Είναι ένα μέτρο που από μόνο του διχάζει, άλλοι θεωρούν πως εξασφαλίζει ότι στα ΑΕΙ θα εισέρχονται μονάχα οι «ικανοί» και κάποιοι πως υψώνει έναν τοίχο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στα φροντιστήρια.
Η βάση του 10 θεσπίστηκε, καταργήθηκε και, όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει και πάλι για όσους διεκδικούν μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως «στις προθέσεις μας είναι τα Πανεπιστήμια να ορίζουν πρώτον τον αριθμό των εισακτέων και παράλληλα να ορίζουν τη βάση εισαγωγής. Θέλουμε το δέκα να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα τα Πανεπιστήμια, το κάθε ίδρυμα, να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Όποια θέλει 15,16, 17,13, ο, τι θέλει το κάθε Πανεπιστήμιο».
«Απαραίτητο το μέτρο»
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, κ. Χάρης Κατερινόπουλος, αναφέρει ότι προσωπική του άποψη αποτελεί πως η βάση του 10 είναι ένα απαραίτητο μέτρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν, παλαιότερα, εισέρχονταν νέοι φοιτητές στο Τμήμα Χημείας, όπου είναι καθηγητής, με χαμηλούς βαθμούς, τότε πολλοί δεν κατάφερναν ποτέ να πάρουν το πτυχίο τους. Σημειώνει πως η βάση ενός Τμήματος εξαρτάται από το αντικείμενό του, φυσικά, αλλά και από γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, οι υποψήφιοι της ηπειρωτικής Ελλάδας έβαζαν τελευταίο στην επιλογή τους το Τμήμα της Κρήτης, λόγω της απόστασης και των χρημάτων που θα έπρεπε να δαπανήσουν για να σπουδάσουν στο Ηράκλειο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε αξιολογήσεις εξωτερικών κριτών, το Τμήμα Χημείας έχει αναδειχθεί ως το καλύτερο της χώρας.
«Δεν είναι απλό το θέμα»
Ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Θρασύβουλος Μανιός, τονίζει πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση δεν είναι απλή.
Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ποιος θα είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα περάσουν στα Πανεπιστήμια και ποια Ιδρύματα θα θιχτούν από το συγκεκριμένο μέτρο. Θεωρεί πως δεν θα επηρεαστούν πανεπιστήμια κεντρικά αλλά περιφερειακά, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές και πιστεύει πως δεν είναι λογικό να υπάρξει ένα οριζόντιο μέτρο που θα βάζει στο ίδιο πλαίσιο την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, για παράδειγμα.Ο κ. Μανιός πιστεύει ότι χρειάζεται ένα όριο, κάποιες δικλείδες ασφαλείας, όμως δεν μπορεί να υψωθεί ένας τοίχος και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για όσους υποψήφιους μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ θέλουν να σπουδάσουν.
Παράλληλα, αναφέρει πως μαθητές από μικρούς οικισμούς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με υποψήφιους των μεγάλων πόλεων, όπως ισχύει και για όσους προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες.Θεωρεί πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε το ακριβές σκεπτικό του Υπουργείου, να εφαρμοστεί το μέτρο, αν και πιστεύει πως οι οριζόντιες διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν κατά περίπτωση και δεν έχουν αναλυθεί οι επιπτώσεις που θα έχουν αν εφαρμοστούν, τότε δεν είναι κατ΄ανάγκη και σωστές.
«Αντιλαϊκό μέτρο»
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, κ. Αρετή Σπαχή, κάνει λόγο για μία νέα επίθεση από τη νέα υπουργό Παιδείας ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα και μία αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει την πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρεί πως προωθείται ένα σύστημα αποκλεισμού και τονίζει πως το γεγονός ότι, σε δηλώσεις της, η υπουργός υποστήριξε πως κριτήριο αποτελεί η ποιότητα των φοιτητών, είναι από μόνο του δείγμα απαξίωσης προς τους υποψήφιους. Αναφέρει πως εσκεμμένα υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και τονίζει πως η επίδοση ενός υποψηφίου αντανακλά τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του. Συνεπώς, η πόρτα των Πανεπιστημίων θα ανοίξει μονάχα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και θα μείνουν εκτός ΑΕΙ οι αδύνατοι οικονομικά υποψήφιοι.
Η κ. Σπαχή θεωρεί πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η σύνδεσή της με την αγορά, ενώ παίρνει σαφή θέση κατά της επικείμενης κατάργησης του ασύλου, που αποτελεί μία θεμελιώδη ελευθερία.