εξ αποστάσεως διδασκαλία

Κάθονται επί μέρες, ώρες, ξενυχτούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή και προσπαθούν να λύσουν μία σπαζοκεφαλιά, όπως εξελίσσεται η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είναι ένα τεράστιο στοίχημα για όλους, πρώτα από όλα, το Υπουργείο Παιδείας που δηλώνει προετοιμασμένο για όλα, αν και οι τεχνικές δυσκολίες, το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές δεν έχουν καν υπολογιστή, πολλοί εκπαιδευτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή πραγματικότητα και ότι το σύστημα διαρκώς “κολλάει”, αποτελούν μία πραγματικότητα, στην οποία κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο συνολικά 393.381 χρήστες, εκ των οποίων οι 137.580 είναι εκπαιδευτικοί και οι 255.801 μαθητές. Οι μισοί μαθητές γράφτηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Διευθυντές Λυκείων του Ηρακλείου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή χθες η “Π”, είπαν πως έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά βήματα προκειμένου να ενημερωθούν, αρχικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές για το τι πρέπει να κάνουν. Προτεραιότητα δίνεται στην Γ’ Λυκείου, ειδικά όσον αφορά στη σύγχρονη διδασκαλία. Στην ασύγχρονη, ανεβαίνει υλικό για όλες τις λυκειακές τάξεις. Ελπίζουν πως όλα θα είναι έτοιμα ως το τέλος της βδομάδας.

Σε δεύτερο χρόνο, δίνεται βάση στο Γυμνάσιο και έπειτα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ο κύριος στόχος δεν είναι η αναπλήρωση του σχολείου, αλλά να κρατήσουν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία τους οι μαθητές. Μέσω τηλεδιασκέψεων, επικοινωνούν και οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου του Ηρακλείου, που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Την τελευταία βδομάδα, πάντως, οι διευθυντές των σχολείων έρχονται σε επαφή με τους γονείς των μαθητών, ακόμα και Νηπιαγωγοί προσπαθούν να προωθήσουν υλικό για να κρατήσουν σε εγρήγορση τους μαθητές τους.

Σημειώνεται πως μέλημα του Υπουργείου Παιδείας είναι να μη δοθεί παράταση στο σχολικό έτος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, εξετάζεται μείωση της ύλης. Η υπουργός, κ. Νίκη Κεραμέως, τονίζει πως ο στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινήσουν την περίοδο που διεξάγονται κάθε χρόνο. Όμως, δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα αν δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην χώρα μας. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά…