Σε δύο τροχούς έκαναν τη δική τους επανάσταση και έστειλαν μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος!

Στόχος τους είναι να παραδώσουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, και, γιατί όχι, ακόμα καλύτερο. Η Κίνηση Πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντ-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης ΦυσητΗΡες, μετά από τις πετυχημένες δράσεις, ιδιαίτερα την ποδηλατοπορεία στο κέντρο της πόλης, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες Ηρακλειώτες κάθε ηλικίας, οργανώνουν νέα δράση, αύριο, Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Δίνουν ραντεβού στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Δασκαλογιάννη και την πλατεία Ελευθερίας, όπου στις 9 το βράδυ θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού με θέμα το περιβάλλον. Σε κάλεσμά τους, τονίζουν πως «Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες, συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα! Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιστές σε ολόκληρη την Ελλάδα που εδώ και 20 μέρες αξιώνουν την προστασία και διάσωση της άγριας φύσης.

Όλοι μαζί, ζητάμε την απόσυρση των δύο πρόσφατων αντιπεριβαλλοντικών νόμων 4685 και 4688/ 2020, που θυσιάζουν τις προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες περιοχές NATURA στο βωμό του κέρδους, δίχως να νοιάζονται για την τοπική κοινωνία και τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας.

Πάρτε τους φίλους σας και τις οικογένειές σας, τηρήστε τα μέσα ατομικής προστασίας κι ελάτε στην πλατεία Ελευθερίας, σε μια γιορτινή πανελλαδική διαδήλωση για το περιβάλλον του νησιού μας, της χώρας και της γης μας.

Μια πολυπληθής και πολυσυλλεκτική ομάδα από φορείς και συλλογικότητες για την προστασία του φυσικού πλούτου, καλλιτέχνες αλλά και μεμονωμένους δραστήριους πολίτες, έχουμε σχεδιάσει εικαστικές παρεμβάσεις, δρώμενα, προβολές και διαδραστικές εκπλήξεις για να σας ενημερώσουμε με τρόπο διαφορετικό για τις αλλαγές που μαγειρεύονται!»

«Για τα παιδιά μας»

«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε έναν όμορφο κόσμο, δε θέλω να καταστραφούν όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Π» η εκπρόσωπος της κίνησης, κ. Χριστίνα Ζερβού.

Όπως εξηγεί, η ομάδα συσπειρώθηκε πρόσφατα, με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο οποίο αντέδρασαν, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ , η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οχτώ ΑΕΙ, έντεκα οργανώσεις, 186 κινήματα, 36 φορείς διαχείρισης, φορείς της αυτοδιοίκησης. Ζητάνε τώρα την κατάργηση ή μη εφαρμογή του νόμου που θεωρούν ότι, στην ουσία, καταστρέφει και δεν προστατεύει το περιβάλλον. Στο πλευρό τους, έχουν πολλές συλλογικότητες της πόλης ενώ σιγά- σιγά ενώνουν τις δυνάμεις τους και με φορείς και πρόσωπα από όλη την Κρήτη.

Η κ. Ζερβού αναφέρει πως η ερχόμενη εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις που η ίδια δε θέλει να αποκαλύψει. Θεωρεί πως επειδή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε περίοδο καραντίνας, ο κόσμος δεν ενημερώθηκε όπως θα έπρεπε για το τι περιλαμβάνει.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κ. Ζερβού, καταργείται η προστασία των περιοχών Natura, οι φορείς διαχείρισής τους χάνουν την αυτοτέλειά τους, ενώ πλέον ιδιώτες αναλαμβάνουν να γνωμοδοτούν για περιβαλλοντικά ζητήματα σε συγκεκριμένα έργα. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πολλών αιολικών πάρκων και, στην ουσία, χάνεται το μέτρο. Νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες σε δάση, ρέματα, προστατευμένες περιοχές, υγροβιότοπους.