Το πιο κρίσιμο βήμα καλούνται να πραγματοποιήσουν τώρα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Στην πρώτη θέση πρέπει να μπαίνει η επιθυμία και να ακολουθεί ο συνδυασμός των μορίων που συγκέντρωσαν με τις περσινές βάσεις εισαγωγής, κάτι που δεν θα πρέπει να είναι «ευαγγέλιο» για τους μελλοντικούς φοιτητές.
Φέτος, όπως αναφέρουν στην «Π» φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την κατάργηση των ΤΕΙ.
Ο διευθυντής “Ε.Ο. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, κ. Γιώργος Μανδαλάκης, αναφέρει πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους μέλλοντες φοιτητές είναι μια σπουδαία και δύσκολη διαδικασία. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από όλα τα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους.
Η πιο σημαντική από αυτές είναι το τι θέλει το κάθε παιδί να κάνει στη ζωή του. Αν σκεφτούμε ότι τα 3/4 της ενεργής ζωής μας τα περνάμε στην εργασία μας είναι λογικό ότι πρέπει να επιλέξουμε με κύριο γνώμονα ένα επάγγελμα που είναι πολύ κοντά στην ψυχοσύνθεσή μας, τις κλίσεις μας και γενικά αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους.
Είναι πολύ δυσάρεστο συναίσθημα να ασκεί κάποιος ένα επάγγελμα που δεν επιθυμεί.
Άλλη βασική παράμετρος είναι οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας, αν μπορεί να στηρίξει τις σπουδές των παιδιών σε περίπτωση που τα παιδιά επιλέγουν κάποια σχολή που βρίσκεται σε άλλη πόλη.
Αλλά ακόμα πιο βασική παράμετρος για την υλοποίηση των στόχων είναι η βαθμολογία που ο κάθε υποψήφιος συμπληρώνει.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω τα παιδιά θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό ξεκινώντας με την πρώτη τους επιλογή και συνεχίζοντας με τις σχολές που έχουν ως δεύτερες ή τρίτες επιλογές.
Επειδή κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές βάσεις οι υποψήφιοι φοιτητές δεν πρέπει να αποκλείουν καμία σχολή.
Θα ήταν μεγάλο “λάθος” να δηλώνουν μόνο μία σχολή (κάτι αρκετά συνηθισμένο). Είναι σημαντικό να βάζουν ως τελευταία επιλογή μια σχολή στην οποία σίγουρα θα εισαχθούν, ώστε να έχουν τα προνόμια του φοιτητή και αν επιθυμούν την επόμενη χρονιά να προσπαθήσουν να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο.
Είναι, επίσης, βασικό τα παιδιά από μικρότερες τάξεις να ενημερώνονται για τις σχολές που υπάρχουν και για τα επαγγέλματα που θα έχουν άνθιση όταν αυτά ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Για τον λόγο αυτό ο Ε.Ο. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ διοργανώνει δυο σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού κάθε χρόνο.
Ευχόμαστε στα παιδιά καλή τύχη στις σπουδές και στη ζωή τους.
Ο κ. Μανώλης Καζαντζάκης, από το φροντιστήριο “Ορόσημο”, αναφέρει πως ριζικές θα είναι οι αλλαγές που θα δουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων στο μηχανογραφικό δελτίο.
Πρώτον, γιατί θα υπάρχουν πολλά νέα τμήματα και δεύτερον διότι δεν θα υπάρχουν καθόλου ΤΕΙ.
Εκτός από την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στο μηχανογραφικό του 2019 έχουμε την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου με 9 Τμήματα, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με 7 Τμήματα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας με 15 Τμήματα και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με 12 Τμήματα και του ΤΕΙ Κρήτης.
Η υλικοτεχνική υποδομή, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε την κατάτμηση των Τμημάτων ΦΠΨ σε δύο τμήματα το καθένα.
Θα πρέπει λοιπόν οι μαθητές να προσέξουν ιδιαίτερα τα Τμήματα που θα δηλώσουν να έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με τις νεότερες διατάξεις και στην περίπτωση που επιθυμούν μετεγγραφή, τις αντιστοιχίες μεταξύ των Τμημάτων των διαφόρων ΑΕΙ.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δηλώνουν οι υποψήφιοι Σχολές των οποίων το επιστημονικό αντικείμενο είναι του άμεσου ενδιαφέροντός τους «Σπουδάζετε για εσάς και όχι για τους άλλους».
Κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα πρέπει να δηλώνονται Τμήματα σε ένα ευρύ φάσμα βάσεων των προηγούμενων ετών, δηλαδή σχολές με πολύ περισσότερα μόρια από τα δικά τους αλλά και Σχολές με πολύ λιγότερα μόρια. Αυτό γιατί μας είναι άγνωστη η φετινή διακύμανση των βάσεων.
Η συνεννόηση με το οικογενειακό περιβάλλον είναι απαραίτητη γιατί ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στη δύσκολή περίοδο που διανύουμε.
Θα πρέπει οι μαθητές να απευθυνθούν σε έμπειρους και υπεύθυνους ειδικούς ώστε η συμπλήρωση του μηχανογραφικού να γίνει με προσοχή όπως οι νέες συνθήκες το απαιτούν.
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, από τον φροντιστηριακό όμιλο “ΕΝΑ”, εξηγεί πως οι εξετάσεις τελείωσαν και η επόμενη υποχρέωση των υποψηφίων της Γ’ Λυκείου είναι η σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.
Ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας και καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης αναλαμβάνουμε τον ρόλο του καθοδηγητή στο εν λόγω διάβημα των μαθητών και παραθέτουμε τις προτάσεις μας για την κατάθεση ενός έξυπνου μηχανογραφικού.
Αρχικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα μπορούσαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις φιλοσοφικές σχολές, οι οποίες, ενώ θεωρούνται κορεσμένες, ωστόσο προσφέρουν ευκαιρίες στον χώρο της υπολογιστικής λεξικογραφίας, των εκδόσεων και της δια βίου εκπαίδευσης.
Συνεχίζοντας με το 2ο επιστημονικό πεδίο, οι μαθητές οφείλουν να εξετάσουν τη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Χανίων και Ξάνθης που, αν και έχουν σχετικά χαμηλόβαθμες βάσεις, όμως εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγων – Μηχανικών. Αντίστοιχα, επισημαίνουμε και το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στα Ιωάννινα, το οποίο έχει αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα Χημικών Μηχανικών.
Προοπτική στο 3ο πεδίο έχει το Βιολογικό, του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν επιπλέον να ασχοληθούν με την τοξικολογία, την τεχνολογία τροφίμων και με τον αναδυόμενο κλάδο της βιοοικονομίας, τομέας με παγκόσμιες διαστάσεις.
Προσεγγίζοντας το 4ο πεδίο θα πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου, που κατατάσσεται στις 300 κορυφαίες σχολές διεθνώς σύμφωνα με τον ΤΗΕ. Η σχολή αυτή επιλέγεται και από το 2ο πεδίο. Ασφαλή επαγγελματική αποκατάσταση προσφέρουν και οι σχολές Ναυτιλιακών Σπουδών.
Καταλήγοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε τη σχολή Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κοινή σε όλα τα πεδία, η οποία λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος συνδέεται με άμεσους διορισμούς στο δημόσιο (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή και η σειρά προτεραιότητας των σχολών πρέπει να ανταποκρίνεται στις κλίσεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ίδιων των υποψηφίων.
Ο διευθυντής του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ, μαθηματικός, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τελική ημερομηνία την 15η Ιουλίου.
Το πρώτο και βασικό βήμα πριν την υποβολή του μηχανογραφικού είναι οι υποψήφιοι να έχουν ενημερωθεί για τα τμήματα των πανεπιστημίων που τους ενδιαφέρουν. Να έχουν μελετήσει το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος ,το αντικείμενο των μαθημάτων, τις επαγγελματικές δυνατότητες και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όλοι είναι να θέλουν να εισαχθούν στην σχολή με την υψηλότερη βάση που μπορούν να πετύχουν. Θεωρούν ότι μία σχολή με υψηλή βάση θα είναι απαραίτητα καλή ενώ αν έχει χαμηλή βάση δεν είναι καλή.
Ένα άλλο λάθος είναι ότι οι υποψήφιοι συγκρίνουν τις μονάδες που έχουν με τις βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς οι οποίες προέκυψαν υπό άλλες συνθήκες.
Γενικά όσο πιο πολύ κοιτάμε τις βάσεις τόσο λιγότερο σωστό μηχανογραφικό θα κάνουμε γιατί το μηχανογραφικό πρέπει να εκφράζει τα θέλω μας , τα ενδιαφέροντα μας και τις προτιμήσεις μας.
Ο μαθηματικός από το ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο, κ. Κωνσταντίνος Γ. Τζανιδάκης, αναφέρει τα εξής μηχανογραφικό … όπως λέμε «Θέλω να σπουδάσω…», «Θέλω να γίνω…», «…επαγγελματική προοπτική…».
