κινείται φύλλο! Ο λόγος είναι ότι ενώ το ΤΕΙ Κρήτης έχει απευθύνει κάλεσμα για διάλογο και ανταλλαγή προτάσεων στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, δεν έλαβε θετική απάντηση.
Επιπλέον χρηματοδότηση στα ΤΕΙ
Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ θα δώσει ως έκτακτη επιχορήγηση στα ΤΕΙ το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε η πολιτική του ηγεσία στη συνεδρίαση της Συνόδου των πρυτάνεων των ΤΕΙ.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.
Ο Κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε τους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις για την ολόπλευρη στήριξή τους στο εγχείρημα της συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και εξέθεσε το χρονοδιάγραμμα των συνεργειών με τα πανεπιστήμια καθώς και για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων.
Απάντησε ακόμη σε ερωτήματα σχετικά τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας όπως και για τις συνέργειες που προωθούν άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας σύντομα θα αρχίσει η φάση αποτίμησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης των προτάσεων των επιτροπών.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έγιναν στα ΤΕΙ τον τελευταίο χρόνο και ανακοίνωσε την έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ με ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ως μέρος της γενικότερης πολιτικής του υπουργείου να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία.
Μόνο του το ΤΕΙ Κρήτης
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως τα χρήματα που θα δοθούν στο Ίδρυμα θα καλύψουν εκπαιδευτικές, κυρίως, ανάγκες, όπως για την απασχόληση ωρομισθίων, έκτακτου προσωπικού, ακόμα για τη φοιτητική μέριμνα και την παροχή υπηρεσιών στην τεχνική, οικονομική υπηρεσία.
Όσον αφορά στις συνέργειες με τα άλλα δύο ΑΕΙ της Κρήτης, απαντά πως «έχουμε καταθέσει, εδώ και δύο περίπου μήνες, μία επίσημη πρόταση για διάλογο στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, η απάντησή τους είναι αρνητική, ευγενική σε καλό κλίμα, αλλά απαντούν πως δε συμμετέχουν σε διάλογο για πιθανή εύρεση λύσης για την ανώτατη εκπαίδευση στο νησί, θεωρούν ότι το κλίμα δεν είναι θετικό για μια συζήτηση πιθανής συνένωσης των τριών ιδρυμάτων».
Την ίδια στιγμή, ανάλογες κινήσεις προχωρούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ο κ. Κατσαράκης θεωρεί πως αν η Κρήτη δεν ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, θα βρεθεί εκτός πραγματικότητας και, μεταξύ άλλων, θα συμπιεστούν προς τα κάτω οι βάσεις στα Τμήματά της.
«Η Κρήτη έχει το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες διαλόγου. Είναι ένα πρόβλημα για το νησί, θα είναι καταστροφικό να μην προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου», τονίζει. Σημειώνει ότι «στο Ίδρυμα επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία, είναι άδικο να μείνουμε έξω από τις εξελίξεις».
Προσθέτει πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκριθούν τα αιτήματα για διοργάνωση διδακτορικών σπουδών που έχουν υποβάλει έξι Τμήματα του Ιδρύματος.
Σύνοδος πρυτάνεων
Οι διαδικασίες συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια κυριαρχούν και στη σύνοδο των πρυτάνεων που ολοκληρώνεται σήμερα σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.
Στη σύνοδο θα παραστεί και ο πρόεδρος της συνόδου πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί στο μέλλον η συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια των δύο χωρών.
Στη σύνοδο θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τον οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ, με την υποστελέχωση των ΑΕΙ και τις διαδικασίες συνένωσης πανεπιστημίων – ΤΕΙ.
Πρωτίστως, αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου, θα συζητηθούν θέματα φοιτητικής μέριμνας, καθώς και θέματα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
Γιατί λέμε “όχι”
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Καρακάσης, αναφέρει πως ακόμα και στα ιδρύματα που προχωρούν οι διαδικασίες των συνενώσεων, οι διοικήσεις εκφράζουν έναν σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότατα και τις προοπτικές τους, για λόγους ακαδημαϊκούς, ποιότητας, διοίκησης, επικαλύψεων.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως λέει, κανένα μέλος της Συγκλήτου δεν έχει εκφραστεί θετικά για μία ανάλογη κίνηση.
Τι είχε πει ο υπουργός
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός κρατά μία σκληρή στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Κρήτη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε πει:
«υπάρχει το Πολυτεχνείο στα Χανιά, υπάρχει το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο και υπάρχει και το ΤΕΙ Κρήτης που είναι ένα από τα εξαιρετικά ΤΕΙ που έχουμε στην Ελλάδα. Εμείς θα θέλαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα σε αυτά τα τρία ιδρύματα.
Αν δεν γίνει δυνατό, θα συνεχίσουμε μόνοι μας τις συζητήσεις με το ΤΕΙ».