13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ συμμετέχει τα σχολικά έτη 2018-2020 το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.

Συνολικά, 75 μαθητές/τριες και από τις τρεις τάξεις θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με μαθητές/τριες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να γνωρίσουν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Οι παιδαγωγικές ομάδες των προγραμμάτων  απαρτίζονται  από εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Το ένα πρόγραμμα έχει τίτλο “Bon appetit, Μοντέλα διατροφικής εκπαίδευσης, μέσω της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών, για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και του ρατσισμού”. Το έργο αγγίζει το πρόβλημα των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών των νέων και προτείνει εναλλακτικές μορφές διατροφής ξεκινώντας από την κατανάλωση των λεγόμενων προϊόντων “μηδενικού χιλιομέτρου”(km 0) από τη συγκομιδή τους έως το ράφι πώλησης.

Τελικός στόχος είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής “Bon-app”, που θα ενώνει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, διαφορετικές εθνικότητες και διαφορετικές κουλτούρες μέσα από τη διατροφή και θα συμβάλλει στην κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Συνεργάζονται σχολεία από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει θέμα «Ο κώδικας ERASMUS, μια συνεργατική διερευνητική και φιλόδοξη εξερεύνηση με στόχο τη γνωριμία με τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη». Έχει  διττό σκοπό: α) Να καταπολεμήσει σχολική διαρροή σε μια εποχή που οι μαθητές αποκτούν παιδεία όχι μόνο από το σχολείο και β) Να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την Ευρώπη και τον πλούτο της πολιτιστικής και κληρονομιάς της, προωθώντας το άνοιγμα προς τους άλλους και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε μια Ευρώπη που σήμερα υποφέρει από εθνικιστικές αντιπαραθέσεις.

Συμμετέχουν οι χώρες Γαλλία, Πολωνία και Τσεχία.

Επίσης, το πρόγραμμα “Γίνετε σύμμαχοι… Όχι νταήδες”, αφορά στον σχολικό εκφοβισμό. Κύριο στόχο αποτελεί η ανταλλαγή εμπειριών με καλές πρακτικές πρόληψης του φαινομένου και παρέμβασης στα ευρωπαϊκά σχολεία. Στο πρόγραμμα αυτό συντονίστρια χώρα είναι η Σλοβακία και συνεργάτες, εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Πορτογαλία. Το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ως έκτος εταίρος, ανέλαβε να υλοποιήσει τον θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Πρόκειται για μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι συγκρούσεις, καυγάδες, εντάσεις και οχλήσεις μεταξύ μαθητών επιδιώκεται να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, με τη συμβολή επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και μαθητών – μεσολαβητών, που βοηθούν ώστε οι εμπλεκόμενοι να ακούσουν με προσοχή και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, για να μην επαναληφθεί επιθετική ή προσβλητική συμπεριφορά στο μέλλον.

Τέλος, το τέταρτο πρόγραμμα έχει τίτλο «Νερό – Ένα συνδετικό στοιχείο», κατά το οποίο στην κάθε χώρα θα αναδειχθεί μια ξεχωριστή πτυχή του θέματος: Στην Ιταλία θα διερευνηθεί η σημασία του νερού διαχρονικά στη ζωή των Ευρωπαίων,  όπως  προκύπτει μέσα από την ιστορία, την ποίηση, τη μυθολογία και τις τέχνες.

Στην Ελλάδα (13ο Γυμνάσιο), θα ασχοληθούμε με το νερό σε σχέση με την σημασία του στον τουρισμό και στα αθλήματα.

Στην Ισπανία οι μαθητές θα εξερευνήσουν την σημασία του νερού στο περιβάλλον καθώς επίσης και το πώς αυτό σχετίζεται με το κλίμα αλλά και τις επιπτώσεις του στις κλιματικές αλλαγές.

Στη Γερμανία θα αναδειχθεί ο ρόλος του ανθρώπου στο σύγχρονο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στη Φινλανδία θα διερευνηθεί η σημασία των λιμανιών στις οικονομικές και πολιτισμικές ανταλλαγές.