Μεταξύ δύο σχημάτων θα δοθεί, τελικά, η “μάχη” των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Ίδρυμα αναμένει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για να προκηρύξει τις εκλογές με το νέο καθεστώς και με ενιαία σχήματα, με επικεφαλής τον υποψήφιο πρύτανη και τέσσερις, και όχι τρεις, δίπλα του υποψήφιους αντιπρυτάνεις.
Την ψήφο των συναδέλφων τους, διεκδικούν ο σημερινός πρύτανης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Παναγιώτης Τσακαλίδης, και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.
Το προηγούμενο διάστημα, είχε ακουστεί και το όνομα του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος, όμως, τελικά, δεν θα κατέβει στις εκλογές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Π”, ο κ. Τσακαλίδης θα έχει μαζί του στο ψηφοδέλτιο τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, κ. Ανδρέα Φουντουλάκη, την κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιδρύματος, κ. Αγγέλα Καστρινάκη, τον κ. Δημήτρη Παπάζογλου, από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και τον κ. Ιωάννη Ρωμανό, από το Τμήμα Ιατρικής.
Ο κ. Κοντάκης θα έχει υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον σημερινό αντιπρύτανη, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, από το Τμήμα Φιλολογίας, τον κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, κ. Δημήτρη Μυλωνάκη, τον πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, κ. Μιχάλη Παυλίδη, και τον πρώην πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών, κ. Γιώργο Κοσιώρη.
Διαπιστώνει κανείς, και είναι λογικό, ότι υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, και τα δύο σχήματα, αν και οι επικεφαλής τους είναι από Τμήματα του Ηρακλείου, πλαισιώνονται από δύο καθηγητές του Ηρακλείου και δύο του Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται πως η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου, το Ίδρυμα, πιθανότατα, θα προχωρήσει στις εκλογές τους μήνες Ιούνιο ή Ιούλιο. Πρώτα πρέπει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και στη συνέχεια να γίνουν από τη Σύγκλητο όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Τσακαλίδης υπήρξε αντιπρύτανης του κ. Οδυσσέα Ζώρα, από το Μάρτιο του 2017, όταν αποχώρησε από το σχήμα ο καθηγητής Γιώργος Τσιρώνης, και ανέλαβε χρέη πρύτανη τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ο κ. Ζώρας παραιτήθηκε από τη θέση του για να γίνει πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη ήταν οι κ.κ. Οδυσσέας Ζώρας, Ελένη Παπαδάκη και Αντώνης Χουρδάκης, οι δύο πρώτοι έφτασαν στον δεύτερο γύρο με τον κ. Ζώρα να κόβει τότε το νήμα.
Με το νέο νόμο οι εκλογές
Σημειώνεται πως διάταξη για τις πρυτανικές εκλογές αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες για ψήφιση στη βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, ορίζει, πως για τις πρυτανικές αρχές, των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του Αυγούστου, η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει δύο μήνες πριν από τη Σύγκλητο.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, εκλογές θα γίνουν στα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, μπαίνει “μαχαίρι” στη δεύτερη θητεία των πρυτάνεων, παράλληλα “αποκλείονται” από το δικαίωμα ψήφου οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι ΕΤΕΠ και οι ΕΔΙΠ .
Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι.
Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.
Η θητεία είναι τετραετής.
Οι τομείς ευθύνης και οι αρμοδιότητες κάθε αντιπρύτανη ορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου και πρέπει κατ’ ελάχιστον να αφορούν σε θέματα: ακαδημαϊκά, οικονομικά, διοικητικά, φοιτητικής μέριμνας, έρευνας, δια βίου εκπαίδευσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας.
Πλέον, καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού, το οποίο περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρύτανη και τους τέσσερις υποψήφιους αντιπρυτάνεις. Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.