Ποικίλλουν οι διαταραχές στα νήπια του Ηρακλείου

Σημαντικό ποσοστό  αναπτυξιακών διαταραχών όπως είναι η νοητική υστέρηση, το φάσμα του αυτισμού, οι διαταραχές λόγου κ.λ.π., διαγνώστηκαν σε παιδιά προνηπίου 4-5 ετών από το Ηράκλειο, στο πλαίσιο πιλοτικής ερευνητικής μελέτης.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για το θέμα στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Βενιζελείου και τονίστηκε η ανάγκη πρώιμης ανίχνευσης αυτών των διαταραχών, καθώς είναι σημαντική για τη θεραπευτική παρέμβαση.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι: διοίκηση 7ης ΥΠΕ, Διοίκηση Βενιζελείου Νοσοκομείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας), Δ/νση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ΚΕΔΥ Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου.

Τι δείχνει η έρευνα

Η ερευνητική αυτή μελέτη διεξήχθη από τη διεπιστημονική ομάδα του Κοι.Κε.ΨΥΠΕ σε συνεργασία με τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε παιδιά προνηπίου.

Σημαντική συμβολή επίσης, τόσο στην οργάνωση αυτής της έρευνας όσο και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της είχε η κα Σκουντή Μαριάννα, ειδική παιδαγωγός και επιστημονικός συνεργάτης της υπηρεσίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ένα σημαντικό ποσοστό ανίχνευσης και διάγνωσης αναπτυξιακών διαταραχών (12,8%), ανάλογο με το αναφερόμενο στην παγκόσμια βιβλιογραφία, για το οποίο πρέπει να γίνει θεραπευτική παρέμβαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την επανεκτίμηση αυτών των παιδιών στα 7 και 13 τους χρόνια.

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του Κοι.Κε.ΨΥΠΕ Κατερίνα Μπιτζαράκη, “στη συνάντηση αυτή έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που στόχο είχε όχι μόνο την ευαισθητοποίηση των φορέων σε τέτοια θέματα αλλά και την κατανόηση της αναγκαιότητας της πρώιμης ανίχνευσης, διάγνωσης και παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση για το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους. Άλλωστε με την πρώιμη παρέμβαση επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η αποκατάσταση ή η σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας των παιδιών, με συνέπεια την αποφόρτιση των δομών ψυχικής υγείας ενηλίκων στο μέλλον και τον περιορισμό της οικονομικής επιβάρυνσης της πολιτείας.

Για τους παραπάνω λόγους, καταλήξαμε πως είναι σημαντική η χρηματοδότηση για υλοποίηση προγραμμάτων πρώιμης ανίχνευσης, διάγνωσης και παρέμβασης σε μόνιμη βάση στις δομές προσχολικής αγωγής, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Φάνηκε έμπρακτα από όλους τους φορείς να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση”.