Η κ. Κατερίνα Καλομοίρη - Η κ. Άννα Μπαρμπούνη - Η κ. Βασιλική Γκουλιώνη

Χωρίς δυσκολίες συνεχίστηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, σε Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Συνεχίζονται σήμερα εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, με μαθήματα ειδικότητας.   Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν σήμερα στα εξής μαθήματα    Ηλεκτροτεχνία 2,   Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ),

Υγιεινή, και   Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ).

Η φιλόλογος του φροντιστηρίου «ΚΥΚΛΟΣ», κ. Κατερίνα Καλομοίρη, αναφέρει πως τα θέματα της Ιστορίας Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κρίνονται στο σύνολο τους διαβαθμισμένης δυσκολίας και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Αναλυτικότερα στο θέμα Α1 ζητήθηκε η διατύπωση του περιεχομένου τριών ιστορικών όρων από το κεφάλαιο των πολιτικών κομμάτων που δεν είχαν καμία δυσκολία. Το θέμα Α2 ήταν κλειστού τύπου Σωστό – Λάθος διατυπωμένο με σαφήνεια χωρίς ιδιαιτερότητες. Το θέμα Β1 ήταν σαφές όπως και το Β2 το οποίο αφορά κομμάτι της ύλης που εξετάζεται για πρώτη φορά.

Τέλος τα θέματα Γ1 και Δ1 ήταν διατυπωμένα με ακρίβεια, ωστόσο απαιτούσαν πολλές ιστορικές πληροφορίες και σε συνδυασμό με τις ιστορικές πηγές  (2 κείμενα στο Γ1 και 4 κείμενα στο Δ1) κρίνονται απαιτητικά και χρειάζονταν καλή διαχείριση του χρόνου που είχαν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι. Καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά.

Η φιλόλογος από το φροντιστήριο Κατάρτιση, κ. Άννα Μπαρμπούνη, αναφέρει πως τα θέματα της Ιστορίας ,σε γενικές γραμμές ,ήταν μέτριας δυσκολίας ,χωρίς εκπλήξεις για τους υποψήφιους.

Ειδικότερα ,στα ερωτήματα της πρώτης ομάδας ,που περιελάμβαναν ορισμούς ιστορικών όρων,άσκηση τύπου Σωστό -Λάθος και δυο ερωτήσεις ανάπτυξης ,υπήρχε σαφήνεια στη διατύπωση και οι απαντήσεις ήταν ευδιάκριτες μέσα απο το σχολικό εγχειρίδιο.

Σχετικά με τα ερωτήματα της δεύτερης ομάδας, που αφορούσαν σύνθεση απάντησης βασιζόμενη σε ιστορικά παραθέματα σε συνδυασμό με την ιστορική γνώση,απαιτούσαν αρκετό χρόνο για την απάντησή τους ,χωρίς όμως ο μαθητής να αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στην κατανόηση,εκτός ίσως από ενα παράθεμα στην καθαρεύουσα ,που μπορεί  να τον δυσκόλεψε κάπως. Συμπεραίνοντας,ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στα σημερινά θέματα.

Η κ. Βασιλική Γκουλιώνη, από το φροντιστήριο Ξύστρα, αναφέρει πως τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Η διατύπωση ήταν σαφής και κάλυπταν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης δίνοντας έμφαση στην καινούρια ύλη. Κάποια σημεία μπορεί να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όμως οι καλά προετοιμασμένοι μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα Α οι ερωτήσεις θεωρίας, ήταν κατανοητές χωρίς ιδιαίτερες παγίδες.

Στο θέμα Β οι ερωτήσεις συμπλήρωσης κενού μπορεί να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.

Στο θέμα Γ ήταν σαφής διατύπωση με μεγάλη δομή επανάληψης και υπολογισμός μεταβλητών μέσα στην επανάληψη.

Στο θέμα Δ, η άσκηση με πίνακες και υποπρόγραμμα. Επεξεργασία πίνακα και μια απλή κλήση προγράμματος. Το Δ2 είχε αυξημένο επίπεδο δυσκολίας.

Γενικά απαιτούσαν καλή προετοιμασία και κατανόηση σε βάθος των τεχνικών του προγραμματισμού.

Από το φροντιστήριο Δομή, αναφέρεται πως σε μέτριας δυσκολίας θέματα κλήθηκαν  να γράψουν οι υποψήφιοι στο παλαιού και νέου συστήματος στο μάθημα της Πληροφορικής. Ο χρόνος ήταν αρκετός για ένα ακέραιο γραπτό.

Συγκεκριμένα, στα θέματα νέου συστήματος, το θέμα Α ήταν εύκολη θεωρία και ερωτήσεις Σωστού – Λάθους, σύντομες και απλές απαντήσεις για τα Α3, Α4.

Στο θέμα Β, το Β1 ήταν αναμενόμενο ενώ το Β2 ήταν χωρίς δυσκολίες και παγίδες.

Στο θέμα Γ, ήταν κλασική μορφή άσκησης για θέμα Γ, χρειαζόταν μια προσεκτική ανάγνωση για να μη χαθούν μονάδες στις λεπτομέρειες.

Άσκηση που συνδύαζε πίνακες και υποπρογράμματα, με απαιτητικό ερώτημα το Δ2β.

Στα  θέματα του παλαιού συστήματος υπήρχαν διαφορετικά ερωτήματα μόνο στα Θέματα  Α και  Β  τα οποία επίσης δεν παρουσίαζαν κάποια δυσκολία.