ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Πέρασε χθες βραδυ από τη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για την «αναβάθμιση του σχολείου», αλλά προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για την αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, έναντι 133, σε σύνολο 291 παρόντων.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή εκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και άλλων συνδικάτων, καθώς και μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους».

Η Νίκη Κεραμέως δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων, τα οποία έθεσαν στο επίκεντρο τον αποκλεισμό φέτος χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία υπερασπίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν το νέο πολυνομοσχέδιο λόγω του αναχρονιστικού και τιμωρητικού πυρήνα του κειμένου, εστιάζοντας την κριτική τους στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπολύει εναντίον της έναν λυσσαλέο πόλεμο.

«Συγκρούονται δύο κόσμοι σήμερα. Ο κόσμος τής κυβέρνησης, που κατέθεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία, την αυτονομία και την ελευθερία του σχολείου και των εκπαιδευτικών, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες ζητά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων και την σύνδεση τους με την χρηματοδότηση», είπε η υπουργός Παιδείας κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η υπουργός κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει οργανώσει το διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και για την παραίτησή της.

«Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και από την άλλη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων, όχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής.