Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μοριακής Απεικόνισης ο Γ. Ζαχαράκης
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μοριακής Απεικόνισης αναλαμβάνει ο Ηρακλειώτης επιστήμονας Δρ. Γιάννης Ζαχαράκης

Τα «ηνία» Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μοριακής Απεικόνισης (European Society for Molecular Imaging – ESMI, http://www.e-smi.eu/index. php?id=esmi-people) αναλαμβάνει για πρώτη φορά Έλληνας και μάλιστα, Ηρακλειώτης ερευνητής. Πρόκειται για τον κύριο ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, Δρ. Γιάννη Ζαχαράκη.

Η ανάληψη των καθηκόντων από τον προηγούμενο πρόεδρο, καθηγητή Kevin Brindle του Πανεπιστημίου του Cambridge, πραγματοποιήθηκε με το πέρας των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας στη Γλασκώβη στις 19 με 22 Μαρτίου.

Ο Δρ. Ζαχαράκης, μετά από ένα χρόνο ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας ESMI, θα παραμείνει στη θέση του προέδρου για ένα χρόνο και θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση, την εκπροσώπηση και την προώθηση των σκοπών της Εταιρείας και τη διοργάνωση και προεδρία του ετήσιου συνεδρίου της, The European Molecular Imaging Meeting – EMIM, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 με 27 Μαρτίου 2020 στη Θεσσαλονίκη (http://www.e-smi.eu/index.php?id=1976). Ο Δρ. Ζαχαράκης είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει την θέση του προέδρου της ESMI και συνεχίζει μια παράδοση δέκα κορυφαίων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη.

Η ανάληψη των καθηκόντων πραγματοποιήθηκε με το πέρας των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας στη Γλασκώβη.

Καινοτόμες θεραπευτικές μέθοδοι

Ο Δρ. Ζαχαράκης εξηγεί στην «Π» πως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μοριακής Απεικόνισης είναι μία επιστημονική κοινότητα με περισσότερα από 1.100 μέλη.

Το επιστημονικό της πεδίο είναι η μοριακή απεικόνιση ή βιοϊατρική, ιατρική απεικόνιση με την έννοια της ερευνητικής ανακάλυψης νέων τεχνικών και διαδικασιών για την απεικόνιση νέων φαρμάκων αλλά και νέων μορίων που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος, και την εκπαίδευση νεών επιστημόνων στο πεδίο αυτό.

Η συγκεκριμένη επιστήμη αναμένεται να φέρει νέα απεικονιστικά συστήματα και διαδικασίες και νέα φάρμακα, τα οποία τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στην κλινική πρακτική. «Ένα μεγάλο κομμάτι στο πλαίσιο της κοινότητας αυτής είναι η ανοσοθεραπεία, είναι ίσως η τελευταία εξέλιξη των θεραπευτικών αγωγών στην ιατρική που κέρδισε και το Νόμπελ Ιατρικής τον Οκτώβριο 2018,  δηλαδή χρησιμοποιούνται τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς για την καταπολέμηση, για παράδειγμα, του καρκίνου, πρόκειται για τεχνικές που αρχίζουν και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην κλινική πρακτική και θα τις δούμε όλο και περισσότερο να εμφανίζονται» εξηγεί.

Η χώρα μας έχει δυνατή παρουσία στην επιστήμη της μοριακής απεικόνισης, τόσο τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της Ιδρύματα, όπως το ΙΤΕ, αλλά και εταιρείες που αναπτύσσουν ανάλογα συστήματα.

Στο εργαστήριο του κ. Ζαχαράκη η έρευνα εστιάζει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων απεικόνισης με βάση τη χρήση ορατού φωτός, λέιζερ, οπτικών διόδων, πάντα με σκοπό την εξέλιξη νέων συστημάτων απεικόνισης, όπως νέων μικροσκοπίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να απεικονίσουν βιολογικές εργασίες, ασθένειες αλλά και θεραπευτικές αγωγές  με καλύτερη ανάλυση, σε μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τη στάθμη της τεχνικής σε αυτά που είναι διαθέσιμα εμπορικά σήμερα.

Για την ανάληψη της προεδρίας ο Δρ. Ζαχαράκης σχολιάζει πως πρόκειται για μία τιμητική διάκριση. Για να γίνει κανείς πρόεδρος της Εταιρείας, πρέπει να είναι μέλος της κοινότητας, να ψηφιστεί ως μέλος του 25μελούς συμβουλίου, να έχει τουλάχιστον δύο θητείες των δύο ετών, να ψηφιστεί ως αντιπρόεδρος για έναν χρόνο και μετά να αναλάβει τη θέση του προέδρου που έχει διοικητικά καθήκοντα για όλα τα θέματα της κοινότητας και καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.