Στο «κόκκινο», χωρίς να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι η εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, λειτουργούν πλέον τα ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η σύνοδος των πρυτάνεων δέχτηκε με ικανοποίηση την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για πρόσθετη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 34 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, με άμεση εκταμίευση των 25 εκατομμυρίων.
“Δεν καλύπτουμε λειτουργικές ανάγκες”
Ο αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης αναφέρει στην «Π» πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού δεν είναι καινούργιες, είχε γίνει γνωστό από μήνες ότι θα δοθεί μία επιπλέον χρηματοδότηση στα Ιδρύματα.Η σύνοδος των πρυτάνεων αναλαμβάνει να παράσχει τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα γίνει η κατανομή των πιστώσεων. «Είναι μια πρόσθετη χρηματοδότηση στον τακτικό προϋπολογισμό που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα εφεξής.
Είναι κάτι θετικό, αλλά τα Πανεπιστήμια είναι κάτω από την κόκκινη γραμμή και το ξέρει αυτό ο υπουργός», σχολιάζει ο κ. Σπανουδάκης. Όπως λέει, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η ΔΕΗ. Υπάρχουν πολλά Ιδρύματα που έχουν οφειλές προς την επιχείρηση, όπως και το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει εκκρεμότητες με τα δημοτικά τέλη που βρίσκονται σε πορεία διευθέτησης.
Σε ερώτηση της «Π» τι εξελίξεις έχουμε για την ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού με έδρα το Ρέθυμνο, για την οποία έχει λάβει απόφαση η Σύγκλητος του Ιδρύματος, απαντά πως έχουν σταλεί στο Υπουργείο όλα τα τεκμήρια, το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα Υπουργείου, «η απόφαση ανήκει σε άλλους», σχολιάζει.
Για το Τμήμα Νομικής δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση, ούτε σε επίπεδο Συγκλήτου.
Οι αποφάσεις της Συνόδου
Η Σύνοδος, μεταξύ άλλων, τονίζει πως τα Πανεπιστήμια λειτουργούν, για πολλά χρόνια, σε καθεστώς υποχρηματοδότησης και ζητά να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Ακόμα, επισημαίνει ότι διαπιστώνονται σημαντικές δυσλειτουργίες στην παροχή σίτισης και στέγασης εκ μέρους του αρμόδιου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής μεταξύ της Συνόδου, του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για τη διερεύνηση των βέλτιστων, κατά περίπτωση, λύσεων.
Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών σύμπραξης Πανεπιστημίων με ΤΕΙ από τους Πρυτάνεις των εμπλεκόμενων Πανεπιστημίων. Επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη τήρησης αυστηρά ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση νέων Τμημάτων στα Πανεπιστήμια και την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αυτά. Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος των ήδη λειτουργούντων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας.
Η Σύνοδος συζήτησε τη διαδικασία ίδρυσης και επανίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας για τα ΠΜΣ μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Η Σύνοδος συζήτησε αναλυτικά τα άρθρα 107 και 108 του σχεδίου νόμου για την «Αναδιοργάνωση των Δομών της Εκπαίδευσης» του ΥΠΠΕΘ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θεωρεί ότι οι σχετικές προβλέψεις για θέματα ΕΛΚΕ είναι στο σύνολό τους θετικές και ρυθμίζουν υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών.
Η Σύνοδος επισημαίνει ότι, επειδή τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του Ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4521/2018, είναι πλέον ασφυκτικά, καθίσταται επιτακτική η άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών του άρθρ. 63 του Ν.4485/2017, με την οποία θα καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και εξόφλησης των δαπανών των ΕΛΚΕ.