Το ερώτημα των ημερών είναι το πότε θα επιστρέψουν, τελικά, οι μαθητές στα θρανία. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε αναμονή της εισήγησης των ειδικών σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους δια ζώσης.
«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε χθες υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.
Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.
Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων.
Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη δεν υπάρχει εισήγηση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα σχολεία καθώς αναμένουν να κυλήσει και αυτή η εβδομάδα προκειμένου να δουν σε ποιο επίπεδο σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να προτείνουν το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.
Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».
Άλλωστε πριν από αρκετές ημέρες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά του ιού αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.
Μετά από τις γιορτές η επιστροφή;
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε χθες να βγει το «λουκέτο» από τις σχολικές μονάδες μετά τα Χριστούγεννα.
Ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500 κρούσματα, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος είχε δηλώσει ότι είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου σημειώνοντας ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Τάκη Παναγιωτόπουλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη και άκαιρη η συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.