Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αποκτήσει νέα πνοή με τις εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Από τις εργασίες του συνεδρίου

Δεν πρόκειται για δύο «απλές» φοιτητικές εστίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όσων ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια δύο μικρές πόλεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες νέων ανθρώπων!

Έτσι περιγράφει στην «Π» ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης τις εστίες που θα ανεγερθούν στις δύο πόλεις.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα έγινε το συνέδριο με αντικείμενο την παρακολούθηση έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κατά την περίοδο λειτουργίας, με ειδική έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρύτανης του Π.Κ., καθηγητής Γιώργος Κοντάκης είχε τονίσει πως πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της στέγασης ενώ παράλληλα θα προσελκύσει φοιτητές από μεγαλύτερα αστικά κέντρα και απομακρυσμένες περιοχές.

Την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση για το έργο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμμετείχαν η αναθέτουσα αρχή, οι σύμβουλοι του έργου, η ΕΤΕπ και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Ο κ. Σπανουδάκης τονίζει πως ήδη το Ίδρυμα έχει διανύσει μακρύ δρόμο, έχει ολοκληρωθεί, μετά την ένταξη του έργου, η διακήρυξη και ολοκλήρωση της α΄ φάσης που κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι οι επτά αρχικώς ενδιαφερόμενοι μειώθηκαν σε πέντε.

Ο αντιπρύτανης του Π.Κ., καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης
Ο αντιπρύτανης του Π.Κ., καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης

Υλοποιήθηκαν τέσσερις κύκλοι ανταγωνιστικού διαλόγου, από όπου προέκυψε μεγάλη ωφέλεια για το έργο και άλλαξαν οι χωροθετήσεις των εστιών και εκπονήθηκαν βασικές μελέτες προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όπως είναι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις καθώς και τοπογραφικές αποτυπώσεις των χώρων επεμβάσεων και στις δύο.

Στο Ρέθυμνο, προχωρά η οριοθέτηση των δύο ρεμάτων που διέρχονται την πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορούν να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες. Τον περασμένο Μάρτιο, ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος και τώρα, σε συνεργασία με τους συμβούλους του έργου, την ΕΤΕπ και την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ ολοκληρώνονται τα λογιστικά κείμενα, βάσει των οποίων θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και τα οποία θα διέπουν τη σχέση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης(ανάδοχος) για τα επόμενα 30 έτη.

Το έργο, περίπου 255 εκ ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΤΕπ.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην προετοιμασία των οριστικών κειμένων προκειμένου να διαβιβάσουμε την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προφορών τον Ιούνιο. Αρχικά, οι ανάδοχοι θα έχουν τέσσερις μήνες περιθώριο να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις.

Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουρά πότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Πάντως, ο κ. Σπανουδάκης τονίζει πως «δεν είναι ένα ακόμα τεχνικό έργο, ισοδυναμεί με την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα του δώσει την ευκαιρία να αναπτύξει την εξωστρέφειά του και την κοινωνική του πολιτική».

Υπενθυμίζεται πως στο Ηράκλειο δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο για τους φοιτητές του Ιδρύματος ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες και στο Ρέθυμνο, όπου οι φοιτητές είναι περισσότεροι. Παράλληλα, το πρόβλημα οξύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης που «πάγωσε» κάθε οικοδομική δραστηριότητα ενώ τα όποια διαμερίσματα υπήρχαν δίνονταν σε τουρίστες μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης!

«Το έργο είναι απαραίτητο ακόμα και για την επιβίωση και την πρόοδο του Ιδρύματος», σημειώνει ο αντιπρύτανης του Π.Κ.

Από τις εργασίες του συνεδρίου

Στο Ρέθυμνο θα κατασκευαστούν 1810 κατοικίες δυναμικότητας 2710 κλινών και στο Ηράκλειο 1026 κατοικίες δυναμικότητας 2136 κλινών.

Όπως είχε γράψει και παλιότερα η «Π», οι εστίες δεν προορίζονται μονάχα για φοιτητές αλλά και ερευνητές, επιστήμονες από το εξωτερικό που θα θέλει το Ίδρυμα να προσελκύσει. Ακόμα και μέλη ΔΕΠ θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί, οι όροι, όμως, και οι προϋποθέσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεδρίασης της Συγκλήτου όταν χρειαστεί να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Δεν κατασκευάζουμε δύο πολυκατοικίες για να μένουν φοιτητές ή καθηγητές. Πρόκειται για δύο μικρές πόλεις, οικιστικούς ιστούς, όπου κανείς θα μπορεί να αναπτύξει εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες», περιγράφει ο κ. Σπανουδάκης.

Δε θα δούμε… τετράγωνα κουτιά που θα στεγάσουν φοιτητές, θα είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στο Ίδρυμα σε διεθνή πρότυπα.