Ο κ. Συγγελάκης με μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου που διακρίθηκαν στον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική»
Ο κ. Συγγελάκης με μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου που διακρίθηκαν στον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική»

Έρχονται σε επαφή με έννοιες, όπως είναι ο πληθωρισμός, συγκεντρώνουν και αναλύουν στατιστικά στοιχεία, βάσει των οποίων προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για την οικονομία και άλλους τομείς της ζωής μας.

Σχολεία του Ηρακλείου, το Πειραματικό Λύκειο και το Λύκειο Γαζίου, διακρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του τρίτου Διαγωνισμού στη Στατιστική που διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Στο πρώτο στάδιο της εξέτασης γίνονται τεστ βασικών στατιστικών γνώσεων, για τη χρήση των πηγών των επίσημων στατιστικών δεδομένων και για την ερμηνεία στατιστικών αναφορών και πινάκων.

Στο δεύτερο στάδιο της εξέτασης γίνονται τεστ σχετικά με τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών.

Κάθε μέλος των νικητριών ομάδων του εθνικού διαγωνισμού, μία από την κατηγορία Α και μία από την κατηγορία Β, καθώς και ο επιβλέπων καθηγητής, θα λάβουν τα ακόλουθα βραβεία, ένα tablet, εκδόσεις και προωθητικό υλικό από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat καθώς και δίπλωμα νικητή. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στο κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνηθισμένο στις διακρίσεις…

Είναι η τρίτη φορά που διακρίνεται το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, πριν από δύο χρόνια, την πρώτη, δηλαδή, φορά που διοργανώθηκε ο διαγωνισμός, το σχολείο κατέκτησε την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ πέρσι κατετάγη στην πέμπτη θέση. Μάλιστα, την περσινή χρονιά είχαν διακριθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού 11 ομάδες από το σχολείο, στις 30 περίπου συνολικά που είχαν διακριθεί σε όλη τη χώρα μας.

Φέτος, το σχολείο έχει τέσσερις ομάδες του στην επόμενη φάση. Επιβλέπων καθηγητής είναι ο κ. Αλέξανδρος Συγγελάκης. Την ομάδα  YM_STATS αποτελούν οι εξής μαθητές Ιάσονας Πάσσαμ, Αλέξανδρος Πεδιαδιτάκης και Χαράλαμπος Φαλιακάκης, την ομάδα P.D.A. οι Καρανδινού Πελαγία, Κανάκη Αφροδίτη και Λίτινα Δήμητρα, την ομάδα ERROR404 οι Λαδουκάκης Νίκος και Κυρέζη Μαρία και την ομάδα ELSTAT ο Γιάννης Ξυραδάκης.

«Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει η ΕΛΣΤΑΤ κοντά τους μαθητές με τα επίσημα στατιστικά της χώρας, να τους βάλει σε μια διαδικασία να ψάξουν στη σελίδα της και της Eurostat ερωτήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον πληθωρισμό, τα νοικοκυριά με ένα βασικό κομμάτι μαθηματικών γνώσεων», εξηγεί ο κ. Συγγελάκης.

Για την επόμενη φάση, σχολιάζει πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους μία έρευνα, η οποία έχει πραγματοποιηθεί με πραγματικά δεδομένα και πάρα πολλές μεταβλητές, όπως τον τόπο καταγωγής, το φύλο, το αν ψωνίζει κανείς διαδικτυακά, πόσο ξοδεύει. Οι μαθητές καλούνται να αναλύσουν τα δεδομένα, να εξάγουν συμπεράσματα και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Σημειώνεται πως πέρσι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Θάνος Θανόπουλος, είχε επισκεφτεί το σχολείο και είχε μιλήσει με μαθητές του.

«Ευελπιστούμε και φέτος να τα πάμε πολύ καλά», αναφέρει ο κ. Συγγελάκης.

Ξανά διάκριση για το Γάζι

Ο καθηγητής κ. Συριγωνάκης από το Λύκειο Γαζίου
Ο κ. Συριγωνάκης από το Λύκειο Γαζίου

Ο επιβλέπων καθηγητής του Λυκείου Γαζίου, κ. Μανώλης Συριγωνάκης, αναφέρει στην «Π» ότι, όπως και την περσινή σχολική περίοδο έτσι και φέτος το σχολείο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής, φθάνοντας στη τελική φάση με τους μαθητής της Α τάξης, Γιάννη Αλεξάκη  και Μαρίνα Κασκαμανίδου.

«Στον εν λόγω διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, οι μαθητές διαγωνίζονται σε προβλήματα Στατιστικής που σχετίζονται με πληροφορίες από τον  ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο και αφορούν πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο παραπάνω διαγωνισμός είναι μια καλή ευκαιρία για τους  μαθητές να γνωρίσουν  τους βασικούς κανόνες της στατιστικής που   είναι απαραίτητοι σε οποιαδήποτε έρευνα. O σκοπός επίσης συμμετοχής των μαθητών ήταν  να γνωρίσουν το τρόπο παραγωγής και τη χρήση επίσημων στατιστικών στη καθημερινότητα τους αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας», σημειώνει.

Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρει, ακόμα, ότι «παρά το γεγονός ότι η Στατιστική ως έννοια εμφανίζεται από τους μυθικούς χρόνους από της πρώτης δημιουργίας οργανωμένων κοινωνιών και αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών από τα διαθέσιμα δεδομένα  κατατάσσοντας την με αυτό το τρόπο ως κλάδο της θεωρίας των αποφάσεων, η Πολιτεία επέλεξε να υποβαθμίσει τη διδασκαλία του μαθήματος της στατιστικής, αφαιρώντας τη δυνατότητα από τους μαθητές να παρακολουθήσουν αναλυτικά στο σχολείο  στοιχεία της στατιστικής, τα οποία θα τους είναι χρήσιμα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.