Βουλή

Σε κλίμα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε χθες η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

«Με το παρόν νομοσχέδιο ολοκληρώνουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ενός τεράστιου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, που ξεκίνησε το 2016. Πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντήσει τη μεταρρύθμιση για το λύκειο» τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου.

«Θέλουν, ναι ή όχι, να είμαστε μια χώρα χωρίς Γ’ λυκείου, με απαξιωμένο απολυτήριο;» είπε και πρόσθεσε ότι τα φροντιστήρια κοστίζουν στα ελληνικά νοικοκυριά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 30% των μαθητών να σπουδάζει εν τέλει αυτό που επιθυμεί.

Υπερασπίστηκε τις αλλαγές στη Γ’ λυκείου, που την καθιστούν προπαρασκευαστικό έτος πριν από το πανεπιστήμιο και στην οποία οι μαθητές θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες διδακτικές ώρες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την πλευρά του υπουργού, στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μηχανικών σχολών. «Λύνουμε επί της ουσίας των θέμα των 4ετών και 5ετών σπουδών μηχανικών» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Λέμε: τα 4ετή τμήματα, με ακαδημαϊκές διαδικασίες θα μπορούν να γίνουν μετά από απόφαση της Συγκλήτου 5ετή. Και μετά, επιτροπή, στην οποία θα είναι αυξημένη η εκπροσώπηση του ΤΕΕ και θα συμμετέχουν οι πολυτεχνικές σχολές, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και ένας του Υπουργείου Μεταφορών, θα αποφασίζει εάν τα τμήματα έχουν προϋποθέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα».

Μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία από κοινού με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα παλαιότερων πτυχιούχων.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά και με την εφαρμογή του νομοσχεδίου οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό το οποίο θα έχει μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε απαντήσει στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαδικασία κατεπείγοντος, με την οποία ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο και ανέφερε ότι «υπάρχει όριο» στη συχνή και επίμονη αναφορά στα περί διαδικασίας  «και το όριο είναι ότι κάποτε πρέπει να μπαίνουμε σε θέματα ουσίας».

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε «συναλλαγές στα όρια του πολιτικού εκβιασμού» την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε «έστω την ύστατη στιγμή» την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν θέλει τον διάλογο, επιδιώκοντας συναίνεση μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί του. «Όταν οι συνομιλητές του διαφωνούν μαζί του, η συναίνεση πάει περίπατο, οι διαφορετικές απόψεις αγνοούνται προκλητικά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επέκρινε το Υπουργείο λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αντίθετα στις διεθνείς τάσεις, και ότι αναδιατάσσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας «χωρίς στρατηγικό σχέδιο, χωρίς πραγματικές συναινέσεις και στη βάση πολιτικών εκβιασμών».

Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο σύστημα που προβλέπεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατηγοριοποιεί τις σχολές σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που απαξιώνονται πλήρως. Ακόμη, επέκρινε την κατάργηση του ΣΑΕΠ λέγοντας: «Εν μέσω ακαδημαϊκής χρονιάς προχωράτε στην κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων Κολλεγίων στην Ελλάδα, κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου, όπως σας εφιστά την προσοχή και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής».

