Πανεπιστήμια Κρήτης

“Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως εξεταστικής;”, αναρωτιούνται οι καθηγητές των ελληνικών Πανεπιστημίων που καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους εν όψει της πρώτης εξεταστικής που διεξάγεται την εποχή του κοροναϊού.

Το θέμα συζητείται σήμερα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ συγκεκριμένη θέση αναμένεται να λάβει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο την ερχόμενη βδομάδα.

Οι περισσότεροι κατευθύνονται στη λύση της δια ζώσης εξέτασης με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως αραιά τοποθετημένους τους φοιτητές, μειωμένη ώρα εξέτασης, καθαρισμό των αμφιθεάτρων και παντού γάντια και αντισηπτικά.

Τα Ιδρύματα μεριμνούν για τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να είναι σε θέση να τηρήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι περισσότεροι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Π.Κ., όπως έγινε σαφές στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Τμήματος.

Κάποιοι λένε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν είναι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι φοιτητές που εξετάζονται έχουν μία κάμερα πάνω από το κεφάλι τους και τους παρακολουθεί, ακόμα και όταν βρίσκονται στο γραφείο του σπιτιού τους. Πέρα από την έλλειψη υποδομών, ο “Μεγάλος Αδελφός” δε μας ταιριάζει.

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Καρακάσης, αναφέρει πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν εξετάσεις εξ αποστάσεως, όπου είναι εφικτό και ο κάθε καθηγητής κρίνει ότι γίνεται.

Τα προβλήματα που προκύπτουν, ωστόσο, είναι μεγάλα και διαφορετικά σε κάθε περίπτωση και κάθε Τμήμα. Υπάρχουν μαθήματα, όπου εξετάζονται εκατοντάδες φοιτητές, μπορεί να είναι ακόμα και 700, αφού το “χρωστούν” πολλοί από προηγούμενα εξάμηνα.

Υπάρχει, μάλιστα, μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι τώρα είναι η ευκαιρία να το “περάσουν”, λόγω κοροναϊού, κάτι που δεν ισχύει, από πλευράς προθέσεων των καθηγητών. Ο κ. Καρακάσης αναφέρει πως θα συνεδριάσει σχετικά σήμερα η Σύγκλητος, όμως, η απόφαση αφορά στον κάθε διδάσκοντα, εκείνος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του μαθήματος του.

Πέρα από το θέμα του αδιάβλητου, που απασχολεί όλους σοβαρά, τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο το ηλεκτρονικό σύστημα θα “αντέξει” την εξέταση τόσων ατόμων, αν αυτή γίνει προφορικά, για παράδειγμα.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής μέριμνας του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Εμμανουήλ Δρακάκης, αναφέρει πως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Ίδρυμα την ερχόμενη βδομάδα.

Εξετάζονται και τα δύο ενδεχόμενα, της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως εξέτασης. Λόγω της πληθώρας των φοιτητών σε κάποια μαθήματα, δεν έχει αποκλειστεί η γραπτή εξέταση. Ακόμα, στις σκέψεις του Ιδρύματος είναι η επανεκκίνηση εργαστηριακών μαθημάτων που απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών.

Σημειώνεται πως σε εγκύκλιο που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Βασίλης Διγαλάκης, υπάρχουν οδηγίες για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι μπορεί να συνεχίσει η πρακτική άσκηση των φοιτητών, όπου είναι δυνατόν, από 25 Μαϊου μπορεί να ξεκινήσει η διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και, από την ίδια ημερομηνία, μπορούν να διενεργηθούν εξετάσεις, για όσα μαθήματα έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφόσον κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο επαναλειτουργούν οι αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των

εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων και των εξετάσεων.

Επαναλειτουργούν οι εστίες προκειμένου να μπορούν να διαμείνουν οι φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κλινικών ή εργαστηριακών ασκήσεων, καθώς και όσοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις που αναμένεται να διενεργηθούν με φυσική παρουσία.

Αναμένονται οι οδηγίες από τους αρμόδιους επιστήμονες για το πώς θα γίνει η διεξαγωγή των εργαστηριακών / κλινικών ασκήσεων, η επαναλειτουργία των εστιών, η διενέργεια εξεταστικής με φυσική παρουσία.