Χωρίς προβλήματα και με όλα τα μέτρα ασφαλείας κύλησε η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, σε καιρό κοροναϊού.
Σύμφωνα με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, ενώ δεν είχαμε κάποια περίπτωση αδιαθεσίας υποψήφιου ή προσπάθεια αντιγραφής.
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, βρέθηκε χθες στο 8ο Λύκειο Ηρακλείου ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το ειδικό εξεταστικό κέντρο στο 6ο ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου.
Βιβλία στην εφηβεία…
Τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, κλήθηκαν χθες να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Το κείμενο έπρεπε να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, έπρεπε να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου, του οποίου θα γινόταν στο ιστολόγιο του σχολείου τους.
Επιπλέον, το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα.
Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).
Επιτυχής η επιλογή των τριών κειμένων που δόθηκαν προς εξέταση στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
Όπως αναφέρει, το πρώτο –του Θεόδωρου Γρηγοριάδη- αναφέρεται στη σημασία της Ανάγνωσης, το δεύτερο –του Κώστα Τσιρόπουλου– αναφέρεται στη σημασία της Γραφής. Το τρίτο είναι ένα σχετικά πρόσφατο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου για τον ρόλο της ποίησης στην καθημερινή μας ζωή.
Και τα τρία κείμενα εκπληρώνουν εμμέσως και ένα παιδαγωγικό ρόλο: καλούν τους υποψηφίους να γίνουν καλοί αναγνώστες, δημιουργικοί εκφραστές του γραπτού λόγου και ευαίσθητοι πολίτες.
Χωρίς δυσκολίες θέματα
Το θέμα της Ν. Γλώσσας και Λογοτεχνίας κρίνεται μέτριας δυσκολίας, όπως αναφέρει στην «Π» η κ. Πέλα Τσαγκαράκη, φιλόλογος, συν(+)ταξει φροντιστήριο Μ.Ε., Γούβες Ηρακλείου.
« Οι ερωτήσεις της θεωρίας παρουσιάζουν πρωτοτυπία λόγω του νέου τύπου των εξετάσεων, χωρίς όμως ιδιαίτερες δυσκολίες και είναι σύμφωνες με τις οδηγίες του ΙΕΠ. Το λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα του Τ. Πατρίκιου) είναι βατό και τα ερωτήματα διατυπωμένα με σαφήνεια.
Το θέμα της έκθεσης είναι απαιτητικό και απευθύνεται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Απαιτείται ο συνδυασμός δύο θεματικών ενοτήτων – του «Βιβλίου» και του «Ελεύθερου Χρόνου» – που εντάσσονται στη διδακτέα ύλη της Α και της Β Λυκείου αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανόηση των ζητουμένων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι οι μαθητές καλούνται να καταθέσουν την προσωπική τους στάση απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων», σχολιάζει.
Οι φιλόλογοι από το φροντιστήριο Θετικό, κ.κ. Κατερίνα Μπορμπουδάκη, Μανόλης Χριστοφάκης και Ειρήνη Σεμερτζάκη, αναφέρουν ότι το θέμα αφορά τη σχέση του σύγχρονου μαθητή με το βιβλίο και πως το αξιοποιεί στον ελεύθερο χρόνο του.
Τα φετινά θέματα παραπέμπουν σε θεματική ενότητα προηγούμενων λυκειακών τάξεων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την συστηματική και οργανωμένη προετοιμασία τους σε όλες τις τάξεις του λυκείου.
Φέτος για πρώτη φορά το μάθημα εξετάζεται μαζί με τη λογοτεχνία – εξέταση ιδιαίτερα απαιτητική που βασίζεται περισσότερο στην κατανόηση των κειμένων και όχι σε τεχνικές λεπτομέρειες.
Αναφορικά με το θέμα Γ, ο μαθητής χρειάζεται να το μελετήσει προσεκτικά προκειμένου να το κατανοήσει για να μπορέσει να απαντήσει σε ένα απαιτητικό και ταυτόχρονα βιωματικό ερώτημα, τη σχέση του με την ποίηση. Ο νέος αυτός τρόπος εξέτασης αποτελεί πυξίδα προσανατολισμού και διαχείρισης του μαθήματος και απαιτεί πρακτική εξάσκηση και δοκιμασία.
Ο κ. Ζαχάρης Χαράλαμπος, από το φροντιστήριο Λογάριθμος, αναφέρει πως «τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ανταποκρίνονται στον νέο τρόπο ενιαίας συνεξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης του μαθήματος.
Το θέμα που καλούνται να σχολιάσουν οι υποψήφιοι αφορά στη σχέση μας με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση γενικότερα. Το πρώτο κείμενο προς επεξεργασία, στο οποίο οι μαθητές καλούνται να συντάξουν περίληψη αφορά στα συναισθήματα που αποκομίζουμε όταν διαβάζουμε και στην προσφορά της ανάγνωσης στη διεύρυνση του ψυχικού- πνευματικού μας κόσμου.
Στο ερώτημα Γ χρειάζεται οι υποψήφιοι να αξιοποιήσουν τεχνοτροπικές και γλωσσικές επιλογές του ποιητή( κειμενικοί δείκτες). Τέλος, στη παραγωγή λόγου πρέπει οι υποψήφιοι να δείξουν προσοχή στο να εντάξουν την αναγνωσιμότητα στην γόνιμη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου. Ως γενικότερο σχόλιο, τα θέματα μπορούν να χαρακτηριστούν προσιτά για τους περισσότερους υποψηφίους, υπάρχουν όμως σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».