Οι Κασσάνδρες δεν επιβεβαιώθηκαν, ίσως, τελικά, να άξιζε τον κόπο η επανεκκίνηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έστω και για ένα μήνα, έστω και σε βάρδιες.
Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά πλημμύρισαν ξανά με παιδικές φωνές και γέλια, ναι, με αποστάσεις, με αντισηπτικά, με πολλά «μη» και «όχι», αλλά και χαμόγελα, παιχνίδια, ακόμα και Γλώσσα και Μαθηματικά που, τελικά, ίσως και να αρέσουν στα παιδιά.
Όπως είχε γράψει η «Π», το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Μάλιστα, κάποιοι γονείς ανέλαβαν οι ίδιοι αυτό το ρόλο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Όμως, το πρόβλημα λύθηκε, όχι, ωστότο, από την πρώτη ημέρα.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Αγγελάκης, αναφέρει στην «Π» πως τοποθετήθηκαν επιπλέον 30 καθαρίστριες για τις ανάγκες, κυρίως των Νηπιαγωγείων. Πρόκειται για προσωπικό που προσελήφθη για ένα μήνα, εκτάκτως λόγω κοροναϊού. Σημειώνεται πως στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ και μελών του ΔΣ με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συζητήθηκε ότι πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κώστας Θεοφάνους, αναφέρει στην «Π» πως το 90% των μαθητών πηγαίνει κανονικά στο σχολείο ενώ απουσιάζει μόλις το 6% με 7% των εκπαιδευτικών, είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού είτε επειδή λείπουν με άδεια ειδικού σκοπού και καλύπτονται από συναδέλφους τους.
Ο ίδιος αναφέρει πως η πρώτη βδομάδα κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας καλύφθηκαν αμέσως.
Σε ερώτηση της «Π», πώς θα αναπληρωθεί η ύλη, απαντά πως αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας. Ίσως τα σχολεία ανοίξουν μία βδομάδα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος του μήνα, τα παιδιά διδαχτούν ένα σημαντικό μέρος της ύλης της προηγούμενης χρονιάς. Δίνεται βαρύτητα σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις επόμενες τάξεις.
Ο κ. Θεοφάνους αναφέρει πως η κάλυψη της ύλης είναι το τελευταίο πρόβλημα και θα λυθεί. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι πολύ χαρούμενα που είδαν τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως είναι υψηλά τα ποσοστά προσέλευσης των παιδιών στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα, όπως είχε επισημανθεί και πριν από το άνοιγμα των σχολείων, αφορούσε στην καθαριότητα των κτηρίων και από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες από όλους για να λυθεί.
Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως τα παιδιά, παρά το άγχος που είχαν όλοι για το πώς θα ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, κατάφεραν να συμμορφωθούν με τους κανόνες, είχαν προετοιμαστεί και από την οικογένειά τους για το τι πρέπει να προσέξουν. Οι γονείς, όπως λέει ο κ. Μακράκης, έδειξαν εμπιστοσύνη στους δασκάλους. Η κοινωνική απόσταση είναι ένα ζήτημα γιατί δύσκολα τηρείται, ιδιαίτερα στα διαλείμματα. Ωστόσο, τα παιδιά τηρούν ευλαβικά κανόνες υγιεινής. Στο διδακτικό κομμάτι, υπάρχει ένα πρόβλημα, οι δάσκαλοι είναι περιορισμένοι, δεν μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά, να κάνουν το μάθημα όπως γνωρίζουν καλύτερα. Η ύλη είναι δύσκολο να καλυφθεί, δεδομένου ότι οι μαθητές έρχονται σε βάρδιες στο σχολείο και το κάθε παιδί θα κάνει μάθημα ως δέκα μέρες. Οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν στο να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα σχολική πραγματικότητα και στη μετάβασή τους από την καραντίνα στα νέα πια δεδομένα.
Η κ. Άννα Στουμπίδη, υπεύθυνη των νηπιαγωγών για το σύλλογο «Δ. Θεοτοκόπουλος» και αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ, αναφέρει πως οι γονείς δε φοβούνται να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο, ειδικά στην Κρήτη, δείχνουν ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Όπως λέει, στα παιδιά λείπει η αγκαλιά και το χάδι, κοιτάζουν τους δάσκαλους και λιώνουν. Εκείνοι, από την πλευρά τους, λένε στα παιδιά «τώρα, θέλω να σε αγκαλιάσω, να το ξέρεις», για να δείξουν με λόγια την τρυφερότητά τους, αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πράξεις.
Το κενό στο προσωπικό καθαριότητας, αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς, αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης. Όπως λέει, προσπάθησαν οι αρμόδιοι να δώσουν μία λύση της τελευταίας στιγμής που, όμως, δεν κάλυψε τις ανάγκες των σχολείων, ειδικά των Νηπιαγωγείων. Καθαρίστριες μοιράζουν το χρόνο τους σε σχολεία και κάνουν ένα δεκάλεπτο πέρασμα από το κάθε κτήριο. Ο κ. Κουτσαυτάκης εκφράζει την αγωνία του για το τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιο κρούσμα σε σχολείο, λόγω της ελλιπούς καθαριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια είναι μεγαλύτερες, επειδή τα παιδιά δεν τηρούν τόσο πιστά τους κανόνες υγιεινής ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια λείπει μεγάλο ποσοστό μαθητών.