Να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και να ακούν όσα έχουν να τους πουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι η βασική συμβουλή που δίνει προς τους γονείς η ψυχολόγος κ. Παρασκευή Νικηφόρου, η οποία εργάζεται χρόνια σε σχολεία του Ηρακλείου. Για πρώτη φορά, τοποθετούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες ψυχολόγοι σε Δημοτικά Σχολεία προκειμένου να στηρίζουν μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς. Για αρχή, οι ψυχολόγοι θα βρίσκονται σε όλα τα σχολεία που είναι δεκαθέσια και άνω, στην Κρήτη ήρθαν 21 άτομα, εκ των οποίων εννέα στο Ηράκλειο.
Οι ομάδες των σχολείων που αναλαμβάνουν οι ψυχολόγοι είναι οι εξής, Τα Δημοτικά Σχολεία 1ο και 2ο Αρκαλοχωρίου, 2ο και 4ο Ν. Αλικαρνασσού με το Καστελλίου, τα 1ο Μαλίων, Γουρνών, Γουβών Πεδιάδας, Κοκκίνη Χάνι με το Χερσονήσου, τα 1ο και 2ο Γαζίου, 2ο Αγίας Μαρίνας, 52ο Ηρακλείου με το Αγίας Βαρβάρας, τα 15ο, 32ο, 36ο, 41ο με το 9ο Ηρακλείου, τα 12ο, 13ο, 16ο, 48ο με το 5ο Ηρακλείου, τα 26ο, 28ο, 33ο, 35ο με το 40ο Ηρακλείου, τα 19ο, 20ο, 21ο, 37ο με το 56ο Ηρακλείου, τα 17ο, 24ο, 31ο, 53ο με το 7ο Ηρακλείου και τα 1ο Αρχανών, 18ο, 46ο, 47ο με το 4ο Ηρακλείου.
Το έργο των ψυχολόγων υποστηρίζεται και εποπτεύεται από το οικείο Κ.Ε.Σ.Υ., ο ψυχολόγος υποβάλλει έκθεση στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας της αρμοδιότητας του, όπου περιγράφονται οι δράσεις τις οποίες έχει οργανώσει, οι ενημερώσεις – επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και ενέργειες στις οποίες έχει συμμετάσχει.
Η επιτυχία επεκτείνει το πρόγραμμα
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως η εμπειρία με τις Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης – ΕΔΕΑΥ ήταν επιτυχημένη κι έτσι η δράση των ψυχολόγων στα σχολεία επεκτείνεται.
Ο κάθε ψυχολόγος αναλαμβάνει πέντε σχολεία ευθύνης, στα οποία θα βρίσκεται μία μέρα την εβδομάδα.
Ο κ. Τερζάκης ελπίζει πως το επόμενο διάστημα, η δράση θα επεκταθεί και σε μικρότερα Δημοτικά αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Η κ. Παρασκευή Νικηφόρου αναφέρει πως ο ρόλος των σχολικών ψυχολόγων είναι να βρίσκεται στο σχολείο και να κατανοεί τις ανάγκες, επιθυμίες, τις δυσκολίες, ψυχικές και συναισθηματικές, των παιδιών ενώ ασχολείται και με το μαθησιακό κομμάτι. Γίνονται ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις με μαθητές που εντάσσονται σε προγράμματα πρόληψης ή παρέμβασης για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την κατανάλωση αλκοόλ.
«Θέλουμε να πλάσουμε τα παιδιά, να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αργότερα, υπάρχουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους» αναφέρει. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που έχουν κακές σχέσεις με εκπαιδευτικούς, δεν έχουν σχέσεις με άλλους μαθητές, είναι θύματα ή θύτες ενδοσχολικής βίας, αντιμετωπίζουν δυσκολία στις σχέσεις τους με τους γονείς τους.
Κάποια παιδιά λένε ότι δεν τους καταλαβαίνουν οι γονείς τους ενώ θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους. Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι σημαντικοί για έναν μαθητή είναι οι άλλοι, η οικογένεια βιώνει μία κρίση όταν στο σπίτι υπάρχει ένας έφηβος και κομβικό πρόβλημα είναι η θέσπιση ορίων από τους γονείς. Μεγάλη δυσκολία συναντούν οι γονείς στο να βάλουν όρια στη χρήση των κινητών και των υπολογιστών από τα παιδιά.
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θέλουν να γίνονται αποδεκτά από τους άλλους.
«Έχουμε παιδιά εσωστρεφή, σα στρείδια, και εξωστρεφή. Με τη συστηματική επαφή κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Άλλα μάς προσεγγίζουν από μόνα τους ή καλούμε εμείς τους γονείς τους για να συζητήσουμε. Μία πρώτη αξιολόγηση γίνεται μέσω ενός ερωτηματολογίου» εξηγεί η κ. Νικηφόρου.
Οργανώνονται και πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε γονείς, ωστόσο, η συμμετοχή των γονιών είναι πολύ χαμηλή. Η κ. Νικηφόρου αναφέρει πως «οι μαθητές χρειάζονται τους γονείς στο σχολείο, όταν οι γονείς εμπλέκονται στη ζωή τους στο σχολείο, είναι κάτι που βοηθάει στην ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών».
Τονίζει, ακόμα, πως οι γονείς πρέπει να μάθουν να ακούν τα παιδιά τους, να τα αφουγκράζονται, να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, να τους αφιερώνουν χρόνο.