Σε αναβρασμό βρίσκεται η ύπαιθρος στην Κρήτη εξαιτίας της νέας απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που αλλάζει το χάρτη των δυσπρόσιτων σχολείων. Την ανάγκη επανεξέτασης των σχολείων που δεν συμπεριελήφθησαν στην Υπουργική Απόφαση ως δυσπρόσιτα, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
«Στις περιοχές Βορίζια, Καμάρες, Αντισκάρι και Κρότος, λειτουργούν σχολικές μονάδες, απομακρυσμένες από το Ηράκλειο και με δυσχερή οδική πρόσβαση.
Τόσο οι σύλλογοι εκπαιδευτικών του Νομού Ηρακλείου, όσο και το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, συμμετείχαν στη διαβούλευση για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, βάσει της οποία προέκυψαν τα δυσπρόσιτα σχολεία.
Επιπλέον ο νομός Ηρακλείου διακρίνεται από ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς στην μετάβασή τους σε αυτές», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης και ζητά από τον υπουργό να τροποποιήσει την απόφαση ώστε να συμπεριληφθούν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των περιοχών Βορίζια, Καμάρες, Αντισκάρι και Κρότος.
Ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας αναφέρει πως «με την απόφαση του Υπουργείου φαίνεται δυστυχώς, πως όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα μόρια από 11 και πάνω, αλλά επιπλέον αγνοήθηκαν τα τοπικά αιτήματα για χαρακτηρισμό σχολείων, ως δυσπρόσιτων, με αποτέλεσμα κάποιες σχολικές μονάδες στην Κρήτη να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ίσως ακόμη και με «λουκέτο».
Ειδικότερα, στον νομό Ηρακλείου, έχουν μειωθεί δραματικά οι σχολικές μονάδες που προτείνονται ως δυσπρόσιτες, ενώ στην περιοχή της Μεσσαράς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πιο αναλυτικά τα σχολεία στα Βορίζια και τις Καμάρες έχουν αποχαρακτηριστεί και από, σήμερα δυσπρόσιτα είναι μόνο τα σχολεία σε Άρβη και Ψαρή Φοράδα. Επίσης, το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο χρειάζονται παραπάνω από έντεκα.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Μεσσαρά έχουν χαθεί όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της περιοχής, μολονότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών έχει προτείνει να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία σε Κρότο, Βορίζια, Αντισκάρι, Άγιο Κύριλλο και Σκούρβουλα. Μάλιστα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου δεν προτείνεται, πλέον, κανένα δυσπρόσιτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να αρθούν οι αδικίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για τα δυσπρόσιτα σχολεία και να απομακρυνθεί έτσι ο κίνδυνος υποβάθμισής τους;
- Με ποια λογική καταργούνται σχεδόν όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία στην περιοχή της Μεσσαράς; Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής;»
“Σβήνουν” τα σχολεία της Καντάνου
Την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Περράκης.
Η νέα μοριοδότηση που αποφάσισε το Υπουργείο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «αντιβαίνει σε κάθε λογική», αφού καταδικάζει σε υποβαθμισμένη λειτουργία τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες Παλαιόχωρας, Κουντούρας, ενώ θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και κατάργηση τις μικρές σχολικές μονάδες(Δημοτικό, Γυμνάσιο , ΕΠΑΛ Καντάνου).
«Η Κάντανος είναι και πρέπει να παραμείνει δυσπρόσιτη, γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία. Βρίσκεται σε υψόμετρο, στο κέντρο του ορεινού όγκου της επαρχίας Σελίνου, έχει δύσκολη πρόσβαση εξαιτίας των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών και καιρικών συνθηκών και αποτελεί «οχυρό ζωής» για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου μας (κίνδυνος πληθυσμιακής μείωσης).
Αρνούμαστε να δεχτούμε τον αποχαρακτηρισμό της Καντάνου, γιατί οι μικρές σχολικές μονάδες Γυμνάσιο, Δημοτικό, και ΕΠΑΛ θα αντιμετωπίσουν, αρχικά, προβλήματα υποστελέχωσης από εκπαιδευτικό προσωπικό και θα οδηγηθούν στη συρρίκνωση και στην κατάργηση, αφού θα απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων και των ειδικοτήτων τους», αναφέρει.
Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Καντάνου, σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν, μεταξύ άλλων:
«Πιο επίκαιρη και ευκρινής από ποτέ θα είναι η ταξική και οικονομική διαφοροποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους, αφού οι “έχοντες” θα στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία της πρωτεύουσας του νομού για καλύτερη παρεχόμενη εκπαίδευση (με όλες τις συνέπειες για την οικογένεια και την τοπική κοινωνία) και οι “μη έχοντες” θα στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που αργοπεθαίνουν, ή ακόμα χειρότερα θα διακόπτουν τη φοίτησή τους για το “μεροκάματο” ή για τις ανάγκες των χωραφιών και των προβάτων (“αφού μάθημα δεν γίνεται!”)».