Η ανακοίνωση των βαθμολογιών
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών προμηνύει «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής των ΑΕΙ

Την κατιούσα θα ακολουθήσουν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειοψηφία των Τμημάτων των ΑΕΙ, όπως δείχνουν οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα περισσότερα μαθήματα, η μείωση των αριστούχων και τα αυξημένα ποσοστά κάτω από τη βάση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων δείχνουν καθολική πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές του 2ου πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και του 3ου επιστημονικού πεδίου Επιστημών Υγείας και Ζωής, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων και της Ιατρικής.

Ειδικά στο μάθημα της Χημείας σημειώθηκε βαθμολογικό Βατερλό, Κάτω από τη βάση έγραψε το 42,12% των υποψήφιων σε σχέση με το 26,25% πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι μειώθηκαν κατά 3.000. Μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν φέτος πάνω από 19, ενώ πέρυσι έγραψαν 3.420.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον για τις κεντρικές Ιατρικές σχολές μικρή πτώση των βάσεων και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας. Δεν θα υπάρξει όμως “γκρέμισμα” των βάσεων όπως αναμενόταν, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν σημαντικά καλύτερες στο μάθημα της Βιολογίας και αυξήθηκαν οι αριστούχοι.

Ανάλογη πορεία θα έχουν και οι πολυτεχνικές σχολές, κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα, καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Μαθηματικά αλλά χειρότερα στη Φυσική και τη Χημεία.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένονται οριακές αυξομειώσεις με κυρίως πτωτική τάση. Προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας.

Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο, θα σημειωθεί επίσης μικρή πτώση των βάσεων κυρίως λόγο της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Οι βαθμολογικές επιδόσεις κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με τους υποψηφίους να γράφουν καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά, αλλά χειρότερα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Απτοχυχία στα Μαθηματικά

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τονίζει πως «η μαζική αποτυχία στα Μαθηματικά δεν αφορά στις ικανότητες των υποψηφίων.

Αντανακλά την παρατεταμένη σχολική αποτυχία στη Μαθηματική Εκπαίδευση. Παραπέμπει στη βαριά διαχρονική ευθύνη όσων σχεδιάζουν και εφαρμόζουν σε πλήρη απομόνωση από τους επιστημονικούς προβληματισμούς της μαθηματικής κοινότητας, σε απόκλιση από τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας και από τις παιδαγωγικές κατευθύνσεις της UNESCO, που συμπεριλαμβάνει τη μαθηματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα».