μαθητές με μάσκες στην τάξη

Σήμερα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των σχολικών μονάδων, ενώ οι ειδικοί φαίνεται να διαφωνούν αν το πρώτο κουδούνι θα ακουστεί, τελικά, στις 7 ή τις 14 Σεπτεμβρίου.

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν στις 4 το απόγευμαστη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Έχουμε φροντίσει για τη στελέχωση με διορισμούς για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, έχουν βγει οι καινούριοι πίνακες του ΑΣΕΠ, οι καθαρίστριες βρίσκονται στη θέση τους, ενώ όλα τα σχολικά κτήρια είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά και απολυμαντικά σημείωσε χθες η γενική γραμματέας του Υπουργείου, κ. Σίσσυ Γκίκα λέγοντας ότι αυτό που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο» φως από τους ειδικούς για την ημερομηνία.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων και εξήγησε γιατί εισηγείται ο ίδιος να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους. «Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων τον χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας».

Ο κ. Σύψας υποστήριξε ακόμη πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία. Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού.

Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα στα σχολεία

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου, σημείωσε ο κ. Σύψας, ενώ για την τηλεκπαίδευση υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο συνάδελφος του Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κ. Σύψας ανέφερε για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, πως  «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

Ο Αθανάσιος Τσακρής μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων στα σχολεία εκτός της χρήσης μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς όπως ο αερισμός στις τάξεις, οι απολυμάνσεις αλλά και ο μικρότερος  αριθμός μαθητών ανά τάξη όπου υπάρχει η δυνατότητα. Πρότεινε δε, να διενεργούνται έλεγχοι με τεστ στα σχολεία καθώς όπως είπε νέοι μπορεί να νοσούν και να είναι ασυμπτωματικοί.

Στο θέμα των σχολικών μονάδων αναφέρθηκε από την πλευρά της και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.

Υποστήριξε πως όσο πιο μεγάλο διάστημα παραμένουν κλειστά, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς μέσω του σχολείου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι  αυτό δεν λύνει το πρόβλημα γιατί – όπως είπε –  δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά.

«Τα ίδια μέτρα της απόστασης που εφαρμόζονται σε άλλο χώρο πρέπει να υπάρχουν και στα σχολεία. Να επικεντρωθούμε στα μέτρα ασφάλειας στα σχολεία για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αλέξανδρος Γώγος εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις των επιστημόνων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, απαιτείται να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος δήλωσε πως τουλάχιστον τις δυο πρώτες εβδομάδες οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής. «Η γνώμη μου είναι εκ περιτροπής και εάν όλα πάνε καλά μετά από δυο εβδομάδες να πάνε κανονικά. Νομίζω στις 7, θεωρώ ότι οι γονείς θα έχουν γυρίσει» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.