«Είναι ένα νομοσχέδιο-μαμούθ με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. «Είναι ένα νομοσχέδιο κάτω από το άγρυπνο μάτι του ΣΕΒ και με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» είπε ο κ. Δελής και κατήγγειλε ότι οι διατάξεις οδηγούν σε «σχολές Φρανκεστάιν», γιατί με την πλήρη απορρόφηση των ΤΕΙ από τα όμορά τους πανεπιστήμια απορροφώνται ακόμη και σχολές με ετερόκλητα αντικείμενα. Είπε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο «φροντιστηριοποιείται και δεν αναβαθμίζεται το λύκειο» και ότι η κυβέρνηση μετατρέπει το λύκειο σε ακόμη μεγαλύτερη και άγρια αρένα ανταγωνισμού, με περισσότερες εξετάσεις- πανελλαδικές, περιφερειακές, ενδοσχολικές – και την ίδια ώρα, τα πανεπιστήμια προσαρμόζονται ακόμα πιο σφιχτά στους στόχους των μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Παρών» επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων. «Σκοπός δεν είναι να νομοθετούμε όπως μας βολεύει, αλλά να προσαρμόζονται οι διαδικασίες στους πολίτες. Δεν δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος να συζητήσουμε όσο θα έπρεπε το νομοσχέδιο στη Βουλή» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται απελπιστικά αργά και το πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί. «Δηλαδή, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν με “χ” μαθήματα αλλά αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, δεν θα ξέρουν τι θα συμβεί» είπε ο κ. Μεγαλομύστακας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολλά κενά υλοποίησης. Ο βουλευτής επανέλαβε τις προτάσεις της Ένωσης Κεντρώων, όπως υποχρεωτική εκπαίδευση 30 ωρών, κτήρια φιλικά στο περιβάλλον, ανακατανομή πόρων και αύξησή τους για την Παιδεία. Ο κ. Μεγαλομύστακας ζήτησε την υιοθέτηση των αποφάσεων του Συνηγόρου του Παιδιού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Κίνημα Αλλαγής αποχώρησε από τη νομοθετική διαδικασία.

ΕΛΙΔΕΚ και υποτροφία

“Ύβρη” προς το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, παρέμβαση που έκανε χθες  στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου. Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Φωτάκη να απαντήσει αναφορικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο γιος του έλαβε από το ΕΛΙΔΕΚ υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ το 2017.

«Η κ. Αντωνίου έχει καταθέσει επερώτηση και θα λάβει πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις με όλα τα στοιχεία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που δημιουργεί το άγχος. Το άγχος που προέρχεται από την έλλειψη επιχειρημάτων. Πρόκειται για μια αγχωμένη αντιπολίτευση που οδηγεί σε αυτό το επίπεδο αντιπολίτευσης. Απορώ αν ο αρχηγός της ΝΔ πραγματικά υιοθετεί αυτού του τύπου την προσέγγιση».

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «η στάση της ΝΔ αποτελεί ύβρη προς το ΕΛΙΔΕΚ, που λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, προς όλους όσοι μετέχουν, προς τους 37 εκπροσώπους που προέρχονται από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, το επιστημονικό συμβούλιο και τους 2.000 ωφελούμενους από το ΕΛΙΔΕΚ, που κατά την κ. Αντωνίου είναι δικά μας παιδιά».

«Ας πει η ΝΔ ανοιχτά ότι πρόκειται να καταργήσει τον νόμο του ΕΛΙΔΕΚ και, καταργώντας τον νόμο του ΕΛΙΔΕΚ, θα καταργηθεί και το ΕΛΙΔΕΚ. Ας βγουν να το πούνε και θα δούμε τα χειροκροτήματα που θα εισπράξουν τότε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, πρέπει να απαντήσει για τις «αποκαλύψεις ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο γιος του έλαβε το 2017 υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ, ως υποψήφιος διδάκτορας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».

«Εδώ και τρία χρόνια, κ. Φωτάκη, σας είχα κατηγορήσει ευθέως ότι δημιουργείτε το ΕΛΙΔΕΚ, ένα ίδρυμα δήθεν ανεξάρτητο και αυτόνομο, αλλά στην πραγματικότητα ελεγχόμενο από εσάς. Μέσα σε τρία χρόνια αλλάξατε τρεις φορές την αξιολόγηση. Όταν σας κατηγορούσα ότι επιθυμείτε να κατευθύνετε τη χρηματοδότηση στα δικά σας παιδιά, το έλεγα μεταφορικά και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η φράση αυτή θα έχει κυριολεκτική έννοια» είπε η βουλευτής της ΝΔ.