Το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στην Πορτογαλία
Το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στην Πορτογαλία

Στο Φάρο της Πορτογαλίας ταξίδεψαν πέντε μαθήτριες και δύο καθηγήτριες του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Μετακινήθηκαν από τις 19 έως τις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Bon appétit_ “Km 0” Food education models, through social inclusion and equal opportunities, to address discrimination and racism ” που πραγματοποιείται στο σχολείο για τα σχολικά έτη 2018-2020 και έχει σαν θέμα τη διατροφή και τις σωστές διατροφικές συνήθειες των νέων.

Η  όμορφη περιπέτεια για τους συμμετέχοντες ξεκίνησε με μία στάση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Την επόμενη μέρα, έγινε η υποδοχή τους από γονείς, μαθητές και καθηγητές του σχολείου “Agrupamento de Escolas Joao de Deus” στην πόλη Φάρο της Πορτογαλίας.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου αφού συγκεντρώθηκαν όλες οι αποστολές από τις συμμετέχουσες χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα φυσικά, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών από τους μαθητές.

Κάθε χώρα παρουσίασε το σχολείο της και τον τρόπο λειτουργίας του,  έκανε προβολή βίντεο έρευνας με θέμα «Οι διατροφικές συνήθειες τότε και τώρα». Επίσης, παρουσίασαν την περίληψη ενός λογοτεχνικού βιβλίου το οποίο περιείχε στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και το φαγητό γενικότερα, εξού και το λογοτεχνικό έργο «Λωξάντρα» για την ελληνική ομάδα. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έγινε ξενάγηση με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Φάρου, αφού προηγήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διαδραστικό Μουσείο Επιστημών.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επίδειξη τεχνικής ψησίματος κέικ σε ηλιακό φούρνο από τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου αλλά και επίσκεψη στο αυτοσχέδιο πλανητάριο του διπλανού σχολείου.  Την τρίτη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Λισαβόνα και ξενάγηση στο Oceanarium όπου μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ένα μέρος από τη μαγεία του θαλάσσιου βυθού και κόσμου.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηλεκτρισμού της πόλης και ταξίδεψαν στον χρόνο μέσα από εικόνες και εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα παλιά χρόνια. Η ημέρα έκλεισε με μία ξεχωριστή βόλτα καθώς το αμφίβιο όχημα Hippotrip βούτηξε στα νερά του ποταμού Τάγου προσφέροντας μια διαφορετικού τύπου κρουαζιέρα αλλά και πέρασε μέσα από τους δρόμους της Λισαβόνας δείχνοντας τα αξιοθέατά της.

Την Πέμπτη ακολούθησε η παρουσίαση των υπόλοιπων εργασιών κάθε χώρας, σχετικά με την καλλιέργεια ενός τοπικού προϊόντος και την ιστορία του αλλά και τις σύγχρονες ασθένειες που εμφανίζονται στον άνθρωπο εξαιτίας της κακής διατροφής, όπως παχυσαρκία, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Τέλος, την Παρασκευή, που ήταν και η τελευταία μέρα της συνάντησης, όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το διάπλου στη λιμνοθάλασσα της περιοχής Olhao και περπάτησαν στα γραφικά νησάκια των ψαράδων. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών όπου πραγματοποιούνται πειράματα πάνω σε πολλά θαλάσσια είδη.

Μαθητές, γονείς και καθηγητές αποχαιρετίστηκαν το βράδυ ύστερα από ένα όμορφο, παραδοσιακό δείπνο στο εστιατόριο του σχολείου, βάζοντας τέλος στην όμορφη διαπολιτισμική συνάντηση τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Η επόμενη μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020, όπου το πρόγραμμα “Bon Appetit” θα κλείσει με την 4η διακρατική συνάντηση στις Συρακούσες της Ιταλίας.