Περήφανο για την κατάταξή του μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ για το 20% της χρηματοδότησης δηλώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης! Όπως αναφέρει, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στα κορυφαία Ιδρύματα της χώρας, μαζί με τα αρχαιότερα και μεγάλα Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ).
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βαθμολογήθηκε με 2.488 μόρια, το ΑΠΘ με 2.537, το ΕΜΠ με 2.550 και το ΕΚΠΑ με 2.930. «Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι η πραγματική του θέση είναι ακόμη υψηλότερη διότι για την αξιολόγησή μας στην ενότητα «Αριστεία στην Έρευνα και Επιδόσεις του Επιστημονικού Προσωπικού» δεν προσμετρήθηκε η ερευνητική επίδοση του Επιστημονικού Προσωπικού του Ιδρύματος, που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη βαθμολογία στο πραγματικό δυνατό «χαρτί» του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι η έρευνα και η καινοτομία», επισημαίνει ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το αποτέλεσμα και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε και ακόμη υψηλότερα. Θεωρούμε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό μοχλό της λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι η συσχέτισή της με τη χρηματοδότηση έχει πραγματική αξία όταν έχουν καλυφθεί οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ της χώρας.
Ως πρυτανική αρχή συγχαίρουμε θερμά το προσωπικό και τους φοιτητές του Ιδρύματος γι’ αυτή την επιτυχία. Δεσμευόμαστε ότι με περισσότερο ζήλο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την περαιτέρω ανύψωση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι χρέος μας προς τους φοιτητές, το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος και την κοινωνία μας γενικότερα», τονίζει.
Τα ποιοτικά κριτήρια
Για πρώτη φορά, τα πανεπιστήμια της χώρας λαμβάνουν επιχορήγηση βάσει ποιοτικών κριτηρίων. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, η φετινή Ετήσια Τακτική Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ύψους άνω των 105 εκατ. € για το οικονομικό έτος 2022, είναι αυξημένη κατά περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά, η απόφαση κατανομής που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και β. αξιολόγησης και σε ποιοτικούς δείκτες για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο λαμβάνει 2.248.920 ευρώ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και 362.932 ευρώ βάσει ποιοτικών, σύνολο 2.611.852 ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης λαμβάνει 3.205.550 ευρώ και 1.082.503 ευρώ, αντίστοιχα, συνολικά 4.288.053 ευρώ.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα λάβει 1.141.243 ευρώ βάσει αντικειμενικών και 255.941 βάσει ποιοτικών κριτηρίων, συνολικά 1.397.184 ευρώ.