Κόκκινη κάρτα, διάρκειας τριών ετών, θα δίνει στο εξής το Υπουργείο Παιδείας σε όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται την τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένο σχολείο ή για κάποιο λόγο παραιτούνται.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο αποκλεισμός ήταν διετούς διάρκειας, επί ΣΥΡΙΖΑ η ποινή μειώθηκε στον έναν χρόνο, την εκάστοτε δηλαδή σχολική χρονιά, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε παράλληλα την ειδική πρόσκληση προς τους αναπληρωτές για την κάλυψη θέσεων που μέχρι τη δεδομένη στιγμή είχαν μείνει κενές και κανείς δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να υπηρετήσει εκεί.
Η συζήτηση και επεξεργασία για το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Περιλαμβάνει, ακόμα, ρυθμίσεις που αφορούν τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Η ΕΘΑΑΕ έρχεται να αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Εκπαιδευτικοί: «Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο»
Συγκεκριμένα, με διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, προβλέπεται ο αποκλεισμός για τρία χρόνια από διορισμούς και προσλήψεις για όσους εκπαιδευτικούς διοριστούν και δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού.
Δηλαδή, όσοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη διαδικασία μόνιμων προσλήψεων, αλλά δεν αναλάβουν καθήκοντα ή παραιτηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο διορισμού τους, για τρία χρόνια θα είναι αποκλεισμένοι από αμφότερες διαδικασίες, των μόνιμων διορισμών και προσλήψεων α- ναπληρωτών, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην «Π» πως το Υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη για την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Είναι θεμιτό οι προσλήψεις να γίνονται αμέσως και οι εκπαιδευτικοί να αποδέχονται την τοποθέτησή τους, ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι προσλήψεις γίνονται και στη μέση της σχολικής χρονιάς, το διάστημα από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, και είναι δύσκολο κάποιος να θελήσει να υπηρετήσει για μόλις τρεις ή τέσσερις μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι τινάζεται στον «αέρα» ο οικογενειακός προγραμματισμός, ότι μπορεί ήδη να έχει βρει μία απασχόληση και θα πρέπει να την αφήσει, να ψάξει σπίτι εκτός της περιοχής του και, τελικά, να σημειωθεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό του.
Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως τις πρώτες δύο μεγάλες φάσεις των προσλήψεων, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δε σημειώνονται πολλές αρνήσεις.
Κάνει λόγο για ένα τιμωρητικό μέτρο που δεν πρόκειται τελικά να αλλάξει και σε τίποτα την κατάσταση στα σχολεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν καλυφθεί μεγάλο μέρος των κενών με μόνιμο προσωπικό, τότε είναι σκόπιμο να δούμε από την αρχή τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών.
Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους σε σχολεία του νησιού δεν είναι μεγάλος. Ο λόγος είναι ότι η Κρήτη, όπως και τα Δωδεκάνησα, έχουν μεγάλο αριθμό κενών και πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν τις συγκεκριμένες περιοχές απολύτως συνειδητά.
Τονίζει πως ο τρόπος που γίνονται οι προσλήψεις δημιουργεί σημαντικότατα προβλήματα και στους ανθρώπους και στα σχολεία και ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές.
Ενδεικτικά αναφέρει πως τη χρονιά 2013- 2014 είχαμε 5.000 περίπου αναπληρωτές και φέτος φτάσαμε τις 13.000, δηλαδή οι ανάγκες των σχολείων πολλαπλασιάζονται.
Μία λύση ίσως ήταν να συγκροτούνται ομάδες ανά ΠΥΣΔΕ και η κάλυψη των κενών να γίνεται εντός της ίδιας περιοχής.
«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να βρει έναν τρόπο να καλύπτει τα κενά, χρειάζεται έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, ο κύκλος έχει κλείσει», σχολιάζει. Τονίζει πως ο τριετής αποκλεισμός είναι σκληρός, δεδομένου ότι μπορεί να προκύπτουν ακόμα και θέματα υγείας από πλευράς αναπληρωτή.
Δεν μπορούμε, όπως λέει, να στηριζόμαστε στην ανάγκη των ανθρώπων να ψάχνουν για δουλειά, ο μισθός είναι χαμηλός και πολλοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περιοχές, όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο αλλά ακόμα και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.
«Δεν υπάρχει σεβασμός προς τους εργαζόμενους, για οχτώ μήνες λαμβάνουν ένα επίδομα ουσιαστικά επιβίωσης. Γυρίζουν όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, στήνουν νοικοκυριά δεξιά και αριστερά για πάρα πολλά χρόνια. Οι πρώτοι αναπληρωτές έχουν πάρει σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.