Κλείνουν όλα για να ανοίξουν τα σχολεία… αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης που εξηγεί το νέο lockdown που τέθηκε χθες σε ισχύ.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, σημειώνοντας, μάλιστα πως τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μια προληπτική κίνηση για να επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με ασφάλεια.
Επεσήμανε, επίσης, πως με την απόφαση του lockdown για μία εβδομάδα διευκολύνονται και οι ειδικοί, καθώς, όπως είπε, θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη.
Τεστ, κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών
Τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων θα οριστικοποιηθούν σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας και θα ανακοινωθούν αμέσως προκειμένου να προετοιμασθούν ανάλογα τα ίδια τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (Γυμνασίων και Λυκείων), ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και η κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός κυρίως μεταξύ των γονέων που θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους στις σχολικές μονάδες ή να τα παίρνουν κατά τη λήξη των διδακτικού ωραρίου.
Όσον αφορά στα τεστ, τη διενέργειά τους θα την αναλάβουν ειδικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Τα τεστ σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς έχουν ζητήσει τόσο οι καθηγητές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν ότι ένα απαραίτητο μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια.
Όσον αφορά στο κλιμακωτό ωράριο είναι εφικτό για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά διότι οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν και αντίστοιχα να φεύγουν από τις σχολικές τάξεις με μικρή διαφορά, έως και 15 λεπτά ώστε να αποφεύγεται η μαζική προσέλευση γονιών και μαθητών.
Κατά τα λοιπά βέβαια θα ισχύσουν τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων, όσον αφορά στις περιπτώσεις, που θα εμφανίζεται κάποιο κρούσμα σε μαθητή ή εκπαιδευτικό και θα κλείνουν κάποιες τάξεις ή και ολόκληρη η σχολική μονάδα εάν αυτό κριθεί από τους αρμόδιους αναγκαίο.
Οι ενστάσεις των ειδικών
«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα έχουν να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» , σχολίασε ο Νίκος Σύψας.
Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».
Βέβαια, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν προς το τέλος του Ιανουαρίου, όταν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα.
Πάγιος υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει μετά τις 25 Ιανουαρίου.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι πως «μ’ αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το 11/1 είναι ακόμα υψηλού κινδύνου ημερομηνία. Είναι νωρίς. Από τις 20-25 Γενάρη θα φανεί η περαιτέρω αύξηση. Ασφαλέστερο είναι να συζητάμε για μετά τις 20 του μήνα, ίσως και 25 που είναι Δευτέρα. Οι γονείς που μετακινούνται, επηρεάζουν κατά ένα 10% τη διασπορά του ιού».
Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι «το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς» είπε ο καθηγητής.
Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων, τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως εξήγησε η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, και τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» επισήμανε.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογράμμισε πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τμηματικά ανά βαθμίδα και όχι ενιαία: «Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» δήλωσε σχετικά.