Εκλογές εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Τραβάνε το σκοινί μέχρι τη στιγμή που θα σπάσει… Ο λόγος για το Υπουργείο Παιδείας, από τη μία πλευρά, και τους εκπαιδευτικούς, από την άλλη, που διαπληκτίζονται για τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια που, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνουν το επόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ενώ το 100% σχεδόν των παρατάξεων πανελλαδικά, και σίγουρα όλες στην Κρήτη, έχουν προχωρήσει στην απόσυρση των ψηφοδελτίων, καθώς διαφωνούν με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, το Υπουργείο εμμένει στην αρχική του θέση και σκοπεύει να προχωρήσει τη διαδικασία ως έχει.

Οι εκπαιδευτικοί ήδη έχουν προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ θα κινηθούν και νομικά εναντίον του Υπουργείου.

Χθες, μάλιστα, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού, κ. Νίκης Κεραμέως, που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τις εφορευτικές επιτροπές για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση ακόμα και διμελών επιτροπών, αν δεν είναι δυνατή διαφορετικά η συγκρότησή τους. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι Εφορευτικές Επιτροπές συγκροτούνται από τρεις υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, κατά προτίμηση κλάδου πληροφορικής ή με καλή γνώση πληροφορικής, ή/και διοικητικούς με καλή γνώση πληροφορικής, που υπηρετούν στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με ισάριθμους αναπληρωτές.

Σε περίπτωση μη υπόδειξης ή ορισμού ενός των μελών, οι Εφορευτικές Επιτροπές συγκροτούνται νομίμως από τα υπόλοιπα δύο μέλη.(…) Εφόσον μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών παραιτηθούν ή δεν εμφανισθούν και εν γένει δεν προσέλθουν για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης συγκρότησής τους μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας αντικαθίστανται από υπαλλήλους(…)»

Προβλέπεται, ακόμα, η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση που ακυρωθεί ή δεν περατωθεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και εν γένει η εκλογική διαδικασία σε κάποια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για οποιοδήποτε λόγο, καθορίζεται νέα ημερομηνία διεξαγωγής της στη συγκεκριμένη Διεύθυνση το τρίτο Σάββατο του μηνός Νοεμβρίου με την ίδια Εφορευτική Επιτροπή ή με άλλη, στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται ή δεν μπορεί να συνεδριάσει και λειτουργήσει νομίμως η πρώτη, καθώς και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στις αρχικές εκλογές».

Καθολική αποχή από τις εκλογές

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Στην Κρήτη το σύνολο των παρατάξεων έχουν ζητήσει να αποσυρθούν, παρόλο που το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο, ενώ οι συνδικαλιστές ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τη διαδικασία, εφόσον τελικά γίνουν οι εκλογές.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως το Υπουργείο προχώρησε ακόμα και σε τροπολογία για να μπορέσει να κάνει τις εκλογές, αφού άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές και διοικητικών υπαλλήλων.

Τονίζει πως ο κλάδος θα κινηθεί νομικά, αφού δεν είναι δυνατό να αναγκάζονται οι μέχρι πρότινος υποψήφιος να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο που έχουν ζητήσει να αποσυρθεί.

Ο κ. Ρηγάκης
Ο κ. Ρηγάκης

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και αιρετός στο ΠΥΣΔΕ, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως το Υπουργείο Παιδείας νομοθετεί ό,τι το εξυπηρετεί. Κάνει λόγο για αυταρχισμό και αναφέρει πως τα ψηφοδέλτια δεν αποσύρονται με το έτσι θέλω.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται με δέκα μόλις ψήφους, κάποιος να αναδειχθεί αιρετός, αναρωτιέται τι νομιμοποίηση θα έχει η διαδικασία αν στο Ηράκλειο με 2.500 καθηγητές, εκλεγεί κάποιος με 50 ψήφους, αφού είναι σίγουρο πως η συμμετοχή θα είναι μειωμένη ως μηδαμινή. Τονίζει πως είναι εκλογές παρωδία και καταστρατηγείται κάθε έννοια συναδελφικότητας.

Παράταση ζητά η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ ζητά την παράταση της θητείας των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια του δημοσίου.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε   να παρατείνει την θητεία των συνδικαλιστικών οργάνων έως το τέλους του χρόνου (31/12/2020), προκειμένου, εύλογα, να μην τεθούν σε διακινδύνευση οι υγειονομικοί κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Και ενώ επιδείχθηκε ιδιαίτερη σπουδή για τα συλλογικά όργανα, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο για τις εκλογές των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, μια οιονεί συνδικαλιστική διαδικασία.

Αποτέλεσμα ήταν η αδικαιολόγητη επιμονή της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως στην πραγματοποίησή τους και ο ακραίος αυταρχισμός να επιβάλει, παρά την καθολική διαφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών(ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) την ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς κανένα τεκμήριο εγκυρότητας της εκλογικής διαδικασίας,  ενώ είχε ψηφιστεί με τροπολογία η δυνατότητα αναβολής τους επι οκτάμηνο.

Έφτασε μάλιστα στην πρωτοφανή κωμικοτραγική ενέργεια να απαγορεύσει την αποχή από την διαδικασία, όχι μόνο των εκλογέων, αλλά και των παρατάξεων που στο σύνολό τους αποφάσισαν, ως ύστατη πράξη δημοκρατικής ευθύνης, να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Παράλληλα,  και στο υπόλοιπο Δημόσιο (πχ στους ΟΤΑ οι εκλογές διεξάγονται αρχές του Δεκέμβρη του 2020) συνεχίζονται ή προγραμματίζονται  διαδικασίες για την εκλογή Αιρετών, σε συνθήκες που αναγκαστικά παραβιάζουν τους κανόνες φυσικής αποστασιοποίησης , σε ακατάλληλους χώρους με μεγάλους αριθμούς ψηφοφόρων.

Οι παραπάνω συνθήκες, θέτουν σε διακινδύνευση την υγεία των συμμετεχόντων, και ταυτόχρονα, για τους ίδιους λόγους, αποθαρρύνουν πολλούς εργαζόμενους από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.»