Αν ανοίξουμε λίγο τα αυτιά μας και ακούσουμε τι έχουν τα παιδιά να μας πουν, τότε ο κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος. Τον λόγο στα ίδια τα παιδιά που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη δίνει το σχέδιο με τίτλο “IMMERSE– Χαρτογράφηση της ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών” που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος HorizonH2020 2018-2022.
Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Από τη χώρα μας συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
Χθες, η ΠΔΕ Κρήτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., οργάνωσε τη δράση του worldcafé, όπου συμμετείχαν εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης, κ. Αρετή Βουράκη, εξηγεί στην «Π» πως στόχος του IMMERSEείναι να δημιουργηθεί μία ομάδα δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν ως ένα μέσο για να καταγραφούν οι ανάγκες των παιδιών, τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν, θα στηρίζονται στην άποψη και την εμπειρία των παιδιών, των οικογενειών τους και των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξής τους σε μία κοινωνία.
Το πρόγραμμα χωρίζει τρία πεδία συνεργασίας και διαλόγου, μίκρο, μέσο και μάκρο.
Οι συμμετέχοντες θέλουν να βρουν τρόπους για να προετοιμάσουν τις κοινωνίες να υποδεχτούν με καλύτερο τρόπο τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά μεταναστών.
Η ΠΔΕ Κρήτης θα συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων με διαδικασίες επιμόρφωσης, ενώ τον Μάιο του 2020 θα γίνει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή με το ψηφιακό υλικό που θα προκύψει ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδει η δουλειά που θα έχει γίνει μέχρι τότε.
Η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Κρήτης της Π.Δ.Ε. Κρήτης, κ. Κωνσταντίνα Αρετάκη, αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο βιωματικά εργαστήρια με παιδιά από δύο σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέσα από έμμεσες ερωτήσεις, προσπάθησαν να διερευνήσουν πόσο ικανοποιημένα αισθάνονται τα παιδιά από την ένταξή τους στο σχολείο και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η κ. Αρετάκη αναφέρει πως τα παιδιά δήλωσαν ότι είναι πολύ χαρούμενα με τη ζωή τους στο σχολείο, κάνουν φίλους, τους αρέσει που μαθαίνουν ξένες γλώσσες και θεωρούν πως το σχολείο θα τους βοηθήσει να γίνουν κάτι όταν μεγαλώσουν.
Όπως συμβαίνει με όλους τους μαθητές, ως αρνητικά ανέφεραν τις περιπτώσεις που αισθάνθηκαν άσχημα επειδή δεν έγραψαν καλά σε ένα διαγώνισμα ή τους μάλωσε η δασκάλα τους. Ακόμα, επειδή τα εργαστήρια έγιναν προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, κάποια παιδιά είπαν πως δεν ήθελαν να τελειώσουν τα μαθήματα γιατί θα χάσουν τους φίλους τους.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, οι δάσκαλοι «αγκαλιάζουν» τα παιδιά και κάνουν πιο εύκολα παρέες.
Στη δευτεροβάθμια, και λόγω εφηβείας, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, όμως, σοβαρά προβλήματα δεν υπάρχουν. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι τα μαθήματα ελληνικών δεν ξεκινούν πάντα από τον Σεπτέμβριο, οπότε η γλώσσα αποτελεί τροχοπέδη στην επικοινωνία των παιδιών και την απόδοσή τους στην τάξη.
Στην Κρήτη, τα περισσότερα προσφυγόπουλα είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, έχουμε Κούρδους μαθητές από το Ιράκ, το Κουβέιτ και τη Συρία. Μεταξύ άλλων, ειδικά στην πρωτοβάθμια, φοιτούν παιδιά μεταναστών από χώρες, όπως την Ουκρανία και την Αλβανία.
Η κ. Αρετάκη τονίζει πως τα σχολεία υποδέχονται θερμά τα παιδιά αυτά και στις 99% των περιπτώσεων δεν υπάρχουν προβλήματα. Σε ερώτηση αν αναπολούν τη ζωή στον τόπο καταγωγής τους, απαντά πως έχει διαπιστώσει ότι έχουν επιλέξει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και έχουν ενταχθεί πλήρως στον δικό μας τρόπο ζωής.