Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ως τις 4 Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, καθώς και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη, υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), τόσο των οργανικών κενών, όσο και των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης.
«Καλούμε όλους τους πολίτες και, ιδίως, τους εκπαιδευτικούς και τα λοιπά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, να υποβάλουν τα σχόλια, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας. Μπορεί κανείς να υποβάλει τα σχόλιά του στο σύνδεσμο: http://www.minedu.gov.gr/to-ypoyrgeio/opengov.
Σαρωτικές αλλαγές
Πολυνομοσχέδιο “σκούπα” που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο Λύκειο, το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το νέο σύστημα διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών και τη θέσπιση Εθνικού Συστήματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών , την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς άλλες επείγουσες διατάξεις ,ετοιμάζει το επιτελείο του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Στις προθέσεις του υπουργού είναι το πολυνομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, όπως το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Προτείνονται δύο μορφές επιμόρφωσης, η μια θα βασιστεί στη δημιουργία Κοινοτήτων Μάθησης και Πρακτικής και θα ακολουθηθεί μια μικτή μεθοδολογία εξ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη) και η δεύτερη θα εκτυλίσσεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας ή μιας ομάδας σχολικών μονάδων.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, καθώς η λειτουργία κρίθηκε δυσκίνητη, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η εξέταση περίπου 6.000 φακέλων αποφοίτων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων.
Οι νέες διατάξεις θα ορίζουν τις από δω και πέρα διαδικασίες επαγγελματικής αναγνώρισης των συγκεκριμένων πτυχίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα στοχεύει σε “εξπρές” αναγνώριση των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ, εντός 40 ημερών από την ημέρα που ο πτυχιούχος καταθέσει τον φάκελο.
Το “κλειδί” για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι η πρόβλεψη επιτάχυνσης των διαδικασιών για όμοιες περιπτώσεις αναγνώρισης πτυχίων που υπάρχει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣΑΕΠ.
Ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τις διαδικασίες νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά και από το “τελεσίγραφο” που έλαβε από την Κομισιόν, ότι εντός δύο μηνών πρέπει να απαντήσει τι έχει κάνει για να “ξεμπλοκάρει” η αναγνώριση πάνω από 6.000 πτυχίων που εκκρεμεί πάνω από μια τριετία.