εμβόλια στα παιδιά
Πολλοί γονείς αρνούνται να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και βρίσκουν τρόπους, παρόλ’ αυτά, να τα εγγράφουν στα σχολεία

Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και ήδη οι εκπαιδευτικοί, εκτός όλων των άλλων, καλούνται να διαχειριστούν τους γονείς που αρνούνται κατηγορηματικά να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους.

Αισθάνονται πως είναι θεατές στο ίδιο έργο, την προηγούμενη φορά το πεδίο αντιπαράθεσης ήταν τα εμβόλια και τώρα έχουμε διπλή επανάληψη.

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να γραφτεί ένα παιδί στο σχολείο είναι το βιβλιάριο υγείας, όπου αποδεικνύεται, ουσιαστικά, πως έχουν γίνει όλα τα εμβόλια μέχρι εκείνη την ηλικία.

Ωστόσο, αρκετοί γονείς αρνούνται να το υποβάλουν. Οι λόγοι άρνησής τους είναι δύο, από τη μία πλευρά, η οικονομική κρίση οδήγησε στην ανεργία πολλούς γονείς, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι. Το κόστος των εμβολίων είναι μεγάλο και αδύνατον να καλυφθεί όταν δεν υπάρχει ταμείο για να το πληρώσει. Συνεπώς, οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο ανεμβολίαστοι.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπου οι γονείς από άποψη δεν θέλουν να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά.

Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην «Π» είπαν πως δεν είναι δυνατό να γραφτεί ένα παιδί στο σχολείο και να φοιτήσει χωρίς τα εμβόλια.

Ωστόσο, ανεξάρτητα του τι ορίζει ο νόμος, δεν γνωρίζει κανείς κανένα παιδί που να έχει μείνει εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ακόμα και αν δεν έχει κάνει κανένα εμβόλιο από τη στιγμή της γέννησής του.

Ένας χρόνια διευθυντής σε Δημοτικά του Ηρακλείου περιέγραψε μία ιστορία στην «Π», ένας γονιός αρνιόταν να καταθέσει το βιβλιάριο του παιδιού και ο εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να τον απειλήσει ότι θα ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

Τότε, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, του έδωσε το βιβλιάριο, όπου φαινόταν πως το παιδί έκανε όλα τα εμβόλια, κάτι που, σύμφωνα με γιατρούς, είναι αδύνατο να συμβεί…

«Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς βρίσκουν διάφορους τρόπους να γλιτώσουν κι εμείς δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι, τελικά, τα εμβόλια δεν έχουν γίνει», σχολιάζουν στην «Π» δάσκαλοι. Σημειώνεται πως με τα εμβόλια δεν προστατεύεται το ίδιο το παιδί αλλά και οι συμμαθητές του και, γενικότερα, η δημόσια υγεία. Είδαμε τα τελευταία χρόνια ότι αντιμετωπίζουμε ξανά παιδικές αρρώστιες που θεωρούσαμε ότι έχουν εξαφανιστεί.

Η υπεύθυνη δήλωση που κάποιοι πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν
Η υπεύθυνη δήλωση που κάποιοι πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, οι διευθυντές των σχολείων δέχονται πιέσεις από γονείς που αρνούνται να κάνουν τα παιδιά τους… μασκοφόρους.

Εκτός από τα τηλέφωνα και τα μηνύματα που λαμβάνουν, οι εκπαιδευτικοί βλέπουν έντρομοι να διακινείται μία υπεύθυνη δήλωση, όπου ο διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας καλείται να προσυπογράψει ότι η μάσκα δε θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής «Ως υπεύθυνος του σχολείου δηλώνω ότι η χρήση μάσκας δεν θα προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως δύσπνοια, αλλεργία, κνησμό, τάση προς εμετό, ζαλάδα, ρινική συμφόρεση, κεφαλαλγία, ημικρανία, απώλεια αίσθησης και ισορροπίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, με την εμφάνιση των ανωτέρω παρενεργειών, δηλώνω υπεύθυνος και αποδέχομαι κάθε ποινική ευθύνη και κύρωση για την επιβολή μάσκας στον μαθητή».

Αναρωτιούνται πώς μπορούν να είναι σε θέση να διασφαλίσουν κάτι τέτοιο, αφού δεν είναι ειδικοί επιστήμονες.

Βαρύς ο πέλεκυς για τους μη μασκοφόρους

Μήνυμα σε όσους μαθητές δεν θα φορούν μάσκα στο σχολείο ότι θα έχουν ποινές, έστειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  , κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε το βασικό είναι να πειστούν γονείς και μαθητές ότι έτσι θα προστατεύουν την υγεία τους.

Στο ερώτημα αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα στην τάξη ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρχει πλέγμα κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας είπε: «Για τα σχολεία  είπε η κυρία Κεραμέως ότι ο μέσος όρος αριθμών μαθητών ανά τάξη, είναι 17. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου υπάρχουν πράγματι πολλά παιδιά ανά τάξη. Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη σχολική χρονιά.

Πρέπει, επομένως, να έχουμε προετοιμάσει ένα σύστημα που να επιτρέπει ότι θα περιχαρακώνουμε ενδεχόμενα κρούσματα και θα διαφυλάττουμε την υγεία των μαθητών. Γι’ αυτό προκρίθηκε η χρήση μάσκας και ένα πλέγμα πολιτικών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Να τηρούμε τις βασικές συστάσεις των ειδικών, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε αποστάσεις, να μη συγχρωτιζόμαστε, να φοράμε τη μάσκα, να γίνονται ξεχωριστά διαλείμματα, να χρησιμοποιείται για παράδειγμα παγούρι, ώστε να μην υπάρχουν συνωστισμοί στις βρύσες, στους ψύκτες ή αλλού.  Αυτά κάνουν ένα πλέγμα που θα βοηθήσει να έχουμε λίγα ή και μηδενικά κρούσματα στα σχολεία μας».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Όπως λέχθηκε χθες  δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του.

Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας. Τώρα, εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη.

Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».