Το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου παραλαμβάνει το βραβείο
Το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου παραλαμβάνει το βραβείο

Τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω θα μπορούν να κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτυών μόνο με γονική συναίνεση. Αυτό αποτελεί την τελική εισήγηση της αρμόδιας ελληνικής επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε χθες στον εορτασμό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου στην ομιλία της ανέλυσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Κέντρο και η οποία αφορά τη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα μάτια των γονιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι τάσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους, αν και δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους. Δηλώνουν όμως ότι θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, χωρίς τη συναίνεση του γονέα, να ξεκινούσε από το 16ο έτος της ηλικίας τους και άνω.

Η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο πράττουν και τα παιδιά.

Τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά είναι πρώτο και με διαφορά το Viber, ακολουθεί το INSTAGRAM και στην τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το FACEBOOK.

Σε συνθήκες άγχους προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα ότι τα παιδιά στρέφονται στη χρήση κοινωνικών δικτύων και αυξάνουν τον χρόνο ενασχόλησης με αυτά.

Οι γονείς θεωρούν ότι επηρεάζεται /διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εφησυχασμένοι ότι τα παιδιά  ξέρουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο και δεν πιστεύουν ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων  των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές.

Στον διαγωνισμό «θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο» διακρίθηκε το 47ο Δημοτικό Ηρακλείου.