Θέση πρωταγωνιστή σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης! Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET, https://grnet.gr/company/), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους τεχνολογικούς φορείς της χώρας και παρέχει προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε, έχει ορισθεί υπεύθυνη για το νέφος του Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης και έχει στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Το Πανεπιστήμιό μας φιλοξενεί ήδη μεγάλο μέρος του RE-Cloud στο κέντρο δεδομένων Κνωσού σε χώρους που έχει παραχωρήσει στην ΕΔΥΤΕ. Στο κέντρο δεδομένων φιλοξενούνται και αποθηκευτικές υπηρεσίες δεδομένων για τα απεικονιστικά των νοσοκομείων, εκσυγχρονίζοντας τον τομέα της Υγείας και βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών της Χώρας», αναφέρει στην «Π» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Μιχάλης Παυλίδης.
Πρόσφατα, εκπονήθηκαν σχέδια για (α) Τριμερή Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης και ΕΔΥΤΕ Α.Ε. και (β) Σύμβαση Παραχώρησης χώρου για την ανάπτυξη νέου Κέντρου Δεδομένων μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και ΕΔΥΤΕ Α.Ε.
«Το νέο Κέντρο Δεδομένων θα φιλοξενήσει υπερσύγχρονη υπολογιστική και αποθηκευτική υποδομή και θα αποτελέσει το κέντρο της επόμενης γενιάς υποδομής υπολογιστικής έρευνας και εκπαίδευσης σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο. Η μεγάλη αυτή επένδυση συνοδεύεται από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του Κέντρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνεργασία αυτή ενδυναμώνει την κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης τόσο σε Περιφερειακό όσο και Εθνικό επίπεδο και το τοποθετεί στην αιχμή της τεχνολογίας από πλευράς υπολογιστικής και αποθηκευτικής υποδομής», σημειώνει ο κ. Παυλίδης.
Δράσεις του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του ΠΚ έχει ως στόχους την ευαισθητοποίηση της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα αξιοποίησης της έρευνας, την υποστήριξη των ερευνητών του ΠΚ στη διαδικασία αξιοποίησης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων και τη δικτύωση των ερευνητών για την εύρεση κατάλληλων εμπορικών εταίρων, με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού τους έργου.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε νέους ερευνητές του Πανεπιστημίου με σκοπό την παροχή γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Επιπρόσθετα, πρόσφατα διεκδίκησε με επιτυχία ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που αποτελείται από 16 Ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας. Τους τελευταίους μήνες το ΓΜΤ έχει καταθέσει δύο αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν εφευρέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο ΠΚ, ενώ ήδη επεξεργάζεται μια σειρά άλλων περιπτώσεων για κατάθεση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.