Έχει πολλές φορές φτάσει στην πηγή όμως δεν έχει πιει νερό και τώρα βάζει στόχο επιτέλους να τα καταφέρει!
Το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου προκρίθηκε στον τοπικό διαγωνισμό για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στον ελληνικό τελικό για την 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα (EUSO 2019).
Ο τοπικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Από το Ηράκλειο συμμετείχαν, ακόμα, το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, τα Λύκεια Ν. Αλικαρνασσού και Αγίας Βαρβάρας.
Από τον τελικό της Αθήνας στις 26 Ιανουαρίου 2019 θα προκύψουν οι εκπρόσωποι της χώρας μας για τον ευρωπαϊκό τελικό της Αλμάδας στην Πορτογαλία τον προσεχή Μάιο.
Την ομάδα του Πειραματικού Λυκείου αποτελούν οι μαθητές της Β’ τάξης Μίνως Μαργαρίτης, Γιώργος Ξενικάκης και Στέλιος Σωμαράκης, με προπονητές τον φυσικό Γιώργο Μαράκη και τον χημικό Αντώνη Μαργαρίτη.
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει στην «Π» πως ο στόχος της ομάδας είναι η διάκριση και στην επόμενη φάση και η εκπροσώπηση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα, το σχολείο έχει κατακτήσει θέση στην πρώτη δεκάδα αλλά δεν έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, κάτι που τώρα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει.
Ο χημικός του σχολείου εξηγεί πως οι ομάδες διαγωνίζονται σε τρία μαθήματα, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, είναι πειραματικός διαγωνισμός και δεν εξετάζονται στη θεωρία αλλά πραγματοποιούν πειράματα. Πρέπει να έχουν δεξιότητες, να χειρίζονται διατάξεις, μικροσκόπιο, να κάνουν πειραματικές μετρήσεις, γραφικές παραστάσεις και να βγάζουν συμπεράσματα.
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει πως λόγω της φύσης του διαγωνισμού, πολλά σχολεία αδυνατούν να τον υποστηρίξουν και οι μαθητές δεν αρκεί να είναι καλοί στη θεωρία αλλά και στο πρακτικό επίπεδο.
Το σχολείο ευχαριστεί τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνο Χαλκιαδάκη, οποίος δέχθηκε οι ομάδες του Ηρακλείου να διαγωνισθούν μαζί με αυτές του Ρεθύμνου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου που βρίσκεται στην Αργυρούπολη, καθώς φέτος για πρώτη φορά λόγο τεχνικών αδυναμιών δεν πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ο σχετικός διαγωνισμός όπως γινόταν μέχρι πέρσι. Επίσης ευχαριστεί την κ. Ειρήνη Μαστοράκη, φυσικό, υπεύθυνη του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου.
Ο διαγωνισμός
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική – Χημεία – Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α’ και Β’ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η ίδια. Από τη διοικούσα επιτροπή της EUSO έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού σωματείου Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων, μέσω των ΕΚΦΕ.
Για την Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς μαθητικούς διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε.. Οι τοπικοί διαγωνισμοί διεξάγονται συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τον πανελλήνιο διαγωνισμό Νότιας Ελλάδας που διεξάγεται στην Αθήνα και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και τον πανελλήνιο διαγωνισμό Βόρειας Ελλάδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων Νήσων.
Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO.
Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης.
Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο.