Ένα παιχνίδι για τη βιολογία αποφάσισε να φτιάξει ομάδα εκπαιδευτικών και παιδιών από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, το σχολικό έτος 2017-18.
Συνολικά, 13 μαθήτριες και μαθητές, δήλωσαν ενδιαφέρον και συνεργάστηκαν με τον καθηγητή βιολογίας, την καθηγήτρια αγγλικών και τον καθηγητή φυσικής του σχολείου με σκοπό το παιχνίδι να γίνει εφαρμογή σε Android περιβάλλον και διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Το ενδιαφέρον για την επιστήμη της βιολογίας συνάντησε τη δημιουργικότητα και με συμμάχους τη συνεπή εργατικότητα και τη συνεργασία έδωσαν το τελικό αποτέλεσμα που είναι η εφαρμογή bioLogic, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στο GooglePlay.
Πάνω από 5.000 κάρτες δημιουργήθηκαν σε ένα παιχνίδι που αποτελεί συνδυασμό γνωστών παιχνιδιών όπως το ταμπού, η σκιτσογραφία, η παντομίμα, το κυνήγι ερωτήσεων και οι 10 λέξεις, μόνο που όλες τους έχουν ένα κοινό: σχετίζονται με τη βιολογία.
Για να έρθει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα ζητήθηκε η βοήθεια πέντε αποφοίτων του σχολείου, που είναι πλέον φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Βιολογίας και που με χαρά δέχθηκαν να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο στη συλλογή και τον έλεγχο της παραγωγής των εκάστοτε καρτών.
Τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν τα οφέλη της συνεργατικής μεθόδου για την επίτευξη ενός στόχου, ενώ παράλληλα εμβαθύναν και άμβλυναν τις γνώσεις τους στη βιολογία και πέραν των σχολικών αναλυτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, ανέλαβαν τη μετάφραση στα αγγλικά όλων των καρτών, πράγμα που αποτέλεσε την αφετηρία για εξοικείωση με τη διεθνή ορολογία που θα τους είναι απαραίτητη στις μελλοντικές τους σπουδές, ενώ συμμετείχαν συλλογικά στην ονοματοδοσία και την αισθητική παρουσίαση της εφαρμογής. Τελικά, μια τέτοια εφαρμογή, πέραν της ομάδας δημιουργίας, μπορεί να φανεί ενδιαφέρουσα και να ψυχαγωγήσει ανθρώπους με αγάπη για τη βιολογία, σχολικές ή φοιτητικές ομάδες ή εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς με ευχάριστο τρόπο αναπτύσσει την άμιλλα αλλά μπορεί παράλληλα και να προκαλέσει την περιέργεια που αποτελεί τη βασική αφόρμηση για αναζήτηση, εξερεύνηση και μάθηση.
Σημειώνεται πως το πρότζεκτ παρουσιάστηκε στους 10ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών και στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιολογίας στην Εκπαίδευση το 2019.
Η εφαρμογή μπορεί να κατέβει είτε πληκτρολογώντας “bioLogic xsavvas”, είτε σκανάροντας το QR code, είτε από τη διεύθυνση:
https://play.google.com/store/apps/details?id=xsavvas.BioLogic.
Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο βιολόγος Χάρης Δημητρακόπουλος, η καθηγήτρια αγγλικών Μαρία Πιτσάκη και ο φυσικός, Γεώργιος Χατζησάββας.
Συμμετείχαν οι μαθητές Ηλίας Βρύνας, Κατερίνα Δασκαλάκη, Ορφέας Ζαϊμάκης, Γεωργία Κοκολάκη- Τέντου, Μαρία Λαδουκάκη, Λυδία Νταλαμπέκη, Αναστασία Πανταζή, Μαρία Παπαδοπούλου, Ειρήνη Παρασκευά, Ραφαέλα Πατεράκη, Γωγώ Σαλκιντζή, Εύα Σκουραδάκη και Ειρήνη Φραγκούλη. Οι φοιτητές (μέντορες) ήταν οι Θέμης Αρχοντίδης, Τζωρτζίνα Κυπριωτάκη, Ανδριάνα Λυγεράκη, Κατερίνα Στεφανάκη και Κωνσταντίνος Φραγκιουδάκης.