Σημαντική διάκριση πέτυχε το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού στην τελική φάση του διαγωνισμού Ν. Ελλάδας στον πειραματικό διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών EUSO 2020.
Μετά τον τοπικό διαγωνισμό, η ομάδα μαθητών του σχολείου συμμετείχε στον τελικό που έγινε στις 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου έλαβαν μέρος οι νικητές των αντίστοιχων τοπικών διαγωνισμών.
Η σημασία του διαγωνισμού που επιτυχημένα διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Φυσικών Επιστημών καταδείχθηκε και από την παρουσία της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, που στην ομιλία της επεσήμανε τον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να έχει το πείραμα στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών.
Η ομάδα μαθητών από την Ν. Αλικαρνασσό, που αποτελείτο από τους Ραφαέλα Καλαϊτζάκη, Μύρωνα Καραγιαννάκη και Γιώργο Φθενάκη, με μέντορες καθηγητές τους Δημήτρη Καταγά, Μαρία Μανωλικάκη και Γιάννη Χατζηδάκη, έλαβε την όγδοη θέση ανάμεσα σε 38 ομάδες και το αξιοσημείωτο είναι ότι κατατάχθηκε πρώτη ανάμεσα από όλα τα σχολεία της επαρχίας.
Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή και την επίδοσή τους και χαρακτηριστικά δήλωσαν: «Μέσα από τη συμμετοχή μας κερδίσαμε εμπειρίες και δεξιότητες, γνωρίσαμε πραγματικά τις επιστήμες Βιολογία, Φυσική, Χημεία, μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να βάζουμε στόχους και να προσπαθούμε για αυτούς.
Μέσα από αυτή την εμπειρία συνειδητοποιήσαμε πόσο απαραίτητη είναι η πειραματική διαδικασία στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, αλλά και πόσο λίγη σημασία δίνει το ελληνικό σχολείο σε αυτήν.
Παρ’ όλα αυτά μόνο τυχεροί μπορούμε να νιώθουμε που είχαμε καθηγητές οι οποίοι αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο ανιδιοτελώς για την εκπαίδευσή μας. Τους ευχαριστούμε βαθύτατα για όσα μας πρόσφεραν και ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλοι παρόμοιοι διαγωνισμοί. Για μας το ταξίδι στην επιστήμη τέλειωσε προσωρινά και όπως λέει ένας καθηγητής μας είναι ώρα να θέσουμε νέους στόχους».
Οι καθηγητές του ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού ευχαριστούν τους διοργανωτές, τους υπεύθυνους των ΕΚΦΕ Ν. Ηρακλείου, κ.κ. Ειρήνη Δερμιτζάκη και Αστρινό Τσουτσουδάκη, και την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, κ. Αθηνά Γκινούδη.
Στην τελική φάση είχε προκριθεί και το 1ο Λύκειο Ηρακλείου.
Η ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές Βρέντζου Αγγελική, Λαγουδάκη Αντωνία, Φραντζεσκάκη Ευάγγελο. Οι καθηγητές που στήριξαν τη διαδικασία ήταν οι Μαρκουλάκης Νικόλαος (χημικός), Κωτίτσας Αριστοτέλης (βιολόγος), Τζερμιά Μαρία (χημικός), Χατζάκη Χρυσούλα (φυσικός), Κούτρα Ευαγγελία (φυσικός), Γιαννακουδάκη Καλλιόπη (φυσικός), Θάνος Δημήτριος (βιολόγος), Σουμελίδου Αλεξάνδρα (χημικός).
«Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία για τα παιδιά, την ευχαριστήθηκαν και τη διασκέδασαν. Αποκόμισαν πολλά οφέλη από όλη τη διαδικασία και τα πειράματα που έκαναν» αναφέρει στην «Π» ο βιολόγος κ. Αριστοτέλης Κωτίτσας. Όπως λέει, μέσα από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις θετικές επιστήμες, ό,τι μαθαίνουν στην τάξη το βλέπουν στην πράξη, να συμβαίνει μπροστά τους.