Προβληματισμένη εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα από τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη τόσο στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ όσο και στο καθεστώς προστασίας των Ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται πως και οι διοικήσεις των ΑΕΙ, μεμονωμένα και η Σύνοδος των Πρυτάνεων είχε τονίσει πως το ισχύον καθεστώς είναι επαρκές και όποιο σώμα αστυνόμευσης και αν ιδρυθεί θα πρέπει να υπάγεται στη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και θα συνεργάζεται με τη διοίκηση των Πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, κ. Χάρης Κατερινόπουλος, αναφέρει πως το θέμα θα συζητηθεί σε γενική συνέλευση του συλλόγου το επόμενο διάστημα. Για τη βάση εισαγωγής, σχολιάζει πως ο τρόπος που θα καθορίζεται είναι κάτι νέο και πρέπει να μελετηθεί.
Για το χρονικό όριο φοίτησης, αναφέρει πως όταν μια περίοδο είχε εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν είχε και θεαματικά αποτελέσματα. Υπήρχαν περιπτώσεις “αιωνίων” φοιτητών που αποφάσισαν λόγω της πίεσης να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά ήταν ελάχιστες. Ξεχώρισε μία μαμά που έδωσε υπόσχεση στην 10χρονη κορούλα της να ορκιστεί και το έκανε πράξη!
Για το νέο καθεστώς αστυνόμευσης, αναφέρει πως το Ίδρυμα έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως είναι ο επιπλέον φωτισμός σε σημεία εισόδου, η περίφραξη αλλά και οι κάρτες για προσωπικό και μεταπτυχιακούς και άλλους φοιτητές σε συγκεκριμένους χώρους του μετά από τις 8 το βράδυ.
Αν ήθελαν να προστατεύσουν τα Ιδρύματα, μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των φυλάκων που ήδη υπάρχουν σε αυτά, η παρουσία τους και μόνο θα είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρει, και σε Ιδρύματα του εξωτερικού υπάρχουν φύλακες και όχι αστυνομικοί και λειτουργούν αποτελεσματικά.
Για το Πειθαρχικό Δίκαιο, λέει πως στο Τμήμα Χημείας οι φοιτητές γνωρίζουν πως αν αντιγράψουν χάνουν την εξεταστική, όμως, η τιμωρία τους τελειώνει εκεί. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που είχαν… συλληφθεί, αλλά έγιναν δεκτοί αργότερα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Αναστασάκης, αναφέρει πως για ό,τι συμβαίνει σε ένα Ίδρυμα θα πρέπει η Σύγκλητος και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Θα μπορούσε να αυξηθεί το προσωπικό φύλαξης των ΑΕΙ και όχι να συσταθεί ένα άλλο σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Εξάλλου και οι πρυτάνεις στη σύνοδό τους είχαν τονίσει πως το ισχύον νομικό καθεστώς είναι επαρκές. Ο κ. Αναστασάκης τονίζει πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αστυνομικοί μέσα στα Πανεπιστήμια.
Θεωρεί πως οι αλλαγές δεν έπρεπε να γίνουν σε διάστημα πανδημίας με άδεια από φοιτητές, ακόμα και προσωπικό, ΑΕΙ. Τονίζει πως αυτή η κίνηση είναι αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική.
Σημειώνει πως τα Ιδρύματα πάντα ζητούν να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων τους.
Σε πρόσφατη απόφαση του συλλόγου, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι σαφές ότι, όταν διαπράττονται εντός του πανεπιστημιακού χώρου κακουργήματα καθώς και εγκλήματα ή και πλημμελήματα κατά της ζωής (όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας), η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τέλεσης πλημμελημάτων και πταισμάτων, η αστυνομία μπορεί να επέμβει μόνο μετά από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου. Δηλαδή όταν τελείται μία κλοπή (π.χ. αφαίρεση κινητού πράγματος χωρίς τη χρήση βίας) ή το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, η αστυνομία μπορεί να επέμβει εντός του πανεπιστημιακού χώρου μόνο μετά από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου».
Πολιτική αντιπαράθεση
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης, ανάφερε πως «πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων. Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που οριοθετούν τη σχέση των φοιτητών με το πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης.
Η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας.
Συνιστά, με μια φράση, μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ανοίγει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας τον δρόμο για την κορυφή που αξίζουν και μπορούν να κατακτήσουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους».
Από την άλλη πλευρά, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο, «κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» και ζητά την απόσυρσή του. Κάνει λόγο για νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.