Καλύπτουν ανάγκες του Ιδρύματος, στηρίζουν την πανεπιστημιοποίησή του αλλά αισθάνονται επισφαλείς εν όψει των εξελίξεων. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι έκτακτοι διδάσκοντες του ΤΕΙ Κρήτης.
Το κρίσιμο θέμα των αποδοχών τους αλλά και της μετεξέλιξης του ΤΕΙ στο τρίτο Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα συζητηθεί στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκτάκτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης που θα γίνει την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι σε αίθουσα του Ιδρύματος. Θα αποφασιστεί η οργάνωση της δράσης του για την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας. Ακόμα, θα γίνει η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και ο ορισμός της ημερομηνίας των αρχαιρεσιών.
Το μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του συλλόγου, κ. Αντώνης Σταματάκης, αναφέρει στην «Π» πως οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, «αφήνουν ακάλυπτους τους ωρομίσθιους, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει για τους ανθρώπους που επί δεκαετίες υπηρέτησαν στα Ιδρύματα», τονίζει.
Όσο αφορά στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, αναφέρει πως στην αρχή κάθε έτους, ο υπουργός καλείται να υπογράψει μία απόφαση για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα με συνέπεια να μην έχουν δει καμία κίνηση στους λογαριασμούς τους.
Στο ΤΕΙ Κρήτης υπολογίζεται πως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περίπου 150 έκτακτοι διδάσκοντες που στηρίζουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος.
Ο κ. Σταματάκης αναφέρει πως το Υπουργείο δεν υπολογίζει τις ανάγκες των ανθρώπων που δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως λέει, δεν υπάρχει κάποια ευθύνη από πλευράς διοίκησης, αφού ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα Ιδρύματα. Η ευθύνη φαίνεται να βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας.
Στη συνέλευση της ερχόμενης βδομάδας θα αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης των εκτάκτων και υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα και σε επίσχεση εργασίας.
Ο κ. Σταματάκης αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τη δική τους θέση στο Ίδρυμα, όταν αυτό γίνει Πανεπιστήμιο. Όπως λέει, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αποτελεί ένα είδος πιλότου για τα νέα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά προβλήματα για το έκτακτο προσωπικό.
Για αυτόν το λόγο, ο κλάδος είναι σε εγρήγορση. Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, πως «προκειμένου η πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης να μην μείνει μόνο στους τίτλους και το έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό να μην συνεχίσει να ζει στην ανασφάλεια διεκδικούμε:
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος.
Να προκηρυχτούν θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π,) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) για τη στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στους μισθούς.
Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους στο νέο Πανεπιστήμιο».
Συνάντηση στην Περιφέρεια
Για το νέο σχέδιο νόμου για την δημόσια εκπαίδευση και ειδικότερα για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο ενημέρωσε χθες τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο πρύτανης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, δρ. Νικόλαος Κατσαράκης.
Στη συνάντηση στη Περιφέρεια, παρουσία του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ιδρύματος ,Μανόλη Δρακάκη, ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του πορίσματος της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο το οποίο όπως επεσήμανε θα πρέπει να είναι βιώσιμο σε ακαδημαϊκό και οικονομικό επίπεδο.