Είναι σαφές, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες κάθε χρονιάς, ότι ο συνδυασμός τριών βασικών στοιχείων, καθορίζει την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα:
Η σειρά αρίθμησης στο μηχανογραφικό που δηλώνει την επιθυμία
Ο αριθμός μορίων που συγκεντρώνει
Η τελική κατάληξη των βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα
Ειδικά, φέτος, έχουμε 24 Πανεπιστήμια με δεκάδες τμήματα, με το 1/3 περίπου του συνόλου των τμημάτων να είναι καινούργια. Δεν υπάρχουν πλέον ΤΕΙ, αφού πανεπιστημοποιήθηκαν. Αξιοπρόσεκτα και σίγουρα αξιόλογα τα 11 νέα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Έτσι, οι θέσεις εισακτέων είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι και αναπόφευκτα θα χρειαστούν γνώσεις, θάρρος και διορατικότητα στις αποφάσεις.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν:
Την εμπρόθεσμη υποβολή οριστικού μηχανογραφικού μέχρι την αποκλειστική ημερομηνία της Δευτέρας 15 Ιουλίου (να το αποθηκεύσετε και να το εκτυπώσετε)
Το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που τους ενδιαφέρουν, καθώς και τα κοινά τμήματα των πεδίων.
Τις αντιστοιχίες τμημάτων για πιθανή μεταγραφή. Για τα νέα τμήματα το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις σχετικές αντιστοιχίες.
Η προτίμησή τους να είναι η επιθυμία τους και όχι η πιθανή βάση που εκτιμάται ότι θα έχει το τμήμα. Να έχουν πολλές επιλογές με στόχο να καλύψουν όλα τα σενάρια αυξομείωσης των βάσεων.
Την αρίθμηση να είναι συνεχής, χωρίς κενά ή επαναλήψεις.
Στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις πρώτες σχολές αρίθμησης.
Να εστιάσουν στη δύναμη του ΘΕΛΩ κι όχι στην «ευκαιρία» του ΠΡΕΠΕΙ.
Να συνεργαστούν και να δείξουν εμπιστοσύνη στους καθηγητές συνεργάτες τους και φυσικά στην οικογένειά τους. Τις αποφάσεις, βέβαια, τις υπογράφουν οι ίδιοι.
Εύχομαι το «Θέλω» να γίνει πραγματικότητα.
Ο κ. Μανόλης Μαυράκης, διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου, υπεύθυνος Πιστο- ποιημένου Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φρ. Πουκαμισά Ηρακλείου, τονίζει ότι το μηχανογραφικό δελτίο είναι απόλυτη ανάγκη να εκφράζει με σειρά προτεραιότητας τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα του κάθε υποψηφίου.
Η αρίθμηση των σχολών είναι απαραίτητο να αντανακλά με φθίνουσα πορεία τις επιθυμίες του.
Αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο συμπλήρωσης του δελτίου.
Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψην σε καμία περίπτωση οι βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς. Δεν πρέπει να είναι κριτήριο συμπλήρωσης του δελτίου τα μόρια του υποψηφίου σε συνδυασμό με την εικόνα των βάσεων της περσινής χρονιάς. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα εκφραστεί η επιθυμία του υποψηφίου.
Εξάλλου δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής, καθώς δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη οι προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά και καθώς το νέο μηχανογραφικό έχει τεράστιες αλλαγές σε σχέση με το περσινό.
Το πραγματικό κατά τη γνώμη μου ζητούμενο, για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι αν όντως ο υποψήφιος έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα τμήματα που πρόκειται να δηλώσει.
Αν πράγματι οι συγκεκριμένες επιλογές ανταποκρίνονται σε χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, αξίες , ταλέντα και προτεραιότητες που σχετίζονται με την προσωπικότητά του.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζει τουλάχιστον το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα που θα διδαχθεί στα τμήματα που θα ήθελε να φοιτήσει. Αυτό είναι προαπαιτούμενο, δηλαδή να γνωρίζει οπωσδήποτε στοιχειωδώς το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών όλων των τμημάτων που πρόκειται να δηλώσει.
Το διαδίκτυο και οι Οδηγοί Σπουδών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (προτείνω το επίτομο: «Πάμε Πανεπιστήμιο 2019» της Orientum) είναι απαραίτητα εργαλεία αυτές τις μέρες, προκειμένου να αναζητηθούν οι σχετικες πληροφορίες. Η γνώση είναι προϋπόθεση, προκειμένου να μην συμβεί λάθος στις επιλογές, καθώς είναι πιθανό να πρόκειται για λάθος που θα κοστίσει ακριβά!