“Πάρτι” ναρκωτικών και βανδαλισμοί είναι δύο μονάχα από τις πολλές καταστάσεις ανομίας που συχνά υποθάλπονται στα ελληνικά ΑΕΙ. Χθες, παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Σχετικά με το άσυλο αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός».
Πάντως το πόρισμα αφήνει ανοικτό στα ΑΕΙ το να αποφασίζουν πότε θα καλούν την αστυνομία. Προτείνει έτσι να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας στα ΑΕΙ, που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.
Για τα θέματα καταλήψεων στα ΑΕΙ η εισήγηση της καθηγήτρια του ΑΠΘ Γ . Καρύμπαλη αναφέρει την πρόταση για «άμεση προσφυγή των διοικήσεων των ΑΕΙ στην προβλεπόμενη από το νόμο προστασία, δίνοντας έμφαση στην αστική προστασία της ιδιοκτησίας τους».
Για το θέμα των ναρκωτικών και των τοξικομανών, το πόρισμα Παρασκευόπουλου προτείνει την ένταξη… μαθήματος «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση, όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή χώρο.
Επίσης, κρίνεται σημαντική η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο». Ο υπουργός Παι- δείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου αλλά και ο καθηγητής κ. Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφεραν ότι μια διάσταση του προβλήματος της βίας στα ΑΕΙ είναι ότι δεν υπάρχει σωστός συντονισμός των αρμόδιων φορέων.
Έτσι προτείνονται επιτροπές δεοντολογίας στα ΑΕΙ, συνεργασία διαφόρων φορέων – παραγόντων (πρυτάνεων, καθηγητών, φοιτητών, εισαγγελέα, αστυνομίας, τοπικών αρχόντων, δημοσιογράφων κλπ) και δημιουργία «δικτύου υπευθύνων» για παραβατικές συμπεριφορές, φωτισμό των χώρων στα πανεπιστημια και απομάκρυσνη των ΑΤΜ απο το εσωτερικό τους.
Μεταξύ άλλων, προτείνονται δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ , συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, απομάκρυνση όλων των ΑΤΜ από χώρους των ΑΕΙ, πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) καθώς και επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης.