Η διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης εργασιών Λυκείων της (νότιας) Ελλάδας, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Η Δική μου Βιοηθική», υπό τη διοργάνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και η ομάδα του Προτύπου ΓΕΛ Ηρακλείου, αποτελούμενη από την Ειρήνη Κοκολάκη, την Εύα Μακρή, τη Στέλλα Μανωλίτση και τον Γιώργο Κατσαρό υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού Νίκου Ψαρομήλιγκου, φιλολόγου του σχολείου.
Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: υπέρ και κατά – Αγώνας ρητορικής». Η εργασία των μαθητών ουσιαστικά βασίστηκε στον αγώνα επιχειρηματολογίας που είχε διεξαχθεί στο σχολείο ανάμεσα σε μαθητές- υποστηρικτές και μαθητές-επικριτές της αξιοποίησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη διατροφή μας.
Ο αγώνας αυτός είχε τη μορφή παρουσίασης και αντίκρουσης των επιχειρημάτων κάθε ομάδας, με στόχο την αναζήτηση της ορθότερης επιλογής. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε αυτός ο αγώνας ήταν ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη γενικευμένη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Κι αυτό, τουλάχιστον μέχρι η επιστήμη να είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, σχετικά με τις επιπτώσεις των οργανισμών αυτών στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Η εργασία αυτή των μαθητών εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Φιλοσοφίας με τίτλο «Διλήμματα της εποχής και της καθημερινής μας ζωής» που λειτούργησε στο σχολείο κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Στον όμιλο, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με ποικίλα ηθικά διλήμματα, ένα από τα οποία ήταν και το δίλημμα σχετικά με την αξιοποίηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.